Soluția mea preferată pentru insomnie – botanista Rosemary Gladstar

Insomnia este una din problemele de sănătate cel mai des auzite. Nu doar vârstnicii sunt afectați, ci și persoanele tinere și copiii.

Grijile excesive, necazurile și stresul zilnic în care trăim sunt câțiva factori care ne fac să fim permanent agitați și neliniștiți.

Solutia mea preferata pentru insomnie - Rosemary Gladstar

Solutia mea preferata pentru insomnie – Rosemary Gladstar

Insomniile netratate pot duce la oboseală și chiar epuizare, dar și la declanșarea sau exacerbarea stărilor de anxietate. Lipsa de somn provoacă repercusiuni pe plan personal, social și economic.

Este important să dormim un minim de 7 ore pe noapte pentru a ne „reîncărca bateriile”. Un somn odihnitor înseamnă atât un corp energetic, cât și un psihic bun.

Insomnie – soluții naturale

Insomnia trebuie abordată mai întâi din punct de vedere psihologic. Este esențial să eliminăm cauzele care ne împiedică să ne odihnim. Acestea pot fi diferite motive de stres și îngrijorare din viața noastră.

Rugăciunea

Rugăciunea înainte de culcare ajută foarte mult la echilibrarea sufletească și mentală. Credința este un factor valoros în vindecarea fizicului și psihicului.

O primă recomandare ar fi așadar rugăciunile de seară, dar și rugăciunile de dimineață, care ne ajută să începem ziua cu o stare pozitivă, plină de nădejde și încredere în ajutorul lui Dumnezeu.

Un factor major de stres este încrederea prea mare în forțele noastre proprii sau în alte persoane și implicit eșecul care urmează. Sfinții Părinți spun că noi trebuie să facem cele ce ne stau în putință, iar restul să îl lăsăm în grija lui Dumnezeu.

Dieta

Al doilea pas în gestionarea insomniei este dieta. Incapacitatea de a adormi sau dormi noaptea poate fi provocată și de consumul unor produse excitante, precum cafeină, ceaiul verde, ginseng, taurină, ciocolată caldă, vin roșu sau mult zahăr.

Unele persoane beau cafea la ore nepotrivite sau în cantități mari pe parcursul zilei. Altele consumă băuturi energizante care țin corpul și mintea într-o stare de alertă și încordare.

Un studiu a arătat că consumatorii de energizante au o calitate proastă a somnului. Reduceți acești factori stimulatori sau opriți consumul lor după ora 10 dimineața.

Plante medicinale

A treia metodă de combatere a insomniei presupune utilizarea unor plante medicinale sau remedii naturale.

Botanista Rosemary Gladstar recomandă câteva adjuvante naturale pentru tratarea insomniei.

Sunătoarea

Soluția mea preferată pentru insomnie este sunătoarea”, spune Rosemary. Botanista afirmă că această plantă dă rezultate aproape de fiecare dată.

Mai mult studii clinice au confirmat acțiunea ei benefică asupra sistemului nervos. Sunt bine-cunoscute efectele sale antidepresive și anxiolitice.

Tulburările de somn și somnul de calitate scăzută sunt deseori asociate cu un comportament depresiv.

Un studiu publicat în Jurnalul „Planta Medica” a arătat că sunătoarea are un efect terapeutic în probleme generate de privarea de somn.

Cercetarea a fost efectuată pe șoareci care nu au dormit 3 zile. Cele 72 de ore de nesomn au alterat semnificativ greutatea corporală și activitatea locomotorie, au indus daune oxidative și un comportament anxios. Sunătoarea a ameliorat toate aceste daune.

Potrivit unui studiu apărut în 2009 în jurnalul „Menopause”, 900 mg de sunătoare pe zi au redus scorurile problemelor de somn. Studiul a fost realizat pe femei cu perimenopauză, iar tratamentul a durat 12 săptămâni.

Botanista Rosemary Gladstar recomandă tinctura de sunătoare, deoarece are efecte mai rapide. Se ia câte ½ linguriță, de 3 ori pe zi. Cura durează 5 zile și se poate relua după 2 zile de pauză.

Tratamentul poate fi efectuat până la dispariția tulburărilor de somn.

Ceai calmant din mai multe plante

Există și alte plante medicinale care au un efect calmant și favorizează somnul. Roinița, passiflora (floarea-pasiunii), mușețelul, valeriana și hameiul sunt câteva exemple.

Rosemary Gladstar recomandă ca în timpul zilei să se consume un ceai făcut din roiniță, mușețel și passifloara. Acesta nu se mai administrează cu 3 ore înainte de culcare.

Sau se poate lua câte 1 linguriță de tinctură de valeriană și hamei, odată la fiecare oră. Ultima doză se administrează cu 2-3 ore înainte de culcare, nu mai târziu.

Insomnia datorată anxietății poate fi atenuată cu tinctură de kava.

Seara, înainte de culcare se pot face băi cu plante sedative, precum lavandă. La fel de benefice sunt plimbările în natură.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole cu remedii pentru insomnie care vă pot fi de folos:

Cum să scapi de gândurile care îți pricinuiesc insomnie și neliniște – Sf. Paisie Aghioritul
Plante calmante pentru zi și pentru noapte – anxietate, agitație, insomnie, epuizare, oboseală mentală
Floarea-pasiunii, un ajutor divin pentru cei neliniștiți (cură contra insomniei)
Pentru ca omul să poată dormi, trebuie să aibă pace în suflet – Părintele Simeon Kraiopoulos despre insomnie
Rugăciunile de seară – cel mai bun somnifer natural, care ne ajută să trecem somnul nopții în pace

Surse articol:

1. Guadagna S, Barattini DF, Rosu S, Ferini-Strambi L. Plant Extracts for Sleep Disturbances: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Apr 21;2020:3792390. doi: 10.1155/2020/3792390. PMID: 32382286; PMCID: PMC7191368.
2. Kumar A, Singh A. Protective effect of St. John’s wort (Hypericum perforatum) extract on 72-hour sleep deprivation-induced anxiety-like behavior and oxidative damage in mice. Planta Med. 2007 Oct;73(13):1358-64. doi: 10.1055/s-2007-990234. Epub 2007 Oct 4. PMID: 17918039.
3. Mwape RK, Mulenga D. Consumption of Energy Drinks and Their Effects on Sleep Quality among Students at the Copperbelt University School of Medicine in Zambia. Sleep Disord. 2019 Feb 3;2019:3434507. doi: 10.1155/2019/3434507. PMID: 30863644; PMCID: PMC6377981.
4. Rosemary Gladstar, Cum tratăm insomnia, Plante Medicinale Pentru Boli Comune, Editura Litera, București, 2016, pp. 115-116

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.