Miraculosul ceai de dafin – omoară toți virușii, microbii și toxinele
Dafinul este deopotrivă condiment, aliment și plantă medicinală.
Condiment deoarece dă o aromă cu totul deosebită mâncărurilor. Aliment deoarece este foarte bogat în nutrienți.
Cuprins
Dafinul este foarte bogat în fier, vitamina A, vitamina B6 și calciu
Conține carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre și cantități mari de vitamine și minerale
Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de dafin oferă:
- 537% din doza zilnică recomandată de fier
- 355% din DZR de mangan
- 206% din DZR de vitamina A
- 133% din DZR de vitamina B6
- 77,5% din DZR de vitamina C
- 83% din DZR de calciu
- 69% din DZR de fibre
- 57% din DZR de carbohidrați
- 46% din DZR de cupru
- 45% din DZR de acid folic
- 33% din DZR de zinc
- 32% din DZR de vitamina B2
- 30% din DZR de magneziu
- 29% din DZR de grăsimi totale
- 16% din DZR de fosfor
- 13% din DZR de proteine
- 11% din DZR de potasiu
Proprietăți terapeutice diverse
Ca plantă medicinală, deoarece conține compuși cu proprietăți profilactice și terapeutice, precum:
- flavoni (apigenină, luteolină)
- flavonoli (kaempferol, mircetină, quercitină)
- sesquiterpeni
- lactoni
- alcaloizi
- flavonoide glicozilate
- monoterpeni
- ulei esențial bogat în 1,8-cineol, acetat de alfa-terpinil, alfa-terpineol, sabinen, terpinen-4-ol, alfa-pinen, beta-pinen, metileugenol, y-terpinen.
Planta are activități biologice diverse: antioxidante, antibacteriene, antivirale, antifungice, insecticide, imunostimulatoare, antimutagene, analgezice, anticonvulsive și antiinflamatoare.
Citește și – Dafinul combate moliile, gărgărițele, fluturii și gândacii din făină
Dafinul în medicina tradițională
În medicina tradițională este folosit cu precădere în afecțiunile respiratorii, digestive și cutanate.
Este carminativ, stomahic, astringent, stimulent, emenagog, nervin, antireumatic. Ajută în caz de colici, polipi, spasme, amenoree, isterie, scleroză, epilepsie, nevralgie, Parkinson.
Combate infecțiile intestinale și respiratorii
Datorită efectelor puternice antimicrobiene, poate combate diverși patogeni dăunători – atât bacterii, cât și virusuri, ciuperci, paraziți și mucegaiuri.
Dafinul poate fi mestecat ca atare sau administrat sub formă de ceai.
Este recomandat în răceală, tuse, gripă, astm, bronșită, sinuzită, afecțiuni ale coardelor vocale (sub formă de gargară).
În gripă are un efect mai bun dacă este asociat cu ghimbir, piper, cuișoare și scorțișoară. Elimină congestia căilor respiratorii.
Este un excelent agent anti-infecțios și anti-toxic.
Dafinul ajută la eliminarea toxinelor, fiind totodată un bun diaforetic, adică stimulează transpirația.
Combate infecțiile dacă este utilizat în primele stadii.
Ceaiul de dafin ajută în intoxicații, atonie stomacală, paraziți și viermi intestinali, infecții intestinale.
Curăță stomacul, intestinele și colonul. Este un bun tonic digestiv.
Când îl folosim în scop culinar (adăugat în mâncăruri), reduce toxicitatea preparatelor și le mărește durata de viață.
Este indicat să îl punem în mâncărurile care predipun la indigestie sau flatulență.
Dr. Mark Bosquet recomandă dafinul în fermentațiile digestive, infecțiile intestinale și gripale, datorită efectului antiseptic.
Pe lângă faptul că favorizează detoxifierea, crește și imunitatea organismului.
Citește și – Dafinul ajută în gripă, diabet, hipertensiune și gută
Cum se face ceaiul de dafin
Se pun 3-4 frunze de dafin uscate la infuzat într-un pahar cu apă. Se lasă 7 minute, apoi se strecoară.
Se bea dimineața, pe stomacul gol.
Pentru detoxifiere și pierderea în greutate, faceți un ceai din 6 frunze de dafin, 5 cuișoare și 500 ml de apă. Fierbeți 5 minute, apoi strecurați.
Se administrează cu o oră înainte sau după masă. Întreaga cantitate se poate consuma într-o zi.
Dr. Bosquet spune că se pot bea câte 2-3 căni de ceai de dafin pe zi. Autorul recomandă folosirea a 4 g de frunze la 1 cană (250 ml) cu apă.
Ceaiul de dafin se poate face și după altă rețetă: 3 frunze de dafin se pun la infuzat în 450 ml de apă. Se adaugă sucul de la 1 lămâie.
Utilizări externe
Uleiul esențial extras din frunzele sale poate fi amestecat într-o loțiune sau cremă și aplicat pe piept pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii.
În același scop se pot aplica frunzele sub formă de compresă. Se lasă să acționeze peste noapte.
La fel de eficientă este aromaterapia cu ulei esențial de dafin. Inhalarea frunzelor de dafin arse (fumigații) ajută la subțierea mucusului, curățarea tractului respirator de bacterii și deschiderea căilor broho-pulmoare.
Precauții și contraindicații
Atenție, frunzele de dafin nu trebuie consumate/înghițite întregi, deoarece există riscul de înecare.
Au fost semnalate cazuri în care frunzele s-au blocat în gât.
Fumigațiile cu frunze de dafin trebuie realizate cu precauție la domiciliu.
Surse articol:
1. Nutrition and You, Bay Leaf Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/bay-leaf.html
2. John Staughton, Vanessa Voltolina, Top 7 Benefits of Bay Leaves, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/bay-leaves.html
3. Cilt Bakim, Cum se face ceaiul din frunze de dafin. Beneficiile frunzelor de dafin: https://www.youtube.com/watch?v=S-G4qxhT4JA&ab_channel=ciltbak%C4%B1mhttps://www.youtube.com/watch?v=S-G4qxhT4JA&ab_channel=ciltbak%C4%B1m
4. Ion Brinza, Razvan Stefan Boiangiu, Monica Hancianu, Oana Cioanca, Ilkay Erdogan Orhan, and Lucian Hritcu, Bay Leaf (Laurus Nobilis L.) Incense Improved Scopolamine-Induced Amnesic Rats by Restoring Cholinergic Dysfunction and Brain Antioxidant Status, Antioxidants (Basel). 2021 Feb; 10(2): 259: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914738/
5. Biljana Kaurinovic, Mira Popovic, and Sanja Vlaisavljevic, In Vitro and in Vivo Effects of Laurus nobilis L. Leaf Extracts, Molecules. 2010 May; 15(5): 3378–3390: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6263372/
6. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Dafinul (Laurus nobilis), Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 254
7. Marc Bosquet, Dafin, 500 de Rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 43
8. Malia Frey, Richard Fogoros, The Health Benefits of Bay Leaf, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/the-benefits-of-bay-leaves-4587138