Cafeaua de cicoare îmbunătățește digestia și imunitatea 

Plantele amare, precum păpădia, gențiana și cicoarea, sunt folosite din vechime ca tonice digestive.

Civilizațiile antice consumau cicoarea la masă, dar o foloseau și ca medicament.

Cicoarea stimuleaza digestia si imunitatea

Cicoarea stimuleaza digestia si imunitatea: Rusty Clark ~ 100K Photos

Această plantă reduce aciditatea gastrică și preîntâmpină neplăcerile digestive.

Cafeaua de cicoare are o tradiție lungă la noi în țară.

Fiertura de rădăcină de cicoare în apă sau rachiu se dădea în trecut contra durerilor cardiace.

Ce proprietăți are cicoarea

Biochimistul Eugen Giurgiu spune că această plantă este considerată un veritabil panaceu.

Conține calciu, fosfor, siliciu, potasiu, mangan, inulină, cicorină, arginină, colină, vitamina B6, uleiuri volatile, taninuri, rezine și celuloză.

Are proprietăți remineralizante, nutritive și antianemice, detoxifiante, diuretice și laxative.

Rădăcina de cicoare este coleretică și colagogă, astringentă, aperitivă, vermifugă și sedativă.

Ajută funcțiile ficatului, bilei și pancreasului.

Acționează ca un tonic la nivel cerebral, nervos și intestinal.

Este utilă în infecțiile urinare, având un ușor efect antibiotic.

Purifică sângele și fortifică întregul organism.

Citește șiCafeaua de cicoare stimulează funcția cerebrală, crește concentrarea, înlătură oboseala fizică și nervoasă

În ce afecțiuni este utilă cafeaua de cicoare

Rădăcina de cicoare poate fi folosită sub formă de cafea sau pulbere direct, sub formă de ceai sau tinctură.

Este indicată într-un spectru larg de afecțiuni și probleme de sănătate:

  • afecțiuni digestive
  • afecțiuni hepato-biliare
  • afecțiuni respiratorii
  • anemie
  • lipsă de calciu și magneziu
  • amorexie
  • aritmie cardiacă însoțită de dureri
  • pietre la bilă și rinichi
  • cancer de colon
  • depresie
  • diabet
  • dureri de cap
  • gută
  • reumatism
  • oboseală cronică
  • tulburări metabolice
  • stres

Citește și7 motive să bei cafea de cicoare 

Imunitate scăzută

Rădăcina de cicoare este o sursă excelentă de inulină. Această fibră bogată în oligozaharide are rol de prebiotic.

Alimentele prebiotice sunt importante pentru imunitate, deoarece ele stimulează bacteriile benefice din flora intestinală.

Un procent foarte mare din sistemul imunitar se află în intestin.

Nutriționistul Kelli McGrane spune că o sănătate intestinală bună înseamnă o digestie mai bună, o funcție imunitară mai bună, o absorbție optimă a nutrienților și o slăbire mai eficientă.

Persoanele care au o imunitate scăzută sau probleme digestive, pot consuma cafea de cicoare în locul cafelei clasice.

Alte alimente care conțin prebiotice sunt fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile și semințele.

Acestea ajută la combaterea constipației și obținerea unui control mai bun al zahărului din sânge.

Afecțiuni respiratorii

Cafeaua de cicoare se poate bea în caz de afecțiuni respiratori în locul cafelei obișnuite.

Două-trei căni pe zi sunt suficiente.

Anorexie, icter

Sunt recomandate 2-3 cafele de cicoare pe zi. Ajută la stimularea poftei de mâncare.

Cum se prepară cafeaua de cicoare

Rădăcinile uscate de cicoare se taie bucăți mici și se prăjesc în cuptor. Se lasă până când se fac maronii sau negre la culoare.

Se depozitează apoi în cutii de tablă.

Este indicat să măcinați o cantitate mică de rădăcini, cât folosiți într-o săptămână.

Cafeaua se prepară din 2 lingurițe de cicoare măcinată și 1 cană de apă.

Se lasă să dea un clocot, apoi se stinge focul. Se acoperă ibricul cu un capac și se lasă la infuzat timp de 10 minute.

Se pot consuma câte 2-3 căni de cafea de cicoare pe zi.

Citește șiCeaiul de cicoare ajută la slăbit (studii)

Precauții și contraindicații

Rădăcina dde cicoare este bogată în oxalați. Din acest considerent nu trebuie consumată în doze mari de către persoanele cu calculi renali.

Planta poate cauza gaze și balonare la cei cu colonul iritabil.

Nu este indicată în doze mari.

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Cicoarea, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 52-58
2. Christine Byrne, Chicory Root is a Gut Healthy Plant That Can Mimic Coffee, Eating Well: https://www.eatingwell.com/article/7797860/what-is-chicory-root-and-should-you-be-eating-it/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.