Sirop de cătină și merișoare fără fierbere, fără zahăr – sursă naturală de vitamina C pentru sezonul rece!
Această rețetă de sirop de cătină este una din cele mai simple și totodată sănătoase.
Nu trebuie să fierbeți nimic. Nu trebuie să folosiți zahăr. Se prepară la rece, cu ajutorul unui blender.
Cătina, măceșele, merișoarele, fructele de pădure au ieșit pe piață și trebuie să ne facem provizii. Din ele putem prepara diverse delicatese și leacuri pentru la iarnă.
Siropul de cătină și merișoare este o sursă naturală de vitamina C și compuși care protejează organismul în sezonul rece de atacul patogenilor.
Merișoarele sunt opționale în această rețetă. Puteți folosi doar cătină dacă nu aveți merișoare.
Cuprins
Sirop din cătină și merișoare la rece – rețetă
Ingrediente
• 2 kg de fructe de cătină
• 1 kg de fructe de merișoare
• 2 borcane de miere de 800 g
Mod de preparare
Alegeți fructele de impurități. Înlăturați frunzulițele și crenguțele.
Puneți apoi boabele de cătină și merișoare într-un lighean. Turnați apă peste ele și adăugați 1 lingură de bicarbonat (fără aluminiu).
Lăsați-le să stea 5-10 minute, apoi spălați-le și clătiți-le cu apă curată. Acest pas ajută la înlăturarea pesticidelor de pe suprafața fructelor.
Turnați fructele într-o sită și scurgeți-le de apă. Puneți-le pe rând în vasul blenderului. Aveți nevoie de un blender puternic, + 1000W.
Mixați fructele circa 1-2 minute, până se mărunțesc complet. Turnați pasta rezultată într-o sită, pe care ați așezat-o deasupra unui bol înalt.
Presați pasta cu dosul unei linguri de lemn, sau cu mâna, pentru a separa pulpa de coji și semințe. Faceți această operațiune în tranșe, până terminați toată compoziția.
Reziduurile de coji și semințe care rămân după strecurare se mai storc odată, cu mâna. Nu le aruncați, deoarece au mulți compuși valoroși.
Întindeți-le în tava cuptorului, pe hârtie de copt, într-un strat subțire. Lăsați-le să se usuce complet. Întoarceți-le zilnic.
Puneți-le apoi în borcane și folosiți-le la ceai sau la prepararea de uleiuri, creme, unguente.
Dacă le măcinați prin râșnița electrică de cafea veți obține o pulbere care poate fi adăugată chiar și în unele rețete.
Sucul de cătină și merișoare care a rezultat după filtrare se transferă în borcane sau în sticle din sticlă. Recipientele se umplu pe jumătate sau pe trei sferturi cu suc și apoi se completează cu miere până sus.
Eu am folosit miere de salcâm. Aceasta menține siropul lichid, fără să se cristalizeze sau să se îngroașe.
Dacă optați pentru raportul de trei sferturi suc și un sfert miere, siropul va ieși mai lichid. Dacă folosiți suc și miere în cantități egale, acesta va fi mai gros.
Amestecați energic cu o lingură în recipiente, ca să se dizolve mierea și să se omogenizeze cu sucul. Se pot adăuga și mirodenii, precum scorțișoară, ghimbir, nucșoară, anason. Înfiletați capacele și dați borcanele cu sirop în frigider. Rezistă câteva luni.
Amestecați în sirop înainte de fiecare utilizare, deoarece mierea se va lăsa la fund.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte preparate din cătină, pe care vă recomand să le încercați:
Cum să faci ulei din cojile și semințele de cătină rămase după stoarcerea sau pasarea fructelor
Suc de cătină cu miere și lămâie – te scoate sănătos în primăvară
Cătină cu miere, propolis, cimbru și usturoi – antibiotic făcut în casă
Miere cu cătină și porumbe – „vaccin” antigripal natural