Gutuile scad tensiunea și colesterolul din sânge la fel de eficient ca medicamentele

Articol bazat pe studii științifice

O recenzie apărută în anul 2022 în jurnalul științific „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” a arătat că extractele din gutui au efecte benefice asupra factorilor de risc cardiovascular.

Gutuile scad tensiunea si colesterolul din sange la fel de eficient ca si medicamentele

Gutuile scad tensiunea si colesterolul din sange la fel de eficient ca si medicamentele

Aceste fructe influențează în mod pozitiv tensiunea arterială, diabetul, metabolismul glucozei, profilul lipidelor, greutatea corporală, funcția ficatului și formarea cheagurilor sangvine.

Gutuile – medicamente naturale pentru hipertensiune și colesterol crescut

Studiile pe animale sugerează că gutuia are un efect antihipertensiv comparabil cu cel al medicamentului Captopril. De asemenea, acest fruct dă rezultate la fel de bune ca și Simvastatin în privința scăderii grăsimilor din sânge.

Gutuia a redus colesterolul total, colesterolul LDL-C și trigliceridele și a crescut colesterolul HDL. A inhibat activitatea enzimelor hepatice și a diminuat steatoza hepatică.

Gutuia reduce zahărul din sânge și glicemia a jeun

La șobolanii diabetici, administrarea unui extract de frunze de gutui timp de 5 zile a redus glucoza sangvină a jeun și zahărul din sânge cu 33,8%.

Rezultate bune dau și extractele apoase din gutui în ceea ce privește scăderea glucozei a jeun.

Scade greutatea și grăsimea corporală

Gutuia a demonstrat și efecte anti-obiezitate. La șoarecii cu obezitate indusă de o dietă bogată în grăsimi, fructul a îmbunătățit nivelurile colesterolului HDL, trigliceridelor, adiponectinei și leptinei, greutatea corporală, masa de grăsime corporală, greutatea de țesut adipos și rezistența la insulină.

Studiile revizuite au mai arătat că gutuia posedă puternice proprietăți antiinflamatoare și antioxidante.

Rezultatele acestei recenzii sunt destul de încurajatoare. Autoriisunt de părere că gutuia – inclusiv frunzele și semințele au un potențial remarcabil în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Dacă aveți probleme cu tensiunea arterială, cu colesterolul, cu greutatea corporală sau cu zahărul din sânge, puteți face o cură de gutui pe tot parcursul sezonului lor. Feriți-vă să le asociați cu zahăr sau făinoase. Încercați să le consumați în stare crudă, fierte sau coapte.

Conținutul de compuși bioactivi din gutui este marcat de prezența unor antioxidanți puternici, precum carotenoide, flavonoide, acizi fenolici, polifenoli totali și taninuri.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre gutui și beneficiile lor:

Gutuile au efecte antivirale și antiinflamatoare – utile în gripă, artrită, gută, reumatism
Marmeladă fără zahăr din gutui, mere și pere – rețetă simplă
Gutuile – leacuri pentru afecțiuni respiratorii, digestive și cardiace (+ rețete)
Gutuile inhibă Helicobacter pylori – un fruct de leac pentru bolile stomacului

Surse articol:

1. Amerizadeh A, Vaseghi G, Esmaeilian N, Asgary S. Cardiovascular Effects of Cydonia oblongaMiller (Quince). Evid Based Complement Alternat Med. 2022 Oct 10;2022:3185442. doi: 10.1155/2022/3185442. PMID: 36262168; PMCID: PMC9576383.
2. Najman K, Adrian S, Sadowska A, Świąder K, Hallmann E, Buczak K, Waszkiewicz-Robak B, Szterk A. Changes in Physicochemical and Bioactive Properties of Quince (Cydonia oblonga) and Its Products. Molecules. 2023 Mar 29;28(7):3066. doi: 10.3390/molecules28073066. PMID: 37049829; PMCID: PMC10096434.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.