Ceai din cotoare și coji de gutui pentru durerile în gât
Știați că putem face un ceai benefic din cotoare și semințe de gutui? Este un remediu util pentru durerile în gât.
Rețeta de mai jos este recomandată de bucătarul vegetarian Deborah Madison în cartea sa „Local Flavors”, apărută în anul 2002.
Semințele de gutuie au proprietăți emoliente și pot ajuta la calmarea durerilor în gât.
Puteți încerca această rețetă atunci când vă confruntați cu un episod de răceală, sau când faceți gem de gutui. Nu aruncați cotoarele, folosiți-le la ceai!
Citește și – Gutui cu miere și propolis – leac mănăstiresc pentru tusea agresivă
Ceaiul din cotoare și semințe de gutui este un leac aromat, plăcut la gust și ideal pentru sezonul rece.
Cuprins
Ceai din cotoare și semințe de gutui pentru dureri în gât
Ingrediente
- 4 gutui
- 2 litri de apă
- miere
Mod de preparare
Spălați bine gutuile. Decojiți-le și păstrați cojile. Tăiați-le apoi în patru și scoateți cotoarele cu semințe.
Sau le puteți da pe răzătoare, în cazul în care veți folosi pulpa la gem. Veți rămâne cu cotoarele întregi.
Puneți cojile și cotoarele de la gutui într-o cratiță. Adăugați apa și așezați vasul pe foc. Aduceți la punctul de fierbere, apoi dați focul la mic.
Fierbeți ceaiul de gutui până când lichidul scade pe jumătate și devine siropos.
Strecurați ceaiul cât este cald. În momentul servirii, adăugați miere de albine, după gust.
Dacă aveți dureri în gât, păstrați-l într-o termos, pentru a-l consuma cald, pe parcursul zilei.
Poate fi păstrat și în frigider, într-un borcan. Rezistă câteva luni!
Citește și – Semințele de gutuie măcinate – leac pentru afecțiunile gâtului
Semințele de gutuie – beneficii și utilizări
Deși gutuile sunt astăzi folosite cu precădere la prepararea de gemuri, marmelade și prăjituri, pe vremea lui Shakespeare, aceste fructe erau întrebuințate ca leac pentru stomac.
Semințele sau sâmburii pot fi folosite în scop medicinal. Conțin 10% mucilagii, proteine, ulei și cantități mici de amigdalină.
Mucilagiile sunt substanțe care se umflă când sunt adăugate în apă și formează o masă gelatinoasă.
Semințele de gutuie au proprietăți emoliente și calmante, expectorante, mucolitice și laxative.
Datorită mucilagiilor conținute, îmbracă membranele mucoase din gură cu o peliculă protectoare și reduc iritația.
Au efecte astringente care ajută la tonifierea țesuturilor și reducerea flegmei.
Gustul amărui și acru al gutuilor stimulează stomacul, sucurile gastrice, ficatul și fluxul biliar.
Sunt recomandate în afecțiunile tractului respirator, plămânilor, stomacului, intestinelor și ficatului.
Citește și – Ceaiul de gutui reface celulele ficatului, susține sănătatea stomacului și pancreasului
Decoctul din semințe de gutui apare în „British Pharmacopoeia” sub numele de „Decoctum Cydoniae”. Se prepară din 6 g de semințe de gutui și 500 ml de apă. Se fierb 10 minute sub capac, apoi se strecoară.
Consumat în cantități mari, decoctul de semințe de gutui ajută în dizenterie, diaree și gonoree.
Este folosit și în iritațiile membranelor mucoase sau candidoza bucală.
Sucul de gutui poate fi asociate cu oțet de mere și miere sau cu ghimbir pentru a obține un tonic stimulent pentru stomac, organele digestive și ficat.
Pentru un efect expectorant, asociați semințele de gutuie cu semințe de schinduf. Ceaiul stimulează tusea, curăță tractul respirator și plămânii de excesul de flegmă.
Surse articol:
1. Botanical.com, Quince: https://www.botanical.com/botanical/mgmh/q/quince04.html
2. Laura Mccandlish, Quince Pip Tea For A Sore Throat, Demystifying The Quince, NPR: https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=120288799&t=1605261508342
3. Greek Medicine, Quince: http://www.greekmedicine.net/A_Greek_and_Unani_Herbal/herb.php?id=12