Tușiți? Vă doare în gât? Beți ceai de dafin numaidecât!
Primele informații pe care le-am citit despre proprietățile dafinului au fost absolut uluitoare.
Această plantă aromatică, pe care o folosim la mâncăruri este extrem de hrănitoare.

Tuse, dureri in gat, dureri de cap – ceai de dafin: Studiogstock /Azerbaijan stockers
Are o valoare nutrițională impresionantă pentru o mirodenie.
Furnizează calorii, grăsimi, cantități mari de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
Profil nutrițional impresionant
Potrivit „Nutrition & You”, 100 de grame de dafin conține următorii nutrienți:
Energie | 313 Kcal | 15,5% |
Carbohidrați | 74,97 g | 57% |
Proteine | 7,61 g | 13% |
Grăsimi totale | 8,26 g | 29% |
Colesterol | 0 mg | 0% |
Fibre alimentare | 26,3 g | 69% |
VITAMINE: | ||
Acid folic | 180 mcg | 45% |
Vitamina B3 | 2,005 mg | 12,5% |
Vitamina B6 | 1,740 mg | 133% |
Vitamina B2 | 0,421 mg | 32% |
Vitamina A | 6185 | 206% |
Vitamina C | 46,5 mg | 77,5% |
ELECTROLIȚI: | ||
Sodiu | 23 mg | 1,5% |
Potasiu | 529 mg | 11% |
MINERALE: | ||
Calciu | 834 mg | 83% |
Cupru | 0,416 mg | 46% |
Fier | 43 mg | 537% |
Magneziu | 120 mg | 30% |
Mangan | 8.167 mg | 355% |
Fosfor | 113 mg | 16% |
Seleniu | 2.8 mcg | 5% |
Zinc | 3.70 mg | 33% |
O frunză uscată de dafin are 200 mg. Este nevoie de 5 frunze pentru a beneficia de nutrienții din acest tabel.
Citește și – Dafinul ajută în afecțiuni respiratorii, digestive, nervoase, reumatice (cum să îl folosești)
Dafinul în medicina tradițională
Dafinul este originar din zona Mediteraneană.
Îl regăsim cu precădere în preparatele din bucătăria turcească, indiană, italiană și franceză.
Puțini știu că frunzele și uleiul de dafinul sunt utilizate și în scop terapeutic.
În sistemele de medicină tradițională este întrebuințat în afecțiunile respiratorii, infecții, tulburări gastrointestinale, indigestie, diaree, flatulență, eructații, balonare epigastrică și amenoree.
Majoritatea utilizărilor sale tradiționale sunt documentate științific.
Are efecte diuretice, emetice, stimulante, antiinflamatoare, analgezice, antivirale, antibacteriene și anticancerigene.
Ceaiul de dafin este recomandat în durerile de stomac, răceli, dureri în gât și exces de mucus.
Cataplasmele cu frunze de dafin ajută la reducerea durerilor provocate de reumatism și nevralgii.
Contra durerilor de cap se pune o bucată de frunză de dafin într-o nară.
Leac bun pentru tuse și dureri în gât
Dr. Eric Berg spune că ceaiul de dafin este un leac extrem de eficient contra durerilor de gât.
Majoritatea durerilor în gât sunt provocate de virusuri.
Infecțiile virale provoacă tuse, secreții nazale și inflamația gâtului.
Cele bacteriene nu dau aceste simptome. Sunt însoțite mai curând de greață și dureri de stomac.
Dafinul are deopotrivă proprietăți antivirale și antibacteriene.
Grație lor, combate infecția care produce durerea în gât. Datorită efectelor analgezice, calmează durerea în gât și inflamația.
Reduce tusea. Mai ales tusea din timpul nopții. Inclusiv la copii.
Citește și – Ceaiul de dafin calmează durerile în gât și dezinfectează cavitatea bucală
Compușii pe care îi conține stimulează sistemul imunitar.
Înlătură mucusul din plămâni. Totodată, reduc durerile de cap de natură sinuzală.
Câteva studii umane au confirmat beneficiile sale în afecțiunile aparatului respirator.
Uleiul esențial din frunzele de dafin conține 1,8-cineol.
Acest compus a fost testat pentru proprietățile sale antiinflamatoare pe pacienți cu astm bronșic dependenți de steroizi.
Pacienții cu astm sever au primit 1,8-cineol (200 mg, de 3 ori pe zi), timp de 12 săptămâni.
Comparativ cu placebo, pacienții tratați cu 1,8-cineol au avut nevoie de mai puțini glucocorticosteroizi.
Cum se prepară ceaiul de dafin
Ingrediente
- 2 frunze mari de dafin
- 2 căni de apă clocotită
Metodă
Puneți apa la fiert. Lăsați-o să dea 2-3 clocote, apoi adăugați frunzele de dafin, pe care le puteți rupe înainte.
Acoperiți cu un capac și lăsați la infuzat 4 minute.
Se poate adăuga și puțină scorțișoară. Aceasta are la rândul ei calități antivirale și antibacteriene. Dar totodată dă ceaiului și o aromă dulceagă.
Ceaiul de dafin se poate bea de mai multe ori pe zi. Nu conține cofeină.
Citește și – Miraculosul ceai de dafin – omoară toți virușii, microbii și toxinele
Precauții și contraindicații
Dafinul este considerat o plantă sigură.
Însă unele persoane pot avea reacții adverse.
Planta poate provoca dermatită alergică sau dermatită de contact.
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, Drink 1 cup to stop a sore throat instantly: https://www.youtube.com/watch?v=3khcsSHeDVY&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Singletary, Keith PhD Bay Leaf, Nutrition Today: 7/8 2021 – Volume 56 – Issue 4 – p 202-208, doi: 10.1097/NT.0000000000000493: https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2021/07000/Bay_Leaf__Potential_Health_Benefits.8.aspx
3. Nutrition & You, Bay Leaf Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/bay-leaf.html
4. Batool S, Khera RA, Hanif MA, Ayub MA. Bay Leaf. Medicinal Plants of South Asia. 2020;63-74. doi:10.1016/B978-0-08-102659-5.00005-7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/
[…] Citește și – Tușiți? Vă doare în gât? Beți ceai de dafin numaidecât! […]