Cura cu ceai de dafin pentru diabet și viroze respiratorii

Frunzele de dafin au numeroase proprietăți terapeutice. Sunt cunoscute în mod special pentru efectele lor asupra diabetului și sistemului respirator.

Studiile au arătat că dafinul are activități antioxidante, antibacteriene, antivirale, antifungice, anticonvulsive, analgezice, imunostimulatoare, antiinflamatoare și antimutagenice.

Cura cu ceai de dafin pentru diabet si viroze respiratorii

Cura cu ceai de dafin pentru diabet si viroze respiratorii: Azerbaijan stockers

Dafinul în medicina tradițională

Dafinul este util în durerile abdominale, stomac deranjat, balonare, infecții gastrointestinale, constipație și diaree.

Compușii uleiului esențial din dafin ajută la reducerea congestiei în afecțiunile respiratorii și combaterea patogenilor infecțioși. Dafinul este de asemenea util în tuse și dureri în gât.

Datorită efectelor diuretice, îmbunătățește funcția rinichilor. Rutina și acidul cafeic pe care le conține sprijină sănătatea inimii. Rutina tonifică pereții vaselor mici de sânge (capilarele), iar acidul cafeic reduce colesterolul rău.

Dafinul ajută la scăderea zahărului din sânge

Un efect deosebit de important al dafinului este că ajută la scăderea zahărului din sânge și îmbunătățește funcția insulinei.

Un studiu din 2009 a testat efectul antidiabetic al dafinul pe 40 de persoane cu diabet de tip 2. Participanții care au primit zilnic capsule cu frunze de dafin (1, 2 sau 3 g), au avut parte de o scădere semnificativă a glucozei serice.

Nivelul zahăului din sânge a scăzut cu 21-26% după 30 de zile de tratament. Totodată, capsulele cu dafin au redus colesterolul total cu 20-24%, colesterolul LDL cu 32-40% și trigliceridele cu 25%-30%.

Acest studiu sugerează că 1-3 g de dafin pe zi reduce factorii de risc ai diabetului și bolilor cardiovasculare. În plus, planta este benefică în regimul persoanelor care au deja diabet de tip 2.

Mariana Borloveanu a cules din mediul monahal o rețetă de infuzie de dafin și modul de administrare al acesteia în caz de diabet și viroze respiratorii.

Cum se prepară ceaiul de dafin – rețetă

Ingrediente

  • 5 frunze medii de dafin
  • ½ litru de apă

Mod de preparare

Puneți apa la fiert într-un ibric. Când începe să clocotească, adăugați frunzele de dafin și stingeți focul. Se pune capacul și se acoperă cu un prosop. Dafinul se lasă la infuzat o oră și jumătate.

Infuzia se strecoară și se păstrează într-un termos, urmând a o consuma pe parcursul unei zile.

Mod de administrare

Se beau 200 ml de ceai de dafin dimineața, pe nemâncate, 150 ml de ceai cu 15 minute înainte de prânz și 150 ml de ceai cu 15 minute înainte de masa se seară.

Cura cu ceai de dafin pentru diabet se ține 5 zile consecutive și după o zi de pauză se continuă încă 5 zile. Tratamentul durează așadar în total 10 zile.

Dacă glicemia nu scade după acest tratament, acesta se poate repeta. Se face pauză 2 zile după cura inițială și se consumă iarăși 5 zile, apoi o zi de pauză, 5 zile de ceai, apoi o zi pauză, până la 20 de zile.

Potrivit studiilor, alte mirodenii care pot fi adăugate în ceaiul de dafin pentru a spori efectul hipoglicemiant sunt scorțișoara, schinduful, turmericul, chimionul, cuișoarele, ghimbirul și coriandrul.

Pentru combaterea virozelor respiratorii, ceaiul de dafin se administrează timp de 5 zile la rând.

Călugării din Grecia beau ceai de dafin și în caz de tulburări de somn sau distonie neurovegetativă.

Precauții și contraindicații

Cura de mai sus este contraindicată persoanelor cu boli de inimă și femeilor gravide.

Frunzele de dafin nu trebuie consumate/înghițite întregi, deoarece există riscul de înecare. Au fost semnalate cazuri în care frunzele s-au blocat în gât.

Nu consumați dafin în cantități mari sau pe perioade lungi de timp, deoarece poate deveni toxic. Fumigațiile cu frunze de dafin trebuie realizate cu precauție la domiciliu.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre dafin și beneficiile acestuia:

Faceți loc dafinului în dulapul cu medicamente – rețete medicinale cu frunze de dafin
Cremă anti-îmbătrânire din frunze de dafin – riduri, acnee, pete maronii
Ceaiul de dafin calmează durerile în gât și dezinfectează cavitatea bucală
Dafinul ajută în afecțiuni respiratorii, digestive, nervoase, reumatice (cum să îl folosești în scop terapeutic)

Surse articol:

1. Brinza I, Boiangiu RS, Hancianu M, Cioanca O, Erdogan Orhan I, Hritcu L. Bay Leaf (Laurus Nobilis) Incense Improved Scopolamine-Induced Amnesic Rats by Restoring Cholinergic Dysfunction and Brain Antioxidant Status. Antioxidants (Basel). 2021 Feb 8;10(2):259. doi: 10.3390/antiox10020259. PMID: 33567537; PMCID: PMC7914738.
2. Khan A, Zaman G, Anderson RA. Bay leaves improve glucose and lipid profile of people with type 2 diabetes. J Clin Biochem Nutr. 2009 Jan;44(1):52-6. doi: 10.3164/jcbn.08-188. Epub 2008 Dec 27. PMID: 19177188; PMCID: PMC2613499.
3. Parul Dube, Bay leaf – benefits, nutrition value, uses and recipes, Healthify Me: https://www.healthifyme.com/blog/benefits-of-bay-leaf/#Nutritional_Properties_of_Bay_Leaf
4. Mariana Borloveanu, Dafinul, Leacuri Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 175

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.