Cremă super-hidratantă cu ulei de cătină – cum sa o prepari chiar tu!
√ Articol documentat
Crema de cătină este foarte utilă în sezonul rece, când majoritatea dintre noi avem pielea uscată sau chiar crăpată. O putem prepara singuri în casă, din ulei de cătină, care se găsește la magazinele naturiste.
Tot de la naturiste ne putem procura și celelalte ingrediente necesare, precum ceară de albine, glicerină și ulei de cocos sau unt de shea / unt de cacao.

Crema cu catina reteta: Upklyak – www.freepik.com
Cremă cu cătină – rețetă
Ingrediente
• 60 ml de ulei de cătină (¼ pahar)
• 60 ml de ulei de migdale dulci (¼ pahar)
• 120 ml de glicerină (½ pahar)
• 1 lingură de unt de cacao / unt de shea
• 1 lingură de ceară de albine rasă
• opțional: 10 picături de ulei esențial (lămâie, lavandă, etc.)
Cum se face crema de cătină
Puneți toate ingredientele într-un bol de sticlă și așezați-l deasupra unui ibric cu apă care fierbe. Sau puteți folosi altă metodă de bain-marie.
Lăsați ingredientele la topit. Veți vedea că uleiul și glicerina se vor separa. După ce compoziția a devenit lichidă, luați bolul de pe ibric și așteptați să se răcorească. Puneți-l apoi în frigider pentru 15-20 de minute.
Scoateți bolul, adăugați uleiurile esențiale (dacă folosiți) și introduceți blenderul manual (vertical). Pasați compoziția până când se transformă într-o loțiune cremoasă.
Transferați crema de cătină într-un borcan de sticlă sau în cutiuțe închise bine.
Se poate aplica pe mâini, pe picioare, pe orice zonă a corpului. Pielea rămâne hidratată mult timp, chiar și după ce vă spălați cu apă.
Citește și: Cum se prepară uleiul de cătină și în ce afecțiuni se poate folosi
Beneficiile ingredientelor
Uleiul de cătină este un ulei vindecător, atât la nivel extern cât și intern. Este considerat unul din cele mai valoroase remedii pentru îngrijirea și tratarea pielii.
Culoarea sa portocalie intensă se datorează conținutului bogat în caroten. Acest antioxidant protejează pielea și vederea.
Cătina este ea însăși o adevărată uzină de vitamine, minerale și antioxidanți. Conține vitaminele A, B1, C, E, K și P, licopen, fitosteroli și flavonoide.
Uleiul de cătină are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, regenerante și cicatrizante. Accelerează procesul de vindecare a rănilor și încetinește îmbătrânirea pielii și formarea ridurilor.
Reduce inflamațiile și îmbunătățește textura pielii. Este folosit în eczeme, psoriazis și riduri.
Deși putem folosi direct uleiul de cătină pe piele, lasă în urmă o culoare portocalie. În plus, sub forma acestei loțiuni, uleiul de cătină se absoarbe mult mai repede.
Glicerina este un agent hidratant extraordinar. Dacă o aplici seara pe tălpi, a doua zi vei simți pielea încă moale. Asta deoarece atrage și reține umezeala.
Mai mult, glicerina dă pielii o strălucire naturală și are inclusiv efecte terapeutice. Previne apariția leziunilor de psoriazis și a cancerului.
Ceara de albine acționează și ca un emulsificator. Adaugă consistență cremelor și loțiunilor și menține nivelul optim de umiditate al acestor produse.
Uleiul de migdale dulci este potrivit pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea sensibilă. Se absoarbe rapid. Are efecte antiinflamatoare și protejează pielea de radiațiile solare.
Untul de cacao este bogat în polifenoli. Acționează ca un emolient și protector al pielii. Poate fi înlocuit cu unt de shea, care este mai ieftin. Are același efect de păstrare a umidității.
Un studiu a arătat că o cremă obținută din ulei de măsline, miere și ceară în cantități egale poate trata iritațiile de scutec (dermatita), eczemele și psoriazisul. Inhibă dezvoltarea Stafilococului auriu și a Candidei albicanis.
Citește și: Uleiul de cătină încetinește procesul de îmbătrânire a pielii și a corpului
Sursă articol: Beets & Bones, Intensely Hidrating DIY Lotion with sea buckthorn: https://www.beetsandbones.com/intensely-hydrating-diy-lotion-sea-buckthorn/