Sunătoarea – ceaiul care calmează sistemul nervos și stomacul 

Ceaiul de sunătoare este folosit de secole ca leac pentru persoanele deprimate, lipsite de tonus și vitalitate.

Întrucât acționează ca un calmant asupra sistemului nervos, remediază și probleme digestive care apar pe fond de stres sau emoții negative.

Sunatoarea – ceaiul care calmează sistemul nervos si stomacul 

Sunatoarea – ceaiul care calmează sistemul nervos si stomacul

Sunătoarea – leacul tulburărilor nervoase

Chiar și astăzi, pacienții cu depresie moderată optează pentru sunătoare deoarece are efecte secundare mai mici decât antidepresivele de sinteză. Sunătoarea s-a dovedit eficace și în depresia majoră.

Sunătoarea este studiată ca tratament în tulburarea obsesiv-compulsivă. Aceasta este o problemă neurologică greu de tratat.

Tulburări de somn și atenție, anxietate, tulburări comportamentale

Studiile au arătat că planta îi poate ajuta și pe adulții sau copiii cu probleme de atenție, anxietate, tulburări de somn, depresie și alte tulburări emoționale sau comportamentale.

Un studiu a arătat că tulburările emoționale și deficitul de atenție îi predispune pe copii în timp la comportamente nervoase și depresive.

Extractul de sunătoare dă rezultate bune în aceste cazuri, dacă este asociată cu extract de rădăcină de valeriană și floarea-pasiunii (passiflora).

Simptome asociate menopauzei și sindromului premenstrual

Nu în ultimul rând, sunătoarea ajută în simptomele de nervozitate, iritabilitate și depresie care însoțesc sindromul premenstrual sau perioada de menopauză.

Planta poate reduce inclusiv balonarea, sensibilitatea sânilor și durerile menstruale.

Tulburările sufletești și stomacale

Călugării de la Mănăstirea din Budești, Maramureș, recomandă sunătoarea persoanelor care trec prin perioade de stres intens sau depresie.

Planta le poate ajuta să-și recapete liniștea interioară. Aceștia consideră că stresul și depresia sunt semne ale unei tulburări sufletești. Credința și plantele medicinale sunt cele mai bune leacuri în aceste situații.

Sunătoarea este utilă și în afecțiunile digestive. Multe persoane se îmbolnăvesc cu stomacul din pricina stresului și a depresiei.

Această plantă calmează tulburările digestive apărute pe fond nervos. Reduce hiperaciditatea gastrică, vindecă ulcerul gastric și reglează secrețiile biliare și diegestia.

Mecanisme de acțiune

Sunătoarea conține cinci forme de hipericină și alte flavonoide. Compusul care dă plantei proprietăți antidepresive este hiperforina.

Această substanță are o structură similară antidepresivelor terapeutice.

Sunătoarea acționează ca un inhibitor al recaptării de serotonină. Creșterea nivelurilor de neurotransmițători ajută la tratarea depresiei.

Un alt mecanism de acțiune a plantei este legarea acesteia de receptorii GABA și atenuarea depresiei.

Moduri de utilizare

Florile și frunzele de sunătoare se usucă și se folosesc la ceaiuri. Din ele se poate obține și un ulei foarte bun pentru piele (ex. arsuri).

La magazinele naturiste se găsesc ceaiuri de sunătoare, capsule cu sunătoare și tinctură de sunătoare. Doza de capsule indicată pentru adulți este de 1 capsulă de 300 mg cu 0,3% hipericină, de 3 ori pe zi.

Cum se prepară ceaiul de sunătoare

Ceaiul de sunătoare este un remediu excelent pentru toate aceste probleme.

Se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată și mărunțită. Aceasta s epune la infuzat într-o cană cu apă clocotită. După 7 minute, se strecoară.

Se beau câte 3 căni cu ceai de sunătoare pe zi. Ajută atât stomacul, cât și sistemul nervos.

Efecte secundare și contraindicații

Sunătoarea nu trebuie combinată cu medicamentele antidepresive deoarece poate crește prea mult serotonina. Acest lucru poate da tahicardie, hipertensiune arterială, transpirații și febră.

Planta nu este recomandată persoanelor care suferă de:

  • simptome psihotice
  • schizofrenie
  • tulburarea bipolară
  • agitație
  • tahicardie
  • hipertensiune arterială
  • halucinații
  • febră, temperatură crescută
  • diaree
  • fotosensibilitate

Sunătoarea poate interacționa și cu unele medicamente, cauzând reacții severe.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre sunătoare și beneficiile ei:

Ceaiul de sunătoare – antidotul bolilor nervoase, hepatice și biliare
Sunătoarea calmează nevralgia de trigemen
Capsule cu sunătoare – îmbunătățesc memoria, combat depresia, infecțiile și cancerul
Sunătoarea și lemnul-dulce – campioane împotriva depresiei și tristeții

Surse articol:

1. Peterson B, Nguyen H. St John’s Wort. [Updated 2023 May 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557465/
2. El Hamdaoui, Y., Zheng, F., Fritz, N. et al.Analysis of hyperforin (St. John’s wort) action at TRPC6 channel leads to the development of a new class of antidepressant drugs. Mol Psychiatry 27, 5070–5085 (2022). https://doi.org/10.1038/s41380-022-01804-3
3. Leacuri din grădina Domnului, Sunătoarea – leac pentru bolile provocate de stres, Revista Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 40, 19 august – 10 octombrie 2021, pp. 7-9

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.