Carbohidrații care nu cresc glicemia și poți să-i mănânci dacă ai diabet
O interdicție majoră pentru diabetici este consumul de carbohidrați. Însă nu toți carbohidrații sunt la fel și nu toți trebuie excluși din dietă.
Dr. Ancuța Leonte, medic specialist în diabet și nutriție ne spune care sunt cei buni și pe care ai „voie” să îi mănânci dacă suferi de diabet.
Cuprins
Carbohidrații care nu afectează glicemia
Carbohidrații au căpătat în ultima vreme o imagine negativă din cauza faptului că cei disponibili în dieta noastră sunt în mare parte rafinați.
În plus, tot mai multe persoane au probleme metabolice și acest tip de carbohidrați simpli nu le este indicat.
În categoria carbohidraților simpli, care cresc glicemia, intră tot ce înseamnă cereale rafinate, precum pâine albă, paste albe, orez alb, zahăr.
Există și o categorie de carbohidrați care nu produc un impact semnificativ asupra zahărului din sânge. Aceștia sunt fibrele.
Fibrele
„Fibrele sunt un tip de carbohidrați care nu sunt digerabile de către organismul uman”.
Nefiind digerate de corp, aceste fibre nu sunt absorbite, ceea ce înseamnă că nu au niciun efect asupra glicemiei. În plus, nu au un bagaj caloric însemnat.
De fapt, fibrele ne ajută să slăbim, fiind recomandate în dieta persoanelor care au probleme cu greutatea corporală.
Dr. Leonte mai spune că alimentele bogate în fibre sunt utile în scăderea rezistenței la insulină.
Pe lângă faptul că nu agravează diabetul, fibrele protejează împotriva bolilor cardiovasculare, a obezității și a cancerelor.
Alimente care au carbohidrați „buni”
Din categoria fibrelor indicate în dieta diabeticilor și nu numai fac parte alimentele de origine vegetală. Aici putem include numeroase legume (nu amidonoase) și verdețuri.
Cruciferele sunt în mod deosebit bune (varza, conopida, broccoli, gulia, ridichea), dovleceii, ardeii, ciupercile, legumele cu frunze verzi în general.
Unii nutriționiști sunt de părere că jumătate din farfuria unui diabetic ar trebui să conțină legumino non-amidonoase.
Nu trebuie să uităm nici de alimentele bogate în acizi grași, precum oleaginoasele. Menționăm aici semințele de in, semințele de chia, nucile, dar și avocado.
Lista de carbohidrați buni pentru diabetici include de asemenea produsele lactate, cerealele integrale, leguminoasele și unele fructe.
Fructele de pădure sunt în mod deosebit benefice în diabet deoarece au multe fibre și antioxidanți. Zmeura, căpșunile și afinele reprezintă cele mai bune alegeri la acest capitol.
La capitolul cereale, diabeticii pot opta pentru cerealele integrale, însă în porții mici. Acestea produc o creștere mai mică a glicemiei comparativ cu cerealele rafinate (albe).
Pâinea din secară are un impact mai mic asupra glicemiei decât pâinea din grâu.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Top 10 alimente cu un conținut minim de carbohidrați neți și zahăr – dr. Ekberg
Medic suedez: Top gustări cu conținut mic de carbohidrați (diabet, keto, cura de slăbire)
5 legume cu puțini carbohidrați, bune pentru diabetici
Singurul tip de carbohidrați care nu crește insulina – dr. Eric Berg
Surse articol:
1. Dr.ancuțaleonte, Știi care sunt carbohidrații care nu cresc glicemia și te ajută să slăbești și să scazi insulino-rezistența? https://www.instagram.com/p/C2-fD7bKfcB/
2. Jessica Migala, Reyna Franco, 8 Healthy carbs for people with type 2 diabetes, Very Well Health: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diet/healthy-carbs-for-diabetes-diet/