Gândurile negative neproductive – cum să ne eliberăm de povara lor

Mintea noastră este plină de gânduri. Unele sunt pozitive, altele negative. Unele sunt productive, altele total nefolositoare.

Cum ne sunt gândurile, așa ne este și viața, spunea Starețul Tadei de la Vitovnița.

Gandurile negative neproductive – cum sa ne eliberam de povara lor

Gandurile negative neproductive – cum sa ne eliberam de povara lor

Atât de mare este impactul gândurilor asupra dispoziției noastre încât ne pot influența întreaga existență.

Psihologul grec Eleftherios Eleftheriadis are o carte în care vorbește despre gânduri și despre dobândirea unei vieți lipsite de stres. Autorul spune că toate pornesc de la gânduri.

Toate pornesc de la gânduri

Tot ceea ce spunem, tot ceea ce facem, tot ceea ce simțim are la bază un gând. Un gând pe care îl prelucrăm. Un gând pe care îl cultivăm. Un gând pe care-l cugetăm”.

Pentru a avea o viață liniștită, lipsită de stres, frământare și îngrijorare, trebuie să învățăm să deosebim gândurile – care sunt bune și care sunt rele. Mai mult decât atât, trebuie să ne eliberăm mintea de gândurile neproductive, sau nefolositoare.

Deosebirea gândurilor bune de gândurile rele

Există o metodă simplă prin care putem deosebi gândurile. Când în mintea voastră se naște un gând sau apare un gând insistent, puneți-vă această întrebare:

Are sens să mă preocup cu acest gând? Mă poate conduce undeva preocuparea cu el? Poate ieși o concluzie sigură dacă mă ocup cu el?

Dacă răspunsul este da, înseamnă că acel gând este unul productiv. Dacă este nu, gândul este neproductiv și trebuie tratat cu indiferență.

Ce sunt gândurile neproductive?

Gândurile neproductive sunt acele gânduri care ne fac să ne învârtim în jurul sinelui nostru, mâncându-ne timpul și energia.

Discuții interioare care nu duc nicăieri. Aceste gânduri sunt cele pe care trebuie să le lăsăm pe dinafară”.

Gândurile neproductive sunt de două feluri: pozitive și negative. Ambele sunt de prisos și trebuie respinse imediat ce apar.

Cu astfel de gânduri nu trebuie să stăm de vorbă. Nu trebuie să ne umplem mintea cu ele deoarece nu neaduc niciun folos, ba încă cele negative ne provoacă mari pagube și suferințe.

Gândurile neproductive negative sunt cele care duc la obsesii, îngrijorări excesive, întrebări fără sfârșit, frici, bănuieli, fobii, atacuri de panică.

Iată câteva exemple: „De ce mi-a vorbit așa?”/ „Nu sunt bun de nimic”. / „Dacă o să mă îmbolnăvesc?” / „N-o să reușesc să fac asta”. / „Nimic nu-mi merge bine în viață”. / „Nu mă simt bine”. / „Trec prin momente grele”.

Chiar dacă sunt adevărate, gândindu-te la toate acestea nu îți aduc niciun câștig, ci doar stres, durere, supărare.

Gândurile neproductive nu duc nicăieri

Să mă gândesc la cât de rea este viața mea este un gând neproductiv negativ și nu conduce nicăieri”.

Nu vă amăgiți spunându-vă că dacă nu vă gândiți la aceste probleme nu veți ști cum să le rezolvați.

Astfel de gânduri nu trebuie dezvoltate, deoarece nu fac decât să amărască sufletul și să creeze o dispoziție negativă, înclinată spre depresie și eșec.

Pur și simplu nu stăm la discuție cu lucruri și gânduri care nu au sens”.

Eliberarea de stres prin gestionarea corectă a gândurilor

Abordarea corectă, sănătoasă, este gândirea pozitivă, productivă, de genul: „Ce aș putea face mai bine pentru a mă ameliora?”

Dacă te stresezi din cauza treburilor zilnice, caută soluții. Nu prelucra gândurile legate de o anumită stare sufletească. Fii pragmatic.

Dacă vrei să te gândești la ceva, gândește-te la cât de bine îți poți organiza treburile și la ce poți face pentru copiii tăi. Până acolo. Nimic mai mult”.

A îndepărta gândurile neproductive negative nu înseamnă să fugi de ele. Ci înseamnă să te protejezi și să te izbăvești singur de un chin zadarnic.

Acest lucru se realizează prin exercițiu, prin multă practică. Încercați să dați atenție doar gândurilor productive și gândurilor pozitive.

Iar când vă confruntați cu gânduri negative – indiferent dacă sunt productive sau neproductive, înlocuiți-le cu soluții concrete, care dau naștere la gânduri pozitive.

Iată unul din cele mai puternice arme de combatere a propriului stres: gestionarea gândurilor.

Citește și:

Multe din boli apar din cauză că nu avem gânduri bune – Starețul Tadei
Ce trebuie să faci când te chinuie gândurile rele – cea mai sigură cale de izbăvire
Gândurile bune sunt vitamine pentru minte și suflet

Sursă articol: Eleftherios G. Eleftheriadis, Toate sunt gânduri. Despre o viață fără stres, Editura Egumenița, Galați, 2023, pp. 87-92

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]