DEODORANT stick NATURAL, fără aluminiu, fără parabeni și alte substanțe dăunătoare sănătății (rețetă video)
Deși își fac treaba foarte bine, deodorantele din comerț sunt pline de compuși care dăunează sănătății.
Majoritatea populației nu dă importanță acestui lucru, crezând că dacă sunt aplicate extern, nu au cum să ne afecteze.
Studiile au arătat că substanțele nocive din aceste produs penetrează pielea și pot rămâne în țesuturile mamare sau pot ajunge în fluxul sanguin.
Cei care știu să „citească” eticheta unui produs de îngrijire corporală din comerț își pot da seama imediat cât de nocive sunt ingredientele acelea cu nume sofisticate precum Propylene Glycol, Aluminium Zirconium, Triethanolamina (TEA), Diethanolamina (DEA).
Cel mai periculos este aluminul, suspectat de neurotoxicitate. Niște studii realizate de francezi au arătat că pielea noastră absoarbe 0,5% din aluminiul prezent în deodorantul utilizat.
Rețeta video:
Cercetările epidemiologice sugerează că expunerea pielii la săruri de aluminiu poate duce la cancer mamar. Aluminiul a fost de asemenea asociat cu toxicitate la nivelul sistemului nervos și cel reproductiv, cu dezvoltarea tumorilor la sân și cu boala Alzheimer.
Cele mai multe deodorante din magazine conțin până la 2,5% clorhidrat de aluminiu, în condițiile în care această concentrație trebuie să fie în jur de 0,6%.
Pe lângă aluminiu, aceste produse conțin ftalați și foarte mulți parabeni, conservanți artificiali implicați de asemenea în apariția cancerului mamar. Aceștia pot cauza dereglări endocrine și hormonale datorită proprietăților estrogene.
Unul din cele mai populare este Propylen Glycol, care a fost creat în primă fază ca antigel. Acest compus a fost asociat cu apariția dermatitei de contact, cu probleme renale și hepatice precum și cu toxicitate la nivelul sistemului imunitar.
Problema este că deodorantele și anti-perspirantele sunt utilizate zilnic. Dacă țineți la sănătatea voastră, poate că ar trebui să vă preparați propriul antiperspirant în casă, pentru a avea siguranța ingredientelor folosite. Chiar și cele naturale din comerț, deși sunt lipsite de aluminiu, conțin 1-2 parabeni, și nu sunt foarte eficiente.
_____________________________________________________________________________________________________
Am căutat de mult o rețetă reușită de deodorant natural, care poate fi preparat în casă. Până la urmă am găsit-o. Are o eficiență dovedită inclusiv în cazul persoanelor care transpiră foarte mult.
Uleiul de cocos este ingredientul-cheie care reduce bacteriile care cauzează mirosul neplăcut de transpirație. Veți vedea cât de eficient este.
În primele zile veți transpira mai mult decât atunci când foloseați un deodorant din comerț, însă după o săptămână, organismul se va obișnui și veți transpira mai puțin. Este posibil de asemenea să apară iritații la subraț, însă ele vor trece de la sine.
Ingrediente
• 2 linguri de bicarbonat de sodiu (fără aluminiu)
• 5-6 linguri de amidon de porumb (sau pudră de arorut)
• 6 linguri de ulei de cocos
• 10 picături de ulei esențial (lavandă, tea tree, citrice, mentă)
Preparare
Uleiul de cocos trebuie să fie lichid (topiți-l pe bain-marie dacă este solid). Amestecați toate ingredientele într-un bol de sticlă, până la omogenizare. Dacă este prea groasă compoziția, mai adăugați ulei de cocos. Trebuie să aibă o consistență cremoasă.
Uleiul esențial de tea tree (arbore de ceai) și cel de lavandă au și proprietăți antibacteriene și ajută foarte mult la absorbția mirosului de transpirație. Noi am folosit ulei esențial de mentă și miroase foarte „fresh”. Bicarbonatul de sodiu fără aluminiu se găsește la magazinele naturiste.
Cu o linguriță, transferați repede compoziția în recipientul unui deodorant stick gol, de la un deodorant cumpărat. Trebuie să vă mișcați repede deoarece pasta se îngroașă datorită uleiului de cocos.
După ce s-a umplut, nivelați cu dosul lingurii și puneți capacul. Puneți-l pe un raft în frigider și lăsați-l câteva minute, până se întărește și poate fi aplicat pe piele.
Dacă nu aveți un recipient de deodorant stick gol în casă, păstrați pasta obținută într-un borcănel de sticlă. Luați puțin pe degete și aplicați pe zona axilelor. Întindeți bine crema. Efectul deodorizant este uimitor. Nu veți mirosi deloc a transpirație.
_____________________________________________________________________________________________________
Acest deodorant trebuie păstrat în frigider în timpul verii deoarece se va topi. Dacă plecați în călătorie, puteți prepara deodorantul într-un borcănel de sticlă (cu capac, închis bine).
Dacă observați că bicarbonatul este prea iritant pentru pielea dumneavoastră, reduceți cantitatea și folosiți mai mult amidon.