Psaltirea este izvor de pace și liniște sufletească

Psaltirea a fost dintru începuturi un izvor de pace și de liniște pentru cei care o ascultau, după cum spune ÎPS Teofan.

Regele Saul – cel care a condus Israelul înainte de Regele David – dorea să asculte cântarea psalmilor când era tulburat. Atunci când avea momente de neliniște, îl chema pe tânărul David să îi cânte din harfă.

Psaltirea este izvor de pace si liniste

Psaltirea este izvor de pace si liniste

Părintele Teofan spune că harfă este un sinonim al unui instrument care în limba ebraică se numește „psalmion”. Când Regele Saul îl auzea pe David cântând la psaltire, duhul lui se liniștea.

Asemenea lui Saul, mulț dintre noi suntem astăzi cuprinși de neliniște, angoase și frici, din cauza multor necazuri.

În aceste stări de tulburare a sufletului, un „instrument” prin care ne putem veni în sine este Psaltirea.

Socot că una dintre căile prin care creștinii dobândesc această stare de pace lăuntrică, de a recăpăta forța necesară să înfrunte suferințe și încercarea, una dintre căi era și este, pentru cei care caută aceeași liniște și astăzi, calea psalmilor”.

Citirea psalmilor acționează ca un balsam asupra cugetului și inimii. Psaltirea poate să vindece suflete rănite, să ridice pe cei deznădăjduiți, să dea curaj și să întărească pe cei slăbiți.

ÎPS Teofan compară efectele rugăciunii asupra inimii cu valurile mării care atunci când ating nisipul fin de la mal, apa pătrunde mai adânc în nisip.

În mod special, cântul psamilor, pătrundea adânc acest când, adânc, în ființa creștinilor din acea perioadă”.

Pentru creștinii primelor veacuri, rugăciunile din psaltire erau ca „o oază de liniște, de pace, de odihnă sufletească”.

Este greu să recunoaștem că nevoile noastre reale, profunde, sunt de ordin duhovnicesc. La fel ca Saul, mulți dintre noi ne simțim bine atunci când ascultăm psalmodieri, rugăciuni, slujbe bisericești.

Poate nu ne dăm seama, poate nu vrem să acordăm atenție acelei stări de bine care vine în urma expunerii noastre la cele duhovnicești.

Omul caută în această lume liniștea sufletului. Oricât de mult aleargă după bunuri materiale, poziții sociale și alte lucruri trecătoare, inima lui nu va fi niciodată împlinită dacă nu se odihnește lângă Dumnezeu.

Dacă dormi liniștit în așternutul tău, chiar după o zi agitată, cu probleme, dacă ai un somn liniștit și ai o inimă bună, chiar dacă lipsurile materiale sau încercările de tot felul îți dau ocol, până la urmă simți că viața ta are un sens, găsești o anumită lumină, chiar foarte multă, în viața pe care o duci”.

Liniștea sufletului vine și dintr-o conștiință curată. Iar cel care o are, poate dormi liniștit noaptea. Mulți nici măcar nu pot să doarmă din pricina grijilor și a mâhnirii.

Chiar la începutul Psaltirii a fost așezat un cuvânt al Sfântului Vasile cel Mare, care laudă psalmii în felurite chipuri. El spune că „psalmul este liniștea sufletelor; este răsplătitorul păcii, este potolitorul gălăgiei”.

Psalmii liniștesc valurile gândurilor, domolesc mânia sufletului, înfrânează pornirile pătimașe spre păcat. Psalmii sunt împăcare pentru cei aflați în vrăjmășie.

Psalmul aduce iubirea. Psalmul aduce pe credincioși laolaltă, transformându-i într-un singur corp. Chiar și din inimile de piartă, psalmul stoarce lacrimi”.

Psaltirea are un rol crucial în slujbele bisericii. Ea este inclusă în toate cele șapte laude – în rânduiala Ceasurilor, Vecerniei, Miezonopticii, Utreniei. Avem psalmi chiar și în cântările Sfintei Liturghii.

Mulți creștini se îndetelnicesc cu citirea Psaltirii în casele lor. Fie dimineața, fie seara, când au răgaz, deschid Psaltirea și citesc o catismă, două.

Fac asta pentru propria lor liniște sufletească, pentru a-L slăvi pe Dumnezeu sau pentru vreo problemă cu care se confruntă.

Putem citi Psaltirea atunci când cineva e bolnav sau pe moarte, pentru o rudă sau un prieten care trece prin necazuri, pentru cei adormiți.

Omul are nevoie ca de aer, de sânge și de apă, de odihnă sufletească, de-a lungul vremii s-a strecurat în așa fel viața bisericii, și viața creștină, încât aceasta nu mai poate fi concepută fără recursul la Psaltire”.

Citește și: Prima și cea mai puternică rugăciune este Psaltirea – Maica Siluana Vlad

Sursă articol: Psaltirea, Psaltirea este izvor de pace sufletească: https://psaltirea.wordpress.com/2008/10/02/ips-teofan-psaltirea-este-izvor-de-pace-sufleteasca/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.