SUNĂTOAREA și LEMNUL-DULCE – campioane împotriva DEPRESIEI și TRISTEȚII
Cu toții traversăm în viața noastră episoade mai lungi sau mai scurte de depresie. Putem experimenta doar unul sau mai multe din simptomele clasice: tristețe profundă, deznădejde, pesimism, gânduri negre, senzație de inutilitate, scăderea apetitului și a capacității de concentrare.
Depresia este o problemă de natură spirituală, și trebuie tratată corespunzător. La fel ca în cazul altor tulburări care țin de latura duhovnicească, cel mai bun tratament pentru depresie este spovedania și împărtășania.
Însă pentru ca acest tratament să funcționeze, trebuie identificată întâi cauza. De aceea Părinții Bisericii spun că cel bolnav trebuie să se cerceteze pe sine și să-și cunoască partea de greșeală. Iar mai apoi, din starea de pocăință și smerenie, să se mărturisească sincer la părintele duhovnic.
_________________________
Pentru alungarea stărilor pasagere de tristețe și deprimare, putem apela și la remedii naturiste. Unele plante pot ajuta la atenuarea simptomelor depresive datorită compușilor pe care îi conțin.
Sunătoarea și lemnul-dulce sunt cele mai bune alegeri în acest sens. Botanistul James A. Duke le numește „campioane ale farmaciei verzi”.
Lemnul-dulce, spune botanistul, conține foarte multe substanțe anti-depresive, chiar mai multe decât sunătoarea. Cel puțin opt dintre acestea sunt inhibitori MAO (monoaminoxidază) – compuși care luptă împotriva depresiei.
Duke recomandă 1-3 căni de ceai de lemn-dulce pe zi, dar nu mai mult, deoarece administrarea acestei plante în doze mai mari sau pe durate lungi de timp, poate provoca reacții adverse, precum dureri de cap, letargie, retenție de apă sau de sare, scăderea nivelului de potasiu și mărirea tensiunii arteriale.
Cel mai bine este însă să folosim lemnul-dulce ca îndulcitor pentru alte ceaiuri din plante. Mai precis, îl putem adăuga în ceai de sunătoare. Studiile au arătat că numai și un singur compus din sunătoare poate reduce notabil stările de anxietate și de depresie.
Alte efecte pozitive pe care această plantă le are vizează și somnul. Sunătoarea poate ajuta o persoană depresivă să doarmă mai bine și să fie mai optimistă. În plus, reduce durerile de cap și oboseala.
Pentru prepararea ceaiului se folosesc 1-2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă. Se lasă la infuzat 10 minute și se îndulcește cu lemn-dulce.
Se pot bea câte 1-2 căni de ceai pe zi, timp de 6 săptămâni.
_________________________
Precauții și contraindicații
Sunătoarea nu este recomandată femeilor însărcinate. Dacă folosiți sunătoare, evitați expunerea prelungită la soare, deoarece plante poate da fotosensibilitate.
Dacă luați inhibitori MAO sau plante care conțin acești compuși, este indicat să evitați consumul de băuturi alcoolice, alimente afumate și murăturile, precum și unele medicamente: narcotice, triptofanul, tirozina și medicamentele pentru răceală și rinită alergică.
_________________________
Sursă: James A. Duke, Farmacia Verde, Depresia, Editura All, București, 2009, pp. 155-158