Suc de cătină cu miere, făcut la blender – cel mai simplu și eficient mod de consuma acest fruct
Persoanele care răcesc des sau suferă de infecții repetate pot face anual cure cu suc de cătină.
Acest fruct este util în procesele inflamatorii și infecțioase.
Miraculoasa cătină
În medicina tibetană există multe rețete cu cătină pentru boli de stomac, boli hepato-biliare, boli pulmonare, boli de femei, dureri reumatice și edeme articulare.
Tibetanii credeau că fructele de cătină vindecă prin plămâni și gât. Semințele de cătină erau folosite pentru subțierea sângelui, iar uleiul de cătină pentru hematoame și hemoragii.
Citește și – Cătină cu miere, propolis, cimbru și usturoi – antibiotic făcut în casă
Cătina a fost introdusă în hrana cosmonauților. Cercetătorii ruși au descoperit că aceasta protejează corpul uman de radiațiile cosmice.
Prima cercetare din România pe cătină și efectele ei vitaminizante a avut loc în anul 1953, la inițiativa profesorului universitar Ion Brad.
Acesta a studiat în premieră compoziția fructelor și utilizarea lor în industria alimentară, medicinală și cosmetică.
Fructele de cătină abundă în compuși binefăcători sănătății. Sunt una din cele mai bune surse de vitamina C.
Suc de cătină cu miere – rețetă
Pentru a beneficia de calitățile lor intacte, cel mai bine este să le mâncăm crude. Din păcate, nu sunt foarte plăcute la gust.
Un mod simplu de a le consuma zilnic este să le mixăm în blender cu puțină apă. Cristela Georgescu recomandă această rețetă la măceșe. Poate fi folosită cu succes și la cătină.
Citește și – Cum să consumi măceșe în fiecare zi, pentru o sănătate de fier! (rețetă simplă)
Iată cât de simplu este să faceți suc de cătină la blender cu miere!
Ingrediente
• 2 linguri de boabe de cătină
• 50 ml de apă
• 1 linguriță de miere
Mod de preparare
Puneți cătina în vasul blenderului. Adăugați 50 ml de apă și mixați timp de 2 minute la viteză mare.
Fructele trebuie zdrobite complet și transformate în pastă. Transferați pasta într-o sită fină sau într-un tifon.
Presați bine cu dosul linguri sau stoarceți tifonul cu mâna, până extrageți toată zeama.
Nu aruncați cojile și semințele care rămân după filtrare. Le puteți folosi la ceaiuri. Sau le puteți usca și măcina sub formă de pulbere.
Acest suc de cătină la blender poate fi diluat suplimentar cu încă 100-200 ml de apă. Adăugați mierea și amestecați.
Sucul de cătină trebuie servit imediat, pentru beneficii maxime. Este o alternativă excelentă la siropul de cătină obținut prin fierbere sau cu zahăr.
Suc de cătină beneficii
Maica Marina de la Mănăstirea Nera recomandă cura cu suc de cătină annual pentru aprovizionarea organismului cu vitamine și oligoemente.
Cătina este considerată o sursă valoroasă de nutrienți pentru alimentația umană.
Conține cantități mari de vitamina A, vitamina C, vitamina E, antioxidanți (carotenoizi, flavonoizi), minerale, polizaharide, terpenoizi, compuși fenolici, acizi organici, compuși volatili și acizi grași nesaturați.
Citește și – Cum se face siropul de cătină cu miere fără fierbere
Oamenii de știință au identificat peste 100 de compuși diverși în cătină. Planta are proprietăți multiple:
→ antioxidante
→ imunomodulatoare
→ cardioprotectoare
→ anti-aterogene
→ antibacteriene
→ antivirale
→ anti-radiații
→ antiinflamatoare
→ anti-diabetice
→ hepatoprotectoare
→ dermatologice
Fructele de cătină ajută la regenerarea țesuturilor. Previn îmbătrânirea prematură.
Contribuie la sporirea și reglarea imunității. Efectul imunomodulator ajută la reducerea inflamației excesive care poate fi extrem de dăunătoare.
Preparatele din cătină pot fi folosite ca adjuvante în nenumărate afecțiuni, de la infecții și alergii, până la boli cardiovasculare și cancer.
Surse articol:
1. Gâtlan AM, Gutt G. Sea Buckthorn in Plant Based Diets. An Analytical Approach of Sea Buckthorn Fruits Composition: Nutritional Value, Applications, and Health Benefits. Int J Environ Res Public Health. 2021 Aug 26;18(17):8986. doi: 10.3390/ijerph18178986. PMID: 34501575; PMCID: PMC8431556.
2. Maica Marina, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 42, 10 decembrie 2021 – 10 februarie 2021, Editura Lumea Credinței, p. 40