Cum să faci în casă ulei de dafin – leac pentru piele, păr și dureri

Uleiul din frunze de dafin se prepară foarte simplu în casă. Aveți nevoie de câteva frunze uscate și puțin ulei.

Puteți folosi acest preparat pentru sănătatea pielii și a părului. Ajută și la calmarea durerilor provocate de reumatism.

Uleiul de dafin - leac pentru piele, par si dureri

Uleiul de dafin – leac pentru piele, par si dureri: Freepik.com

Uleiul din frunze de dafin – rețetă

Ingrediente

  • 20 de frunze de dafin uscate
  • 50 ml de ulei de cătină (de ricin, de cocos, de migdalem de măsline)

Mod de preparare

Turnați uleiul într-un borcănel de sticlă. Adăugați frunzele de dafin rupte bucăți cât mai mici. O puteți chiar mărunți prin râșnița de cafea.

Înfiletați capacul la borcan cât mai strâns. Agitați-l energic pentru combinarea ingredientelor.

Amplasați borcanul într-un loc întunecos din casă.

Frunzele de dafin trebuie să stea la macerat 10-15 zile.

După această perioadă, strecurați uleiul printr-un tifon des.

Moduri de utilizare

Uleiul din frunze de dafin preparat după metoda de mai sus se aplică extern și se masează zonele afectate.

  • păr subțire, care se rupe ușor
  • măști pentru ten
  • celulită
  • masaj pentru pielea copiilor
  • dureri de genunchi
  • dureri reumatice

Frecțiile cu ulei de dafin ajută de asemenea în calmarea durerilor la animale și alungarea muștelor.

Autoarea acestei rețete susține că uleiul de dafin este bun și pentru constipație.

Însă în cop digestiv, mai bine utilizați ceaiul de dafin, în asociere cu ghimbir (5 g de frunze de dafin la 200 ml de apă și câteva feliuțe de rădăcină de ghimbir – se fierbe până când apa scade la un sfert).

Citește și – Unguent din frunze de dafin pentru dureri articulare intense

Dafinul – profil nutrițional impresionant

Conținutul nutrițional al dafinului este de-a dreptul uimitor.

Această plantă oferă proteine, fibre, carbohidrați, grăsimi și cantități impresionante de vitamine și minerale.

Potrivit „Nutrition and You”, 100 g de dafin acoperă:

  • 537% din doza zilnică recomandată (DZR) de fier
  • 355% din DZR de mangan
  • 205% din DZR de vitamina A
  • 133% din DZR de vitamina B6
  • 83% din DZR de calciu
  • 77,50% din DZR de vitamina C
  • 69% din DZR de fibre
  • 57% din DZR de carbohidrați
  • 46% din DZR de cupru
  • 45% din DZR de acid folic
  • 33% din DZR de zinc
  • 32% din DZR de vitamina B2
  • 30% din DZR de magneziu
  • 29% din DZR de grăsimi
  • 16% din DZR de fosfor
  • 15,50% din DZR de kilocalorii
  • 13% din DZR de proteine
  • 12,50% din DZR de vitamina B3

La fel ca multe alte plante aromatice, dafinul este bogat în compuși volatili activi, precum:

  • alfa-pinen și beta-pinen
  • mircenă
  • eugenol
  • cineol
  • limonen
  • linalool
  • neral
  • chavicol
  • terpineol
  • geraniol

Fiind atât de hrănitor, dafinul merită inclus mai des în alimentația noastră.

Proprietăți și utilizări medicinale

Dafinul este o sursă excelentă de vitaminele A și C, care acționează ca antioxidanți puternici, protejându-ne de boli.

Vitaminele din grupul B susțin sănătatea sistemului nervos și metabolismul.

Dafinul este:

  • nutritiv
  • conservant
  • diuretic
  • aperitiv
  • carminativ
  • antispasmodic
  • astringent
  • diaforetic
  • antitoxic

Compușii volatili listați mai sus au proprietăți antioxidante, antiseptice, digestive și anticancerigene.

Dafinul este utili în dureri articulare și musculare, în bronșită și în infecții.

Citește și – Frunzele de dafin – un miracol redescoperit de medicina modernă

Un studiu din 2009 a arătat că dafinul poate fi benefic în alimentația persoanelor cu diabet de tip 2.

Consumat în doze de 1-3 grame pe zi, timp de 1 lună, dafinul a redus factorii de risc ai diabetului și bolilor cardiovasculare.

Într-un studiu pe șoareci hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, dafinul a scăzut colesterolul și a avut efecte hipoglicemiante și hepatoprotectoare.

Folosiți-l la aromatizarea cărnurilor, a prăjelilor și a altor mâncăruri mai grele, datorită efectelor sale antitoxice.

Atenție, dafinul se pune întreg în mâncăruri și se scoate la final. Nu se mărunțește, deoarece există riscul de înecare.

În ce afecțiuni poate fi folosit ceaiul de dafin

Ceaiul de dafin ajută în:

  • intoxicație
  • atonie stomacală
  • infecții intestinale
  • fermentații ale tubului digestiv
  • flatulență
  • indigestie
  • sinuzită
  • gripă (se asociază cu scorțișoară și ghimbir)
  • bronșită cronică
  • afecțiunile coardelor vocale (sub formă de gargară)
  • gingivită (se fac clătiri ale gurii)

Ceaiul se prepară din 4 g de frunze și 1 cană cu apă. Se pot consuma câte 2-3 ceaiuri pe zi.

Citește și – Ceaiul de dafin reduce gazele, balonarea și indigestia

Surse articol:

1. În Bucătărie la Zidana Uzakovna – Rețete Ușoare, Ulei de frunza de dafin: https://www.youtube.com/watch?v=jrj1E_FMRAc
2. Nutrition and You, Bay Leaf Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/bay-leaf.html
3. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Dafinul, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 254
4. Alam Khan, Goher Zaman, Richard A Anderson, Bay leaves improve glucose and lipid profile of people with type 2 diabetes, J Clin Biochem Nutr. 2009 Jan;44(1):52-6: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19177188/
5. D Casamassima, M Palazzo, F Vizzarri, R Coppola, C Costagliola, C Corino, A Di Costanzo, Dietary effect of dried bay leaves (Laurus nobilis) meal on some biochemical parameters and on plasma oxidative status in New Zealand white growing rabbit, J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2017 Oct;101(5):e175-e184: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27553760/
5. Marc Bosquet, Dafinul, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 43-44
6. Dr. Sandeep, 9 Amazing health benefits of bay leaf, Krishnendu: https://krishnendu.org/9-amazing-health-benefits-of-bay-leaf/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.