Gutuile măresc imunitatea și previn virozele respiratorii – prof. Constantin Milică
Gutuile au fost supra-numite de-a lungul timpului „merele de aur”.
Există și o confirmare științifică a faptului că sunt superioare merelor, cel puțin în materie de antioxidanți.
Cuprins
Gutuia – un fruct cu capacitate antioxidantă ridicată
Gutuia are o concentrație mult mai mare de compuși fenolici, alcătuiți în mare parte din din procianidine polimerice.
Este o sursă valoroasă de caroten, leucoantocianine și acizi organici. Conține vitaminele A, C, B și PP.
Oferă fibre (pectine), taninuri, cupru, fier, calciu, magneziu și potasiu.
Datorită conținutului bogat în antioxidanți, gutuia combate acțiunea distructivă a radicalilor liberi asupra celulelor și țesuturilor.
De aceea sunt asociate cu o îmbătrânire sănătoasă și o viață mai lungă, ferită de boli.
Nutriționiștii recomandă consumul de gutui în cure.
Din păcate, sunt foarte puține culturi de gutui în România.
Protejează împotriva afecțiunilor respiratorii
Le găsim însă în fiecare toamnă în piețe și în magazinele alimentare. Cât ține sezonul lor, nu trebuie să lipsească din casele noastre.
Au efecte expectorante, antiinflamatoare, emoliente și tonice.
Un studiu realizat în Japonia și publicat în 2005 în „Journal of agricultural and food chemistry” a arătat că gutuia chinezească are proprietăți antivirale.
Polifenolii pe care îi conține ajută la combaterea gripei.
Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă gutia în:
- răceală
- gripă
- tuse
- răgușeală
- inflamații ale gâtului
- bronșită
- astm bronșic
- amigdalită
- angină
- catar pulmonar
O cură de gutui ne poate da mai multă rezistență împotriva afecțiunilor specifice sezonului rece.
„La intrarea în sezonul rece al iernii mărește pofta imunitatea organismului și previne virozele respiratorii”.
Citește și – Ceai din cotoare și coji de gutui pentru durerile în gât
Combate hemoragiile interne
Autorul susține că un consum regulat de gutui poate ajuta la oprirea rapidă a sângerărilor interne.
Pot fi folosite atât în hemoragia intestinală și pulmonară (hemoptizie), cât și în cea uterină. Ajută și în hemoroizii sângeroși.
Remediază tulburările digestive
Au o acțiune benefică deosebită asupra tractului gastrointestinal.
Exercită efecte aperitive, anti-diareice, antivomitive și astringente.
Sunt indicate în numeroase afecțiuni:
- diaree
- dizenterie
- stomac leneș (dispepsie atonă)
- aciditate gastrică excesivă
- balonare
- vărsături
- intoxicații cu alimente sau medicamente
- insuficiență hepatică
- enterocolită
- insuficiență pancreatică
Prof. Ovidiu Bojor le recomandă în diareea copiilor, vârstnicilor, persoanelor debile sau convalescente.
Gutuia poate stimula apetitul copiilor anemici, care nu prea mănâncă.
Totodată, acest fruct tonifică gingiile și susține sănătatea dinților.
Citește și – Siropul de gutui – util în tulburările digestive și tuberculoză
Faceți o cură cu gutui!
O cură de gutui poate însemna consumul a 2-3 fructe pe zi. Măresc pofta de mâncare și fortifică organismul.
Prof. Constantin Milică ne dă un preparat simplu cu efect vitaminizant, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.
Dați prin răzătoare gutuie, măr și morcov. Amestecați-le într-un bol cu puțină miere. Consumați această combinație la masa de dimineață.
Alte forme de utilizare
Gutuia poate fi folosită în scop terapeutic și sub alte forme.
De pildă, din fructele întregi, nedecojite, se poate obține o fiertură benefică în secrețiile vaginale anormale la femei.
Băile de șezut și spălăturile cu decoct de gutui combat leucoreea.
Din cojile lor, lăsate la macerat în alcool, se poate obține o loțiune cosmetică cu efect anti-rid.
Inclusiv semințele pot fi folosite în scop medicinal. Acestea au o concentrație notabilă de compuși mucilaginoși și amigdalină.
O infuzie de semințe de gutuie acționează ca un agent pectoral în tuse, răgușeală și bronșită.
Se folosește 1 linguriță de semințe la 1 cană de apă clocotită. se beau 2 căni pe zi.
Citește și – Semințele de gutuie măcinate – leac pentru afecțiunile gâtului
Nici frunzele gutuiului nu sunt de lepădat. Fiind bogate în taninuri, din ele se pot face ceaiuri contra diareii.
Se pun 1-2 lingurițe de frunze la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se administrează 2 ceaiuri pe zi.
Surse articol:
1. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Gutuiul, Alimentația Rațională Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 62-63
2. Yasunori Hamauzu, Takanori Inno, Chihiro Kume, Miho Irie, Kohzy Hiramatsu, Antioxidant and antiulcerative properties of phenolics from Chinese quince, quince, and apple fruits, J Agric Food Chem. 2006 Feb 8;54(3):765-72: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16448180/
3. Yasunori Hamauzu, Hisako Yasui, Takanori Inno, Chihiro Kume, Midori Omanyuda, Phenolic profile, antioxidant property, and anti-influenza viral activity of Chinese quince (Pseudocydonia sinensis Schneid.), quince (Cydonia oblonga Mill.), and apple (Malus domestica Mill.) fruits, J Agric Food Chem. 2005 Feb 23;53(4):928-34: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15713000/
4. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Gutuiul, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, 2005, p. 49