Antiperspirantele cu aluminiu și cancerul de sân – studii

Tot mai multe persoane au început să facă un shopping responsabil. Cu alte cuvinte, înainte de a pune un produs în coș, citesc eticheta.

Acest lucru este valabil chiar și în cazul produselor farmaceutice sau de îngrijire corporală. Toate ajung în corpul nostru.

Antiperspirantele si cancerul de san

Antiperspirantele si cancerul de san: Anastasia Kazakova

Veți fi surprinși să vedeți că majoritatea medicamentelor și suplimentelor au îndulcitori nocivi și alte E-uri nocive sănătății.

În ceea ce privește produsele de îngrijire a corpului sau cosmetice, deodorantele și anti-perspirantele din magazine sunt pline de substanțe chimice dăunătoare.

Ce conțin deodorantele din comerț

Nu toți știu să descifreze eticheta unui antiperspirant. Despre aceasta am scris într-un articol mai vechi, pe care vă invit să îl citiți.

Femeile trebuie să fie în mod special atente la deodorantele pe care le folosesc. Dr. Michael Greger abordează acest subiect într-un clip în care vorbește despre legătura dintre antiperspirante și cancerul la sân.

Compusul din antiperspirante care are efect pro-cancerigen este aluminiul. Culmea, acest compus face ca un antiperspirant să funcționeze, adică să înlăture excesul de transpirație. Cu alte cuvinte, antiperspirantele blochează transpirația, ceea ce este din start nesănătos.

Legătura dintre antiperspirante și cancerul de sân

Studiile au arătat că aplicarea unui produs cu aluminiu pe axilele proaspăt rase crește riscul de cancer la sân.

Utilizarea big-urilor sau aparatelor de ras pe zona subrațului înainte de aplicarea antiperspirantelor crește absorbția aluminiului în fluxul sangvin.

Majoritatea cazurilor de cancer mamar apar în colțul superior exterior al sânului, adică în apropierea axilelor.

După anii ’90, rata cancerelor mamare localizate în acest punct s-a dublat de la 31% la 61%.

Cu siguranță ceva nou s-a petrecut în obiceiurile femeilor după 1990, care a produs modificări în acea regiune a sânilor. Este posibil ca acest obicei nou să fie tocmai utilizarea crescută a antiperspirantelor cu aluminiu.

Analizele efectuate după mastectomie care au măsurat nivelul de aluminiu din sâni confirmă acest lucru.

Cantitatea de aluminiu din regiunea exterioară superioară a sângelui era mai mult mai mare.

Aluminiul este pro-estrogenic

Între axile și sâni există un flux limfatic liber. Aluminiul s-a dovedit a fi un metaloestrogen. Cu alte cuvinte, acesta poate produce efecte pro-estrogenice la nivelul celulelor de cancer la sân.

Studiile pe celule au arătat că expunerea îndelungată a țesuturilor mamare normale la cantități mari de aluminiu duce la apariția unor modificări pre-canceroase.

Femeile nu mor din cauza tumorii mamare în sine, ci din cauza metastazelor. Celulele canceroase au capacitatea de a se răspândi și crește în alte locuri distanțate (oase, plămâni, ficat, creier).

Un studiu apărut în anul 2021 în „Journal of National Cancer Institute” le-a asigurat pe femei că antiperspirantele sunt sigure.

Studiul a comparat efectele aplicării de antiperspirante pe zona axilelor la femei cu cancer mamar vs. femei fără cancer. Nu a fost semnalată nicio legătură.

Aplicarea deodorantului pe pielea proaspăt rasă crește absorbția aluminiului în țesutul mamar

Două luni mai târziu a apărut un alt studiu, care a corelat utilizarea frecventă a antiperspirantelor cu un debut precoce al cancerelor la sân.

Participantele din studiu utilizau aparatul de ras pe zona axilelor, apoi aplicau un antiperspirant, de 3 ori pe săptămână.

Cu cât mai devreme în viață începeau această practică, cu atât mai devreme apărea diagnosticul de cancer.

Autorii au concluzionat că raderea la subraț și utilizarea antiperspirantelor/deodeorantele poate avea un rol în apariția cancerul mamar.

Aparatul de ras îndepărtează nu doar părul nedorit de la subraț, ci și celulele de piele de la suprafață. Dacă pielea este intactă, nerasă, aluminiul nu se absoarbe atât de mult în corp.

Cercetătorii au descoperit că, prin îndepărtarea stratului piele de la suprafață și aplicarea ulterioară a unui antiperspirant, absorbția aluminiului crește de 6 ori.

Autoritățile europene de siguranță și FDA avertizează consumatorii să nu aplice antiperspirantele pe pielea lezată. Este foarte greu să te razi cu lama și să nu te tai sau să nu sângerezi deloc.

Aluminiul din alimente

O altă problemă ridicată de dr. Greger este prezența aluminiului în alimentele pe care le consumăm.

Acest agent este adăugat în praful de copt, mix-uri de făinuri, emulsificatori, agenți de topire, brânzeturi, pulberi, budinci, produse procesate, murături, produse din carne, cârnați, jeleuri, sosuri, agenți de îngroșare, sau chiar în apă.

Trebuie să știți că praful de copt și bicarbonatul de sodiu din comerț conțin aluminiu. Cumpărați aceste produse de la magazinele naturiste. De regulă scrie pe pachet că NU conțin aluminiu.

Deodorant natural, făcut în casă – rețetă

În privința deodorantelor / antiperspirantelor, vă recomand să preparați acest produs în casă.

Vă las aici o rețetă de deodorant solid (tip stick) pe bază de bicarbonat fără aluminiu pe care o puteți încerca:

Deodorant natural făcut în casă din bicarbonat – fără aluminiu, parabeni sau alți compuși toxici

Sursă articol: Dr. Michael Greger, Antiperspirants and breast cancer, Nutrition Facts.org: https://nutritionfacts.org/video/antiperspirants-and-breast-cancer/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.