Testul diabetologului: Cât de mult cresc glicemia cerealele? (ovăzul, porumbul, cerealele fitness)
Nu toți diabeticii dețin un aparat de măsurare continuă a glucozei. De aceea nu știu exact cât de mult influențează zahărul din sânge alimentele pe care le consumă zilnic.
Dr. Ancuța Leonte, medic specialist în diabet și nutriție îi ajută pe diabetici să afle aceste răspunsuri.
În postările sale pe Instagram face diverse teste pe alimente cu ajutorul unui senzor de monitorizare continuă a glicemiei.
Între alimentele testate recent se află cerealele. Acestea reprezintă un subiect de maxim interes pentru persoanele cu diabet.
Specialiștii recomandă cerealele integrale, care conțin tărâțe. Conținutul lor bogat în fibre atenuează vârfurile glicemice.
Cuprins
Cât de mult cresc glicemia cerealele?
Dr. Leonte a selectat trei tipuri de cereale pentru a face acest experiment: ovăz, porumb și cereale Fitness, pe care le-a consumat în aceeași cantitate (60 g), fiecare având o cantitate similară de carbohidrați (cca 50 g). Toate cerealele au fost însoțite cu o porție de lapte de 250 ml.
Cât de mult crește glicemia ovăzul?
Primul tip de cereală testată a fost ovăzul. Medicul a folosit fulgi de ovăz clasici. Aceștia au dus la o creștere de 70 mg /dl a glicemiei.
Cât de mult crește glicemia porumbul?
Medicul a folosit fulgi de porumb fără zahăr. Aceștia au crescut glicemia mai mult decât fulgii de ovăz, respectiv cu 80 mg/dl.
Într-un alt experiment, dr. Leonte a arătat că mămăliga simplă (250 g) produce o creștere similară a glucozei din sânge. Asociată la masă cu un ou fiert și 50 g de telemea, creșterea glicemică a fost mai mică (50 mg/dl).
Aceste rezultate arată că absorbția carbohidraților în sânge este atenuată de proteine și grăsimi.
Cât de mult cresc glicemia cerealele Fitness?
Ultimul test a fost făcut pe cereale Fitness, care sunt etichetate dietetice și nutritive. Acestea însă au produs cea mai mare creștere a glicemiei, de 100 mg/dl.
Explicații și recomandări
Vedem din acest experiment simplu că cerealele influențează în mod diferit glucoza din sânge, chiar dacă au un număr egal de carbohidrați.
Diferențele în răspunsul glicemic se datorează tipului de carbohidrați și nu neapărat numărului acestuia.
Ovăzul s-a dovedit a fi cea mai bună alegere dintre toate cerealele testate. Explica constă în faptul că are un conținut mai mare de fibre.
Cerealele Fitness în schimb, au mai puține fibre și mai mult zahăr, care produce un impact glicemic semnificativ.
Dr. Ancuța Leonte îi sfătuiește pe diabetici să citească eticheta produselor pe care le cumpără.
Trebuie să acorde atenție nu doar cantității totale de carbohidrați, ci și tipului acestora. Există o diferență importantă între fibre și amidon.
De asemenea, trebuie să analizeze gramajul de zahăr dintr-un produs. Această recomandare este valabilă pentru fiecare dintre noi, fie că avem sau nu diabet.
„Carbohidrații nu se consumă niciodată singuri dacă vrem să avem glicemii bune”.
O altă atenționare importantă privind carbohidrații în diabet este legată de asocierea acestora cu proteine, fibre și/sau grăsimi la aceeași masă.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă pe care vă invit să le citiți:
Cât de mult crește sfecla (crudă sau coaptă) glicemia – dr. Ancuța Leonte
Carbohidrații care nu cresc glicemia și poți să-i mănânci dacă ai diabet
Pâine sau mămăligă? Care crește glicemia și îngrașă mai mult? Răspunsul medicului
Sursă articol: Dr. Ancuța Leonte, Cum este influențată glicemia în funcție de tipul de cereale pe care îl consumăm: https://www.instagram.com/p/C4gU9jxqMl3/?e=5e3ca2b1-dc02-4dba-a854-8ca3f0249154&g=5