Psaltirea te ajută să te eliberezi de durerea sufletească

Un bărbat s-a dus la Starețul Varsanufie de la Optina și i-a destăinuit necazul său.

Deși era un om împlinit pe toate planurile – în viața socială, profesională și familială, avea, totuși, o neliniște care nu îi dădea pace.

Psaltirea te ajuta sa te eliberezi de durerea sufleteasca

Psaltirea te ajuta sa te eliberezi de durerea sufleteasca

A început să îi povestească Starețului că toate cele din afară îi merg bine. Familia era unită în dragoste. Soția lui era bună. Și cu toate acestea, simțea o neîmplinire în suflet.

Răul este că nu am pe nimeni căruia să îmi deschid inima. De aceea sunt mereu obosit sufletește”.

Bărbatul acela intelectual și împlinit în toate cele din afară, avea această durere sufletească de care nu se putea elibera.

Starețul Varsanufie nu i-a dat sfaturi, ci l-a îndemnat să citească Psaltirea. I-a spus că acolo va găsi cuvinte mângâietoare, care îl va ajuta să se elibereze de acea tulburare.

Iată ce spune în Psalmul 93: „Doamne, când s-au înmulțit durerile în inima mea, mângâierile Tale au veselit sufletul meu”.

Starețul l-a povățuit să stăruie asupra acestui stih și să citească toată Psaltirea, făcând din aceasta o îndeletnicire zilnică.

După puțină vreme, starețul a primit o scrisoare de la acel bărbat, în care îi spunea că s-a apucat să citească Psaltirea, dar nu pricepe nimic din ce scrie acolo.

Starețul Varsanufie i-a dat un răspuns al Starețului Ambrozie, care zicea cuiva care de asemenea întâmpina dificultăți în citirea Psaltirii:

Tu nu înțelegi, dar diavolii o înțeleg foarte bine și fug de tine. Citește-o”.

Psalmii pătrund în minte și în suflet pe măsură ce îi citești zilnic și în mod repetat. Înțelesurile lor ajung să ți se descopere treptat, simțind cum mintea ți se luminează și suflet se înseninează.

Deși acum nu o înțelegi, însă încet-încet vei începe să o înțelegi. Eu nu știu ce se va întâmpla, dar îți repet: citește Psaltirea în fiecare zi câte puțin și Domnul nu te va lăsa, ci va veni cu mila Sa, te va ajuta și te va mângâia, pentru totdeauna”.

Tulburat și neliniștit este sufletul omului până ce nu-l află pe Dumnezeu. Sufletul se odihnește atunci când în el locuiește Duhul Sfânt sau este câtuși de puțin cercetat de El.

Citește și: Psaltirea este izvor de pace și liniște sufletească

Sursă articol: Psaltirea, Starețul Varsanufie de la Optina despre puterea Psaltirii: https://psaltirea.wordpress.com/2008/10/10/staretul-varsanufie-de-la-optina-despre-puterea-psaltirii/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.