Pâine sau mămăligă? Care crește glicemia și îngrașă mai mult? Răspunsul medicului
Pâine sau mămăligă? Iată o controversă pe care mulți vor să o rezolve. Unii se întreabă care din ele este mai sănătoasă. Alții sunt curioși care îngrașă mai tare.
Diabeticii vor să știe care din ele crește glicemia mai mult: pâinea sau mămăliga? La aceste întrebări ne răspunde diabetologul Ancuța Leonte, specialist în nutriție și boli metabolice.
Atunci când vrei să afli cât de mult îngrașă un aliment, trebuie să iei în considerare nu atât numărul de calorii, cât indicele său glicemic (IG).
Dacă vrei să slăbești, trebuie să înțelegi glucoza. Alimentele cu un indice glicemic mare cresc rapid zahărul din sânge. Odată cu creșterea glicemiei se declanșează insulina.
Puțini știu că insulina este un hormon care stochează grăsimea în corp. De aceea, atunci când consumăm alimente care cresc glicemia și insulină, avem șanse să depozităm mai multă grăsime în corp.
Revenind la controversa „pâine sau mămăligă”, dr. Leonte atrage atenția că ambele alimente au un conținut bogat în carbohidrați.
„Multe persoane care au probleme de greutate sau diabet au tendința de a înlocui pâinea cu mămăliga, considerând că această alegere este mult mai sănătoasă”.
Este adevărat că mămăliga are un conținut mai mic de calorii și carbohidrați decât pâinea.
100 de grame de mămăligă au 70 de kilocalorii, în timp ce 100 de grame de pâine au 230 de kilocalorii.
Cu toate acestea, ambele atentează la fel de mult asupra greutății corporale. De ce? Din cauza impactului pe care îl au asupra zahărului din sânge.
Indicele glicemic măsoară viteza cu care un aliment determină creșterea glicemiei.
Indicele glicemic este cuprins între 0 și 50, indicele glicemic moderat este cuprins între 50 și 70, iar un IG mare are valorile cuprinse între 70 și 100.
Mălaiul are un IG glicemic de 68, adică unul mediu. Pâinea albă are un IG mic mai mare, de 72.
„Nu faceți greșeala să credeți că mămăliga nu îngrașă sau că aceasta crește mai puțin glicemia”.
Dr. Adrian Copcea – medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice este de aceeași părere.
„A porni din start cu ideea că în cazul dietei pentru diabet pâinea trebuie înlocuită cu mămăliga nu are o bază științifică solidă”.
Unii au mâncat pufuleți și au constatat că aceștia urcă foarte mult zahărul din sânge.
Dr. Leonte spune că în cazul alimentelor bogate în carbohidrați, porția este cea care face diferența.
Diabeticii trebuie să țină cont de faptul că 100 de grame de mămăligă echivalează cu 40 de grame de pâine.
Diabetologul Daniela Petrache susține că o porție de 100 de grame de mămăligă nu va crește foarte mult glicemia, nici 30 de grame de pâine pe zi.
Cel mai bine este să vă testați glicemia și să vedeți cât de mult crește glicemia pentru fiecare aliment în parte.
Dr. Copcea recomandă ca diabeticii să își măsoare glicemia înainte și la 2 ore după ce au consumat pâine, respectiv mămăligă.
„Fiecare va observa care este răspunsul individual, acela care contează, de fapt cel mai mult”.
O diferență importantă între pâine și mămăligă – pentru celiaci (nu pentru diabetici) – este prezența glutenului în pâine.
Chiar și cerealele care nu au gluten în mod natural pot fi contaminate cu această proteină, din cauza procesării sau ambalării lor în fabrici universale.
Dacă aveți intoleranță la gluten, asigurați-vă că mălaiul pe care îl cumpărați nu conține gluten. Acest aspect trebuie menționat pe etichetă.
În ceea ce privește mălaiul, trebuie să luăm în considerare atenționarea privind modificarea genetică a culturilor de porumb.
Pe piață se găsesc și cereale bio, certificate fără gluten sau fără porumb/amidon modificat, însă acestea sunt mai scumpe.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Mămăliga din mei – o rețetă tradițională sănătoasă, de pe vremea protodacilor
Pâine fără gluten, din hrișcă și nuci – recomandată în diabet și hipertensiune
5 idei de mese fără pâine – ideale pentru dieta keto, diabet, slăbit
Diabeticii pot să consume pâine, paste, orez și cartofi – cu condiția să fie reci!
Surse articol:
1. Ancuța Leonte, Pâine sau mămăligă? Care este cea mai bună opțiune pentru sănătate? https://www.youtube.com/watch?v=YVfM-CXOT9A&ab_channel=dr.ancutaleonte
2. Daniela Petrache, Mămăligă sau pâine în diabet? Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: https://diabet-si-nutritie.ro/mamaliga-sau-paine-in-diabet/
3. Adrian Copcea, În diabet, mămăliga nu e nici mai bună, nici mai rea decât pâinea: https://adriancopcea.com/2022/08/16/in-dieta-de-diabet-mamaliga-nu-e-nici-mai-buna-nici-mai-rea-decat-painea/