Uleiul de cătină reduce daunele provocate de radiații

Bazat pe studii științifice

Cătina este mai mult decât un fruct. Utilizările sale medicinale datează de milenii în Europa și Asia.

Grecii își hrăneau caii cu frunze și ramuri de cătină pentru a le crește greutatea și vigoarea.

Cătina reduce impactul radiațiilor

Cătina reduce impactul radiațiilor: Victor Zolotuhin

Antioxidant puternic

În medicina chineză antică, fructele de cătină erau folosite pentru susținerea aparatului respirator, plămânilor, stomacului, splinei și circulației sangvine.

Cătina este un antioxidant puternic. Cercetătorii au identificat 18 compuși antioxidanți în diverse componente ale fructului.

Conține flavonoide, acizi fenolici, proantocianidine, carotenoide, acizi grași, triterpenoide, vitamine și fitosteroli.

Studiile in vitro, in vivo și pe oameni au raportat activități diverse ale fructelor și uleiului de cătină:

– antioxidante
– antiinflamatoare
– imunomodulatoare
– gastroprotectoare
– hepatoprotectoare
– cardioprotectoare
– neuroprotectoare
– radioprotectoare
– protectoare oculare
– protectoare ale pielii

Citește șiCătina, perla imunității – dr. Mariana Olingheru

Protector general

Studiile recente au arătat importanța ei în bolile metabolice și cardiovasculare.

Cătina îmbunătățește circulația și înlătura staganarea. Flavonii pe care îi conține inhibă agregarea plachetară și trombozele.

Ajută la scăderea grăsimilor din sânge și prevenirea aterosclerozei.

Contribuie la întărirea imunității și prevenirea bolilor infecțioase.

Uleiul de cătină are efecte gastroprotectoare, fiind recomandat în ulcer.

Sunt hepatoprotectoare, neuroprotectoare și antitumorale.

Nici fructele, nici semințele de cătină nu sunt toxice. Dimpotrivă, semințele conțin acizi grași valoroși.

Reduce impactul radiațiilor

Unele experimente au arătat că fructele de cătină au efect protector împotriva radiațiilor.

Inclusiv a celor folosite în cancer.

Radioterapia are efecte secundare severe asupra bolnavilor de cancer.

Poate cauza sindroame gastrointestinale, greață, diaree și deshidratare.

Deși par lipsite de gravitate, probleleme gastrointestinale contribuie la decesul bolnavilor de cancer după radioterapie.

Un studiu publicat în 2017 în „Journal of Radiation Research” sugerează că uleiul de cătină are efecte pozitive post-radioterapie.

Citește șiRozmarinul protejează creierul și ADN-ul, previne mutațiile maligne și ne apără de radiații

Studiu

Experimentul a fost realizat pe șoareci. Aceștia au primit 4 tratamente diferite: ulei din pulpă de cătină, ulei din semințe de cătină, ulei de măsline sau o soluție salină.

Acestea au fost administrate o dată pe zi, timp de 1 săptămână.

Ulterior, șoarecii au fost expuși integral la radiații.

Autorii au avut trei scopuri când au realizat acest studiu:

– au vrut să vadă cât de severe sunt leziunile intestinale dezvoltate după radioterapie
– au urmărit efectele tratamentelor folosite
– au evaluat influența pre-tratamentelor cu ulei asupra duratei de viață.

Rezultatele au arătat următoarele:

– șoarecii tratați cu ulei de măsline au trăit 4,5 zile;
– șoarecii tratați cu ulei de pulpă de cătină au trăit 8-10 zile;
– șoarecii tratați cu o soluție salină au murită de edeme intestinale severe și necroză
– șoarecii tratați cu ulei de cătină au avut o pierdere mai mică în greutate după radioterapie.

Aceste date arată că uleiul de cătină – din pulpă sau semințe – reduce impactul leziunilor intestinale cauzate de radioterapie.

Drept urmare, animalele tratate cu cătină au trăit cel mai mult.

Cu toate că ambele uleiuri (de cătină și măsline) au acizi grași, cercetătorii cred că cei mai importanți compuși sunt acidul palmitoleic și acidul alfa-linoleic din uleiul de cătină.

Aceștia ar putea fi răspunzători pentru efectele protectoare împotriva daunelor provocate de radiații.

Deși tratamentul cu ulei de cătină nu vindecă daunele asociate cu radioterapia, cel puțin atenuează gravitatea lor și crește speranța de viață.

Regenerant general

Pe lângă faptul că este antioxidant și radioprotector, uleiul de cătină este și un bun regenerant.

Uleiul de cătină are și alte efecte benefice:

– reduce inflamația în diferite țesuturi;
– ameliorează gastrita și ulcerele gastrice
– vindecă mucoasa intestinală
– remediază constipația
– atenuează diverticulita
– reduce sindromul ochilor uscați
– protejează mucoasele
– suprimă leziunile pielii cauzate de radiațiile ultraviolete

Citește șiUleiul de cătină ajută la regenerarea întregului organism

Surse articol:

1. Ruru Ren, Nan Li, Chao Su, Yingli Wang, Xiaojun Zhao, Lingling Yang, Yanting Li, Bo Zhang, Jianyu Chen and Xueqin Ma, The bioactive components as well as the nutritional and health effects of sea buckthorn, Royal Society of Chemistry, DOI: 10.1039/D0RA06488B (Review Article) RSC Adv., 2020, 10, 44654-44671: https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2020/ra/d0ra06488b
2. Angela Rightout, The effects of sea buckthorn pulp & seed oil after radiation, Seabuckwonders: https://www.seabuckwonders.com/blogs/news/sea-buckthorn-radiation-effects-cancer

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.