Ceaiul de GUTUI reface celulele FICATULUI, susține sănătatea STOMACULUI și PANCREASULUI

Gutuia, înrudită îndeaproape cu mărul și para, este unul din fructele cele mai populare ale toamnei. Aroma sa se pretează excelent la rețetele de gemuri, budinci, smoothie-uri, deserturi și garnituri la mese mai copioase.

Specialiștii ne recomandă să o consum cu tot cu coajă, deoarece asemenea pulpei, aceasta este deosebit de bogată în vitamine, minerale, compuși fenolici, antioxidanți și mai ales în fibre.

Gutuile conțin potasiu, cupru, vitaminele A, B1, B2, B6 și B9, catechine, epicatechine și limonen. Datorită faptului că sunt o sursă bună de vitamina C, fier și zinc, gutuile cresc rezistența la răceli și infecții.

Beneficiile consumului de gutui au fost asociate cu prevenirea cancerului, scăderea în greutate, îngrijirea pielii, reglarea tensiunii arteriale, controlul alergiile, stimularea circulației și buna oxigenare a sângelui.

Conținutul bogat în fibre contribuie la buna funcționare a tractului digestiv și la prevenirea unor afecțiuni specifice: boala inflamatoare intestinală, diverticulită, cancer.

Catechinele și epicatechinele se leagă de toxinele cauzatoare de cancer din colon, ajutând totodată la protejarea membranei mucoase.

Pectina este un tip de fibră din gutui care reglează activitatea tractului intestinal, susține flora microbiană intestinală benefică și reduce inflamațiile gastro-intestinale.

Gutuile au de asemenea efecte protectoare asupra ficatului, ajutând la regenerarea celulelor afectate. Persoanele care suferă de afecțiuni hepatice sau pancreatice sunt sfătuite de nutriționiști să consume zilnic gutui, cel puțin pe durata sezonului.

__________________________________________________________________________________________________________

Cojile de gutui consumate ca atare sau sub formă de ceai, ajută la tratarea hepatitei.

Pentru prepararea ceaiului, se cântăresc 200 g de coji de gutui proaspete și se taie mărunt. Se pun la fiert cu 300 ml de apă rece. Se lasă fiarbă 10 minute, se stinge focul, se pune capacul și se mai lasă la infuzat încă 5 minute. Se strecoară și se bea cald, consumându-se inclusiv bucățile de fruct.

Acest decoct, consumat în paralel cu gutui proaspete, stimulează detoxifierea organismului și susține funcția ficatului și a pancreasului.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Organic Facts, 8 Surprising Benefits Of Quince: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/quince.html

2. Mariana Borloveanu, Ceaiul de Gutui ajută digestia și favorizează refacerea celulelor hepatice, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 13, 10 decembrie 2016 – 10 februarie 2017, Editura Lumea Credinței, pp. 14-16

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.