Gutuile au efecte antivirale și antiinflamatoare – utile în gripă, artrită, gută, reumatism
Între multele beneficii ale gutuilor se remarcă acțiunea sa antivirală.
Nu în mod întâmplător ceaiul de gutui este întrebuințat în medicina populară pentru tuse și dureri în gât.
Gutuile conțin polifenoli, vitamina C, vitamina E, acid folic, fier, potasiu, cupru, zinc, mangan, taninuri și pectină.
Cuprins
Gutuile în medicina veche
Medicul grec Hippocrate recomanda gutuile în caz de febră, constipație și diaree.
Iar călugărița Hildegard von Bingen le considera benefice celor bolnavi de artrită, gută și reumatism. Consumată cu regularitate, spunea vindecătoarea, gutuia crudă sau fiartă distruge toxinele care provoacă reumatism la aceste persoane.
În vremea lui Hildegard (Evul Mediu), ceaiul de gutui era folosit ca leac pentru anxietate, insomnie și halenă.
În ce boli ajută gutuile
Gutuile întăresc funcția sistemului imunitar și tonifică stomacul. Au proprietăți antiinflamatoare, diuretice și antibacteriene.
Sunt recomandate în diferite afecțiuni:
→ flatulență
→ disconfort stomacal
→ arsuri stomacale
→ diaree
→ dureri în gât
→ tuse
→ răgușeală
→ amigdalită
→ crampe menstruale
→ piele uscată
→ inflamații ale pielii
→ imunitate scăzută
Gutuile au proprietăți antivirale
Un studiu publicat în 2005 în „Journal of Agricultural and Food Chemistry” a arătat că gutuile au efecte antigripale.
Cea mai mare concentrație de polifenoli (procianidine) a fost identificată în gutuia chinezească (Pseudocydonia sinensis).
Gutuia care crește și la noi (Cydonia oblonga) are cantități considerabile de derivați hidroxicinamici, în special acid clorogenic, acid cafeoylquinic și pocianidine polimerice.
Testele au arătat că gutuia chinezească a avut cea mai mare activitate antivirală împotriva virusului gripal.
Gutuile sunt un remediu tradițional în Japonia contra simptomelor provocate de infecțiile respiratorii.
Citește și – Gutuile măresc imunitatea și previn virozele respiratorii – prof. Constantin Milică
Un studiu apărut în 2013 în „Journal of Ethnopharmacology” a demonstrat că polifenolii pe care aceste fructe le conțin au capacitatea de a neutraliza rata de infecție cu virusul gripal.
Extractul de gutuie a diminuat infectivitatea virală până la 1%. A redus sinteza virală și a distrus integritatea membranei virusului.
Gutuia previne răceala și gripa
Datorită acestor acțiuni, gutuia ar putea fi utilă în prevenirea infecțiilor cu virusul gripal.
Cercetătorii propun ca moduri de utilizare tabletele sau apa de gură cu extract de gutuie, folosite zilnic.
Un extract simplu, pe care îl putem obține în casă, este ceaiul din gutui.
Rețete cu gutui
Cea mai mare eficiență o are ceaiul făcut din semințele de gutui. Acestea se lasă la infuzat în apă clocotită pentru câteva ore, până când lichidul se transformă într-un gel.
Ceaiul se poate prepara și din fructul întreg, cu tot cu coji, cotoare și semințe, infuzate 15 minute.
Cum prepară coreenii ceaiul de gutui (o rețetă inedită)
Leac rusesc din semințe de gutui pentru tusea cronică
Semințe de gutuie măcinate – tratament pentru afecțiunile gâtului
Ceai din cotoare și coji de gutui pentru durerile în gât
Surse articol:
1. Healthy Hildegard, Quince, a healthy and almost forgotten fruit: https://www.healthyhildegard.com/quince-a-healthy-fruit/
2. Hamauzu Y, Yasui H, Inno T, Kume C, Omanyuda M. Phenolic profile, antioxidant property, and anti-influenza viral activity of Chinese quince (Pseudocydonia sinensis Schneid.), quince (Cydonia oblonga Mill.), and apple (Malus domestica Mill.) fruits. J Agric Food Chem. 2005 Feb 23;53(4):928-34. doi: 10.1021/jf0494635. PMID: 15713000.
font-family: verdana, geneva, sans-serif;”>3. Sawai-Kuroda R, Kikuchi S, Shimizu YK, Sasaki Y, Kuroda K, Tanaka T, Yamamoto T, Sakurai K, Shimizu K. A polyphenol-rich extract from Chaenomeles sinensis (Chinese quince) inhibits influenza A virus infection by preventing primary transcription in vitro. J Ethnopharmacol. 2013 Apr 19;146(3):866-72. doi: 10.1016/j.jep.2013.02.020. Epub 2013 Feb 22. PMID: 23439031.