Cum să scapi de gândurile care îți pricinuiesc insomnie și neliniște – Sf. Paisie Aghioritul

O maică s-a plâns Părintelui Paisie Aghioritul că simte multă tulburare și Părintele i-a spus că sursa insomniei ei sunt gândurile excesive care nu lasă mintea să se odihnească.

Când avea de rezolvat o problemă, începea să se neliniștească și din cauza asta nu putea să doarmă „Problema ta sufletească sunt gândurile cele multe”, i-a spus Părintele Paisie.

Cum sa scapi de gandurile care iti pricinuiesc insomnie si neliniste

Cum sa scapi de gandurile care iti pricinuiesc insomnie si neliniste

Mulțimea gândurilor ne reduce capacitățile mentale și fizice și ne face neproductivi în cele ce avem de făcut.

Sfântul Paisie a sfătuit-o pe acea maică să evite gândurile de multe feluri prin câteva mijloace simple.

De multe ori ne blocăm mental din cauza multelor lucrurile pe care le avem de făcut. Gândurule cu privire la ce se va întâmpla în viitor aduc îngrijorare, anxietate, stres.

Când îți vine în minte o treabă pe care va trebui, de pildă, să o faci mâine, să-i spui gândului: Treaba aceasta nu este pentru astăzi! Mă voi gândi mâine la ea.”

Să nu lăsăm mintea să alerge înainte, nici trecut. Toate trebuie făcute la timpul lor.

Când trebuie să hotărăști într-o problemă, nu te chinui cu gândul să afli ceea ce este mai bun și să amâni mereu. Alege ceva și mergi înainte. Lasă după aceea pe Dumnezeu să se îngrijească de celelalte”.

Iată un alt mod de a ne simplifica gândirea. Dilemele nu fac decât să ne pună bețe în roate și să ne împiedice să acționăm.

Sfatul Părintelui Paisie este să luăm o decizie, iar apoi să ne rugăm ca Dumnezeu să ajute.

Nu le putem face singuri pe toate. Dar dacă vrem să ne ușurăm viața, trebuie să le așezăm pe toate în mâinile lui Dumnezeu și să ne rugăm cu credință.

Să faci ceea ce poți cu mărime de suflet și să te miști simplu, cu multă încredere în Dumnezeu”.

Ziua de mâine nu este a noastră, ci darul lui Dumnezeu. Ajunge zilei necazul ei. Nu vă îngrijorați, zice Domnul.

Îngrijorarea este semnul lipsei noastre de credințe și de lăsare în voia lui Dumnezeu.

Atunci când îi încredințăm lui Dumnezeu viitorul și nădejile noastre, Îl obligăm într-un anume fel să ne ajute.”

Este nebunie curată să fii sănătos și totuși să te chinui din cauza gândurilor. „Prin gândurile cele multe și un om sănătos se netrebnicește”. Cu gândurile nu trebuie să stai de vorbă, nici să le lași să te copleșească, mai ales pe cele care nu corespund realității.

În vremea noastră, cea mai mare boală se datorează gândurilor deșarte ale oamenilor lumești”.

Cineva poate să aibă tot ce vrea, mai puțin liniște în minte și în suflet. Aceasta se datoreză gândurilor și grijilor.

Sfântul Paisie spune că, cu cât mai multe bunuri adunăm, cu atât mai mult ne crește și stresul. Cu cât ai mai multe de gestionat, cu atât mai neliniștit și tulburat ești.

Nu ne mai rămâne timp, nici dispoziție să ne îndeletnicim cu cele care sunt cu adevărat importante, adică cele ale Mariei, nu ale Martei.

Citește și:

Doctor în biologie celulară: Gândurile și emoțiile noastre influențează genele, boala, sănătatea, capacitatea de vindecare
Gândurile negative neproductive – cum să ne eliberăm de povara lor
Ce trebuie să faci când te chinuie gândurile rele – cea mai sigură cale de izbăvire

Sursă articol: Literatură Ascetică, Marea putere a gândurilor pozitive – Sfântul Paisie Aghioritul: https://www.youtube.com/watch?v=dnDuplnuWLU&ab_channel=Literatur%C4%83Ascetic%C4%83

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]