Cătină cu miere la blender – medicament natural, fără fierbere, fără strecurare

Cătina este supranumită ginseng-ul românesc. Alăturarea de nume se datorează proprietăților remarcabile ale acestui fruct.

Din boabele de cătină putem obține preparate deosebit de folositoare organismului! Mai ales în sezonul rece, când avem de-a face cu viroze, răceli și infecții respiratorii.

Catina cu miere la blender – medicament natural, fara fierbere, fara strecurare

Catina cu miere la blender – medicament natural, fara fierbere, fara strecurare

Cătina – un aliment excepțional

Valoarea nutrițională și terapeutică a fructelor de cătină este dată de numeroșii antioxidanți pe care îi conține.

Fructele de cătină au cantități remarcabile de carotenoizi și tocoferoli, flavonoizi, taninuri, acizi fenolici și acid ascorbic.

Nu mai puțin prețios este conținutul de acizi grași esențiali (Omega-3, Omega-6, Omega-7, Omega-9).

În cătină găsim de asemenea fibre, acizi organici, proteine, aminoacizi și minerale.

Datorită acestui profil nutrițional divers, cătina ajută la creșterea rezistenței organismului în fața bolilor.

Beneficii pentru sănătate

Cătina este un bun tonic imunitar, vitaminizant, energizant și antioxidant. Reduce stresul, combate depresia și oboseala.

Are efecte anti-îmbătrânire. Menține tinerețea și suplețea pielii datorită carotenoidelor, vitaminei E și a acizilor grași.

Experimentele in vitro și in vivo au arătat că fructele de cătină combat sindromul metabolic.

Influențează în mod pozitiv obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, hiperglicemia și dislipidemia.

Mai exact, cătina favorizează scăderea grăsimilor din sânge, a tensiunii arteriale și a zahărului din sânge.

Cătină cu miere la blender – rețetă

Un mod simplu și eficient de a consuma cătina pentru beneficiile ei este sucul. Fructele se dau la blender și se amestecă apoi cu miere.

Este o metodă ușoară de conservare, care păstrează intacte substanțele binefăcătoare din fruct. 

Ingrediente

  • 400 g de cătină
  • 400 g de miere

Mod de preparare

Fructele de cătină se aleg de impurități. Se înlătură cele alterate. Se spală bine și se scurg de apă. Se tamponează apoi cu un prosop.

Se pun în vasul blenderului cu lama S și se mixează câteva secunde, până când fructele se macină complet și rezultă o compoziție fină și omogenă.

Nu trebuie să strecurați sucul obținut, deoarece atât cojile, cât și semințele au numeroase beneficii. Semințele sunt o sursă excelentă de acizi grași esențiali și nesaturați.

Turnați siropul de cătină într-o sticlă cu gura largă sau într-un borcan de un litru. Adăugați mierea și amestecați bine cu o lingură de lemn pentru omogenizare.

Înfiletați bine capacul și dați recipientul în frigider. Cătina se lasă la macerat 5 zile în miere. După acest interval siropul poate fi consumat.

Acest este siropul de cătină făcut la blender! Simplu, rapid, 100% natural și concentrat.

Mod de administrare

Ideal ar fi să îl consumați ca atare. Dacă vă deranjează semințele, puteți strecura siropul printr-o sită.

Se iau câte 2-3 linguri pe zi, pe stomacul gol. Copiii pot consuma câte 2-3 lingurițe pe zi. Amestecați bine în recipient înainte de fiecare administrare.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu cătină:

Suc de cătină cu miere și lămâie – te scoate sănătos în primăvară
Miere cu cătină și porumbe – „vaccin” antigripal natural
Cătină cu miere, propolis, cimbru și usturoi – antibiotic făcut în casă
Cel mai bun mod de a consuma cătina pentru efectul imunostimulator

Surse articol:

1. Ciesarová Z, Murkovic M, Cejpek K, Kreps F, Tobolková B, Koplík R, Belajová E, Kukurová K, Daško Ľ, Panovská Z, Revenco D, Burčová Z. Why is sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) so exceptional? A review. Food Res Int. 2020 Jul;133:109170. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109170. Epub 2020 Mar 17. PMID: 32466930.
2. SDV Rețete, Cătină cu miere făcută acasă, cel mai puternic antioxidant: https://www.youtube.com/watch?v=r5eeDB3MhB4&ab_channel=SDVRetete
3. Chen Y, Cai Y, Wang K, Wang Y. Bioactive Compounds in Sea Buckthorn and their Efficacy in Preventing and Treating Metabolic Syndrome. Foods. 2023 May 13;12(10):1985. doi: 10.3390/foods12101985. PMID: 37238803; PMCID: PMC10217465.

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.