Gutuile măresc imunitatea, previn virozele, afecțiunile gastrice, cardiovasculare și hemoragiile
Gutuile sunt minunate la intrarea în anotimpul rece, scrie fitoterapeutul Constantin Milică în una din cărțile sale.
Autorul le recomandă celor care vor să-și întărească imunitatea și să țină piept virozelor. Gutuile au însă mult mai multe proprietăți și beneficii.
Gutuiul datează de circa 4.000 de ani, fiind cultivat inițial de babilonieni și cretani. Roadele sale au fost numite „merele de aur”.
Cuprins
Ce proprietăți au gutuile
Gutuile au proprietăți antixidante, antiinflamatoare, antihemoragice, expectorante, emoliente și astringente.
Gutuiul este folosit în sistemele de medicină tradițională de foarte mulți ani în prevenirea și tratarea unor afecțiuni diverse, precum ulcere stomacale, infecții, diabet sau cancer.
Frunzele ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, iar fructele în tratarea problemelor gastrointestinale.
Semințele de gutui sunt un leac binecunoscut pentru tuse, dureri în gât, bronșită, viroze, diaree, dizenterie, constipație.
Ce conțin gutuile
Cele mai bune sunt fructele culese spre sfârșitul toamnei, când conținutul lor de nutrienți este maxim.
Gutuile au în compoziție acizi organici, mucilagii, taninuri, vitamine, săruri minerale, fibre și antioxidanți.
Conțin pectină, vitaminele A, B, C și PP, magneziu, fier, potasiu, cupru și leuocoantocianine. 100 de grame de gutui au în jur de 56-84 de kilocalorii.
Fructe bune pentru copii
Consumul de gutui este recomandat atât copiilor, cât și adulți și vârstnicilor. Pe cei mici îi ajută prin faptul că stimulează pofta de mâncare și înlătură stările de anemie.
Gutuie tonifică și fortifică organismul. Combat greața, sângerările gingivale și ajută la mineralizarea dinților.
Leac pentru stomac
Gutuia este un tonic gastric natural. Este folosită în greață și vărsături, dureri epigastrice, dizenterie, balonare, enterocolită, intoxicații alimentare sau medicamentoase, insuficiență pancreatică, insuficiență hepatică și aciditate crescută la nivelul stomacului.
Un studiu a arătat că gutuia este la fel de eficientă în controlul refluxului gastrointestinal în sarcină la fel ca Ranitidina.
Utile în bolile respiratorii
Gutuile sunt deseori întrebuințate în răceli, gripă, bronșită, răgușeală, tuse, amigdalită, datorită efectelor emoliente, expectorante și antiinflamatoare.
Reduc inflamația gâtului și înlătură catarul bronșic. Sunt recomandate inclusiv în astmul bronșic sau angină.
Protejează sistemul cardiovascular
Pectinele pe care le conțin ajută la scăderea colesterolului. Experimentele pe animale au arătat că extractele de gutui scad tensiunea arterială, grăsimile și zahărul din sânge.
Previn cancerul și îmbătrânirea prematură
Grație activității lor antioxidante, luptă împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc organismul și duc la cancer sau alte boli grave.
Combat hemoragiile
Puțini știu că gutuile sunt utile în hemoragii. Taninurile pe care le conțin strâng țesuturile și ajută la oprirea sângerărilor. Sunt recomandate în hemoragiile intestinale, hemoragiile uterine și hemoragiile pulmonare.
Gutuile au de asemenea calități antialergice. Acționează și asupra sistemului nervos, prin efectele lor antidepresive și antistres.
Fructele întregi (cu tot cu coajă) se pot utiliza la prepararea de ceaiuri pentru băi de șezut sau spălături vaginale în caz de leucoree.
Cum se consumă gutuile
Fructele coapte bine se taie felii și se consumă ca atare. Sau se pot folosi la prepararea de compoturi și gemuri.
O cură de gutui este benefică în perioada rece a anului, deoarece ajută la întărirea imunității și prevenirea virozelor. Se pot consuma câte 2-3 gutui pe zi.
Pentru revigorarea și vitaminizarea corpului, consumați gutuile rase în salate, alături de mere, morcov și puțină miere. Preparatul se poate servi la prima masă a zilei.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre gutui și beneficiile lor:
Gutuile scad tensiunea și colesterolul din sânge la fel de eficient ca medicamentele
Gutuile inhibă Helicobacter pylori – un fruct de leac pentru bolile stomacului
Siropul de gutui – util în tulburările digestive și tuberculoză
Gutuile – leacuri pentru afecțiuni respiratorii, digestive și cardiace (+ rețete)
Surse articol:
1. Amerizadeh A, Vaseghi G, Esmaeilian N, Asgary S. Cardiovascular Effects of Cydonia oblongaMiller (Quince). Evid Based Complement Alternat Med. 2022 Oct 10;2022:3185442. doi: 10.1155/2022/3185442. PMID: 36262168; PMCID: PMC9576383.
2. Shakeri A, Hashempur MH, Mojibian M, Aliasl F, Bioos S, Nejatbakhsh F. A comparative study of ranitidine and quince (Cydonia oblonga mill) sauce on gastroesophageal reflux disease (GERD) in pregnancy: a randomised, open-label, active-controlled clinical trial. J Obstet Gynaecol. 2018 Oct;38(7):899-905. doi: 10.1080/01443615.2018.1431210. Epub 2018 Mar 19. PMID: 29553843.
3. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Gutuiul, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, Iași, 2017, p. 63