În ce boli poate fi folosit dafinul

Pe lângă faptul că dă o aromă deosebită preparatelor, dafinul îmbunătățește semnificativ valoarea nutrițională a meselor.

Conține cantități impresionante de vitamine și minerale, în special vitaminele A, B6 și C, fier, mangan, calciu și acid folic.

In ce boli ajuta dafinul

In ce boli ajuta dafinul: Azerbaijan stockers – www.freepik.com

Dafinul (Laurus nobilis) este folosit și în scop terapeutic.

Ce beneficii are dafinul

Medicina tradițională îl recomandă cu precădere în tulburările gastrointestinale.

Ameliorează simptomele de balonarea, indigestia și flatulența.

Are efecte antidiabetice dovedite.

In vitro, dafinul îmbunătățește modul în care funcționează insulina.

Un studiu uman, apărut în 2009, a concluzionat că frunzele de dafin scad factorii de risc ai diabetului și bolilor cardiovasculare.

Dozele folosite au fost de 1-3 grame pe zi, timp de 1 lună.

1-2 grame de dafin pe zi au redus glucoza, colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele din sânge cu 21-26%, 20-24%, 32-40%, respectiv cu 34%.

Colesterolul HDL a crescut cu până la 29%.

Aceste rezultate sugerează că dafinul poate fi benefic în regimul persoanelor cu diabet de tip 2.

Citește și – Dafinul ajută în afecțiuni respiratorii, digestive, nervoase, reumatice (cum să îl folosești în scop terapeutic)

Unele studii sugerează că inhibă creșterea celulelor de cancer mamar și colorectal.

Poate preveni formarea calculilor renali prin faptul că reduce nivelul de urați.

La fel ca rozmarinul, inhalarea mirosului de dafin poate îmbunătăți memoria și funcțiile cognitive. Studiul a fost realizat pe animale.

Dafinul este un putenic antioxidant și antiinflamator.

Un studiu australian a arătat că frunzele de dafin inhibă activitatea unei enzime care declanșează inflamații. Enzima se numește COX-21.

Un alt mod prin care dafinul combate inflamația este prin inhibarea producției de oxid de azot.

Și conținutul de cineol îi conferă plantei proprietăți antiinflamatoare.

Acest compus reduce activarea răspunsului inflamator.

Dafinul este un bun antiseptic.

Citește și – Miraculosul ceai de dafin – omoară toți virușii, microbii și toxinele

Previne apariția candidozelor prin faptul că împiedică aderarea ciupercii Candida la pereții celulari.

Același efect antifungic îl recomandă și împotriva mătreții.

Nu mai puțin importantă este utilitatea dafinului în infecțiile respiratorii.

Extractul de frunze de dafin are proprietăți antibacteriene. Comnate Stafilococul auriu, inclusiv cel rezistent la tratamentul cu meticilină.

Citește și – Tușiți? Vă doare în gât? Beți ceai de dafin numaidecât!

În ce boli poate fi folosit dafinul

Prod. Dr. Constantin Pârvu menționează utilizările dafinului în medicina umană în următoarele afecțiuni:

Atonie stomacală, boli nervoase

Se face o infuzie din câteva frunze de dafin mărunțite și 200 ml de apă clocotită. Se lasă un sfert de oră la infuzat, apoi se stecoară.

Se consumă 2-3 căni pe zi. Ajută la stimularea digestivă și redă pofta de mâncare.

Dispepsie atonă, gastralgie gripă, bronșită

În aceste cazuri se face o infuzie din 4 g de frunze de dafin și 8 g de coji de portocale. Se pun într-o cană de apă clocotită și se lasă un sfert de oră.

Se administrează 1-2 ceaiuri pe zi.

Reumatism cronic, paralizie

În cazul durerilor reumatice, poate fi util unguentul cu dafin.

Acesta se poate prepara la domiciliu.

Se folosesc frunze zrobite, fierte în untură de porc curată.

După ce untura s-a topit, se lasă să tragă câteva clocote, apoi se stinge focul și se lasă la macerat 24-48 de zile.

Se încălzește din nou untura până redevine lichidă și se strecoară.

Se ung zonele dureroase cu alifia oținută, în special articulațiile.

Alungarea insectelor

Dafinul respinge insectele, inclusiv gândacii de bucătărie.

Se folosește sub formă de fumigații. Frunzele plantei se pun pe jăratic sau o plită încinsă.

Mirosul puternic aromat emanat în casă va respinge insectele și totodată va curăța aerul.

Citește și – Cum să faci în casă ulei de dafin – leac pentru piele, păr și dureri

Surse articol:

1. Elmastaş, M., Gülçin, İ., Işildak, Ö. et al. Radical scavenging activity and antioxidant capacity of bay leaf extracts. JICS 3, 258–266 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03247217
2. Khan A, Zaman G, Anderson RA. Bay leaves improve glucose and lipid profile of people with type 2 diabetes. J Clin Biochem Nutr. 2009 Jan;44(1):52-6. doi: 10.3164/jcbn.08-188. Epub 2008 Dec 27. PMID: 19177188; PMCID: PMC2613499: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19177188/
3. Sade Meeks Summer Famous, 5 Possible uses for bay leaf, Healthline: https://www.healthline.com/health/5-possible-uses-for-bay-leaf
4. Sindhu Koganti, Alexandra Dusenberry, Bay Leaf: potential health benefits, nutrition and side effects, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-bay-leaf-for-skin-hair-and-health/
5. Prof. dr. Constantin Pârvu, Țelina, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, p. 17

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.