Dafinul ajută în afecțiuni respiratorii, digestive, nervoase, reumatice (cum să îl folosești în scop terapeutic)
Toate plantele aromatice sunt înzestrate cu proprietăți terapeutice.
Nu în mod întâmplător se adaugă în mâncăruri. Sunt bogate în substanțe nutritive și ajută digestia.
Ce proprietăți are dafinul
Dafinul este deosebit de bogat în fibre, vitaminele A, B și C, calciu, fier, cupru, mangan, magneziu și zinc.
Uleiul esențial obținut din frunzele sale conține în proporție de 50% cineol, precum și cantități bune de eugenol, chavicol, alfa și beta-pinen, linalool, geraniol și terpineol.
Ca plantă medicinală, dafinul are proprietăți diuretice, astringente, aperitive, antioxidante și antidiabetice.
În ce boli ajută dafinul
În medicina tradițională, este folosit în afecțiunile gastrointestinale, respiratorii, nervoase și reumatice.
- simptome de răceală și gripă
- bronșită
- sinuzită
- infecții bucale și faringiene
- dureri în piept
- flatulență
- atonie stomacală
- spasme
- gastralgii
- colici intestinale
- ulcere stomacale
- stomac deranjat
- colon iritabil
- boala celiacă
- inflamații
- colesterol crescut
- dureri musculare
- artrită
- insomnie
- stres, anxietate
Citește și – Ceaiul de dafin calmează durerile în gât și dezinfectează cavitatea bucală
Cum se folosește dafinul
Din frunzele de dafin se pot face infuzii, uleiuri sau unguente medicinale.
Infuzie de dafin
Prof. dr. Constantin Pârvu spune că infuza se face din câteva frunze uscate și mărunțite și 1 cană cu apă clocotită.
Se lasă la infuzat 10-15 minute sub capac.
Se pot administra câte 1-2 ceaiuri pe zi.
Infuzia are o aromă deosebită, dar dacă se dorește, se poate pune și miere.
Ajută la stimularea apetitului și digestiei și remediază atonia stomacală.
Este indicat de asemenea în tulburările nervoase.
Contra dispepsiei atone, dureri gastrice și bronșită, se prepară un o infuzie din 4 g de frunze de dafin și 8 g de coajă de portocală. Se pun la infuzat într-o cană cu apă clocotită un sfert de oră.
Se beau 1-2 căni de infuzie pe zi.
Pentru îmbunătățirea imunității, se poate face un ceai din 4-5 frunze de dafin, 1 baton de scorțișoară și 1 litru de apă. Se fierb 20 de minute, se strecoară și se îndulcește cu miere.
Dafinul poate fi folosit și extern, sub formă de ulei sau unguent pentru masaj.
Citește și – Miraculosul ceai de dafin – omoară toți virușii, microbii și toxinele
Unguent cu dafin pentru durerile reumatice
Este un remediu cunoscut între reumatici.
Dr. Pârvu recomandă în acest sens atât frunzele, cât și fructele de dafin. Acestea se mărunțesc și se amestecă pe bain-marie cu untură curată.
Unguentul obținut se folosește la masaj în caz de reumatism, cronic sau paralizia membrelor.
Fumigațiile cu frunze de dafin sunt întrebuințate din vechime pentru alungarea insectelor din casă.
Citește și – Cum să faci în casă ulei de dafin – leac pentru piele, păr și dureri
Surse articol:
1. Nutrition and You, Bay Leaf Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/bay-leaf.html
2. Prof. dr. Constantin Pârvu, Dafinul, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, p. 181
3. Eugen Mihăescu și colaboratorii săi, Dafinul, Dicționarul Plantelor de Leac, Editura Călin, București, 2008, pp. 41-42
4. M & Sreedhar. M, Health Benefits of Bay LeafAparna Kuna, Wonder Plants, Health Action, 2018: https://www.researchgate.net/publication/326913522_Health_Benefits_of_Bay_Leaf_Health_Action_31_7_24_-_26
5. Health Vision, Bay Leaf Tea to Boost Immune Function: https://healthvision.in/bay-leaf-tea-to-boost-immune-function/