Cum să faci ulei din cojile și semințele de cătină rămase după stoarcerea sau pasarea fructelor

Dacă ați făcut suc de cătină anul acesta sau intenționați să faceți, nu aruncați cojile și semințele care rămân după filtrare.

Acestea pot fi uscate și folosit la ceaiuri sau obținerea de preparate terapeutice sau cosmetice, precum uleiuri, creme sau tincturi.

Cum să faci ulei din cojile și semințele de cătină rămase după stoarcerea sau pasarea fructelor

Cum să faci ulei din cojile și semințele de cătină rămase după stoarcerea sau pasarea fructelor

Nu aruncați cojile și semințele de cătină

Unii preferă să treacă fructele de cătină prin sită sau prin storcător pentru a extrage doar pulpa. Pe aceasta o amestecă apoi cu miere și păstrează siropul obținut peste iarnă.

Reziduurile nu trebuie aruncate, deoarece au o valoare nutrițională importantă. Conțin grăsimi bune, aminoacizi și antioxidanți. Au compuși bioactivi prețioși care nu trebuie irosiți, precum flavonoizi, procianidine și fosfolipide.

O idee bună este să folosiți aceste materii reziduale la prepararea unui ulei pentru uz culinar, cosmetic și terapeutic.

Uleiul de cătină obținut din coji și semințe infuzate în ulei este mai slab decât uleiul de cătină obținut prin procedee mecanice de extragere. Însă constituie un mod practic de a exploata la maximum toate părțile fructelor, fără a pierde nimic.

Cătina – conținut nutrițional

Cătina are cantități mari de vitamina A, vitamina C și vitamina K. 100 de grame de cătină ne oferă 700 mg de vitamina C. Acest fruct conține de asemenea vitamine din grupul B, precum B1, B2 și B9.

Este o sursă bună de potasiu, magneziu și cupru. Are aproape 200 de compuși bioactivi care susțin sănătatea organismului. Între aceștia se numără antioxidanții (carotenoizi, flavonoizi, compuși fenolici și beta-sitosterol și acizii grași esențiali: Omega-3, Omega-6, Omega-7 și Omega-9.

Beta-carotenul este principalul carotenoid din cătină. 26-34% din acesta se găsește în coji, pulpă și uleiul obținut din semințe.

Extractele din coji de cătină sunt bogate în acid ursolic și acid oleanolic. Aceștia au efect antiinflamator. Semințele conțin aminoacizi în proporție de 18,63%.

Beneficiile fructelor de cătină

Nutrienții și fitonutrienții din cătină măresc apărarea antioxidantă a corpului împotriva stresului oxidativ, a bolilor și îmbătrânirii premature.

Aceștia au proprietăți antiinflamatorii. Favorizează scăderea colesterolului. Protejează tractul gastrointestinal, ficatul, inima, neuronii, pielea și ochii.

Reduc riscul de apariție a obezității, bolilor cardiovasculare și a cancerului. Studiile au arătat că preparatele din cătină au activități imunomodulatoare, cardioprotectoare, ateroscleroză, antibacteriene și antivirale.

Ajută la vindecarea rănilor acute și cronice. Protejează pielea de radiațiile ultraviolete și cosmice și reduc inflamația.

Cum se face uleiul de cătină acasă

Cojile și semințele rămase după pasarea sau stoarcerea fructelor se întind pe o tavă și se lasă să se usuce câteva zile. Dacă este soare, în 2-3 zile sunt gata. Întoarceți-le zilnic. După ce au devenit casante, se depozitează în borcane de sticlă.

Pentru a prepara uleiul trebuie doar să umpleți un borcan cu coji și semințe de cătină pe jumătate sau pe trei sferturi și să completați cu ulei.

Puteți folosi ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de cocos sau alt ulei, în funcție de scopul utilizării produsului final.

Ulei din catina - reteta

Ulei din catina – reteta

Se înfiletează capacul și borcanul se lasă într-un loc întunecos timp de 4-6 săptămâni. Conținutul trebuie agitat zilnic. Aceasta este metoda la rece.

Metoda la cald, mai rapidă, este să fierbeți uleiul la bain-marie timp de 4-5 ore, la foc mic. Borcanul se introduce într-o cratiță cu apă.

După perioada de macerare, uleiul de cătină se strecoară printr-un tifon des și se păstrează în recipiente din sticlă, preferabil închise la culoare, ca să nu oxideze.

Ulei de catina - reteta

Ulei de catina – reteta

Uleiul de cătină – sugestii de utilizare

Acest ulei de cătină are valoare nutrițională și cosmetică. Poate fi folosit în salate, poate fi consuma ca atare, câte 1-3 lingurițe pe zi, sau poate fi aplicat pe piele. 

O idee bună este să îl adăugați în cremele corporale sau faciale, dacă obișnuiți să faceți astfel de produse acasă.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre cătină:

Uleiul de cătină – un panaceu pentru corp și piele
Suc de cătină cu miere, făcut la blender – cel mai simplu și eficient mod de consuma acest fruct
Uleiul de cătină reduce daunele provocate de radiați
Cremă super-hidratantă cu ulei de cătină – cum sa o prepari chiar tu!

Surse articol:

1. Totul de casă, Uleiul de cătină – cum și de ce ar trebui să îl preparați: https://www.youtube.com/watch?v=zV0KWfYjl6g&ab_channel=Totuldecasa
2. Caasn, Sea buckthorn: https://www.caasn.com/sea-buckthorn.html
3. Wang Z, Zhao F, Wei P, Chai X, Hou G and Meng Q (2022) Phytochemistry, health benefits, and food applications of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides): A comprehensive review. Front. Nutr.9:1036295. doi: 10.3389/fnut.2022.1036295

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.