Psalmi împotriva depresiei, folosiți de Sfântul Arsenie Capadocianul

Sfântul Arsenie Capadocianul obișnuia să folosească Psaltirea pentru rezolvarea diferitelor probleme de viață cu care oamenii veneau la el.

Aceasta o făcea deoarece cazurile erau unice, dificile și nu găsea în Molitfelnic rugăciuni special pentru problemele respective.

Psalmi impotriva depresiei, folositi de Sfantul Arsenie Capadocianul

Psalmi impotriva depresiei, folositi de Sfantul Arsenie Capadocianul: Doxologia

Cei care au citit Psaltirea au observat probabil că fiecare psalm are o anumită temă, un mesaj, o semnificație, un tip de rugăciune sau de cerere.

Sfântul Arsenie a notat într-un caiet felul în care utiliza psalmii pentru problemele oamenilor și în ce împrejurări rostea pe fiecare dintre ei.

Acel caiet a ajuns la Sfântul Paisie Aghioritul – poate cel mai potrivit pentru a descoperi această lucrare duhovnicească, el însuși fiind un mare iubitor al rugăciunii pentru lume.

Părintele Paisie a început să se roage la rândul său cu psalmii indicați de Sfântul Arsenie, făcând rugăciune pentru fiecare situație în parte.

Între problemele uzuale ale oamenilor se număra și depresia, sau întristarea sufletului. Citirea Psaltirii în general îmbunătățește starea de spirit și animă inima cu nădejdea și credința care izvorăsc din psalmi.

Psalmii pot preface mâhnirea în bucurie și necazul în mângâiere. Există câțiva psalmi împotriva depresiei pe care îi folosea Sfantul Arsenie Capadocianul. Aceștia sunt:

  • Psalmul 4
  • Psalmul 7
  • Psalmul 24
  • Psalmul 27
  • Psalmul 41
  • Psalmul 45
  • Psalmul 55
  • Psalmul 56
  • Psalmul 97

Acești Psalmi cuprind rugăciuni ale sufletului întristat din pricina necazurilor, ispitelor și încercărilor. Cuprind cereri de izbvire, dar și cuvinte de laudă aduse măreției și milostivirii lui Dumnezeu, Care niciodată nu ne părăsește. Redăm câteva fragmente sugestive.

Puteți citi acești psalmi integral, din Psaltire, fie pentru voi înșivă la vreme de întristare, fie pentru alte persoane aflate în despresie.

Psalmul 4:

Când Te-am chemat, m-ai auzit, Dumnezeul dreptății mele! Întru necaz m-ai desfătat! Milostivește-te spre mine și ascultă rugăciunea mea. […] Domnul mă va auzi când voi striga către Dânsul. […] Mulți zic: „Cine ne va arăta nouă cele bune?” Dar însemnatu-s-a peste noi lumina feței Tale, Doamne. Dat-ai veselie în inima mea, mai mare decât veselia pentru rodul lor de grâu, de vin și de untdelemn ce s-au înmulțit. Cu pace, așa mă voi culca și voi adormi, că Tu Doamne, îndeosebi întru nădejde m-ai așezat […]”.

Psalmul 7:

Doamne, Dumnezeul meu, în Tine am nădăjduit. Mântuiește-mă de toți cei ce mă prigonesc și mă izbăvește, Ca nu cumva să răpească sufletul meu ca un leu, nefiind cine să mă izbăvească, nici cine să mă mântuiască […]”.

Psalmul 27:

Către Tine, Doamne, am ridicat sufletul meu, Dumnezeul meu. Spre Tine am nădăjduit, să nu fiu rușinat în veac, nici să râdă de mine vrăjmașii mei. Pentru că toți cei ce Te așteaptă pe Tine nu se vor rușina; să se rușineze toți cei ce fac fărădelgi în deșert […]”.

Psalmul 41:

În ce chip dorește cerbul izvoarelor apelor, așa Te dorește sufletul meu pe Tine, Dumnezeule. Însetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu; când voi veni și mă voi arăta feței lui Dumnezeu? Făcu-tu-mi-sau lacrimile mele pâine ziua și noaptea, când mi se zicea mie în toate zilele: „Unde este Dumnezeul tău?” De acestea mi-am adus aminte cu revăsare de inimă, când treceam cu mulțime mare spre casa lui Dumnezeu, În glas de bucurie și de laudă și în sunet de sărbătoare. Pentru ce ești mâhnit, suflete al meu, și pentru ce mă tulburi? Nădăjduiește în Dumnezeu, că-L voi lăuda pe El; mântuirea feței mele este Dumnezeul meu. În mine sufletul meu s-a tulburat; pentru aceasta îmi voi aduce aminte de Tine, din pământul Iordanului și al Ermonului, din muntele cel mic […]”.

Psalmul 45:

Dumnezeu este scăparea și puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară. Pentru aceasta nu ne vom teme când se va cutremura pământul și se vor muta munții în inima mărilor. Venit-au și s-au tulburat apele lor, cutremuratu-s-au munții de tăria lui. Apele râurilor veselesc cetatea lui Dumnezeu; Cel Preaînalt a sfințit locașul Lui. Dumnezeu este în mijlocul cetății, nu se va clătina; o va ajuta Dumnezeu dis-de-dimineață […]”.

Psalmul 55:

Mântuiește-mă, Doamne, că m-a necăjit omul; toată ziua războindu-se m-a necăjit. Călcatu-m-au vrăjmașii mei toată ziua, că mulți sunt cei ce se luptă cu mine, din înălțime. Ziua când mă voi teme, voi nădăjdui în Tine. În Dumnezeu voi lăuda cuvintele mele toată ziua; în Dumnezeu am nădăjduit, nu mă voi teme: Ce-mi va face mie omul? […] Că ai izbăvit sufletul meu de la moarte, picioarele mele de la cădere, ca bine să plac înaintea lui Dumnezeu, în lumina celor vii […]”.

Psalmul 56:

Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă, că spre Tine a nădăjduit sufletul meu și în umbra aripilor Tale voi nădăjdui, până ce va trece fărădelegea. Striga-voi către Dumnezeul Cel Preaînalt, Dumnezeul Care mi-a făcut bine. Trimis-a din cer și m-a mântuit, dat-a spre ocară pe cei ce mă necăjesc pe mine. Trimis-a Dumnezeu mila Sa și adevărul Său și a izbăvit sufletul meu din mijlocul puilor de lei. Adormit-am tulburat […]”.

Citește și:

Citește Sfânta Scriptură și te vei vindeca de depresie fără să-ți dai seama
Psalmul 6 – leac pentru tulburarea sufletului, depresie, suferințe psiho-fizice
Rugăciune pentru izbăvirea de depresie, deznădejde și întristarea sufletului
Sfântul Porfirie despre depășirea depresiei și a durerilor

Surse articol:

1. Andrei Atudorei, Cum se face rugăciunea Sfântului Arsenie Capadocianul, cu folosirea psalmilor pentru diferite cazuri? Doxologia: https://doxologia.ro/cum-se-face-rugaciunea-sfantului-arsenie-capadocianul-cu-folosirea-psalmilor-pentru-diferite-cazuri
2. Cuvânt de Folos, Psalmi pentru depresie folosiți de Sfântul Arsenie Capadocianul: https://cuvantdefolos.ro/psalmi-pentru-depresie-folositi-de-sfantul-arsenie-capadocianul/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.