Semințele de gutuie măcinate – leac pentru afecțiunile gâtului

Toate fructele și legumele toamnei ne pregătesc pentru sezonul rece, întărindu-ne imunitatea la răceli. Strugurii, merele, gutuile, măceșele, cătina, sfecla roșie, hreanul, varza. Acestea sunt doar câteva exemple de alimente cu potențial terapeutic ridicat.

Din ele putem prepara diverse leacuri pentru sănătate: ceaiuri, siropuri, sucuri, cataplasme și așa mai departe. Gutuia este un fruct special de toamnă.

Seminte de gutui macinate pentru afectiunile gatului

Seminte de gutui macinate pentru afectiunile gatului

Beneficiile gutuilor

Gutuile sunt o sursă bună de fibre, vitaine, minerale și antioxidanți. Fructele coapte bine ne oferă o doză moderată de vitamina C. Conțin de asemenea cantități mai mici de vitamina K, fibre, cupru și fier.

Cele mai multe fibre sunt concentrate în coaja gutuilor. Gustul astringent și textura granulată a pulpei sunt atribuite taninurilor (în special catechine și epicatechine).

Acești compuși se leagă de toxinele cu potențial cancerigen și alte substanțe nocive din colon. Datorită lor, gutuia ne poate apăra de bolile inflamatorii intestinale, diverticulită și cancere.

Aroma unică a gutuii se datorează uleiurilor esențiale (limonen, linalool, toluen, beta-iononă, alfa-terpineol, furfual).

Consumul de gutui a fost asociat cu numeroase beneficii:

  • îmbunătățirea digestiei
  • scăderea tensiunii arteriale
  • stimularea circulației la nivelul sistemului cardiovascular
  • reducerea colesterolului
  • scăderea greutății corporale
  • creșterea imunității
  • prevenirea cancerului
  • calmarea inflamațiilor
  • îmbunătățirea sănătății pielii

Nu doar cojile și pulpa gutuii sunt bune pentru sănătate, ci și florile și semințele.

Din semințele de gutuie se poate obține o pulbere emolientă pentru gât.

Mariana Borloveanu, autoarea cărții „Leacuri și Rețete Mănăstirești”, a aflat această rețetă de la călugării de la Mănăstirea Turnu de pe malul Oltului.

Cum se face pulberea din semințe de gutui

Semințele care rămân după consumarea gutuii se colectează, se spală și se lasă la zvântat.

După ce s-au uscat bine, se dau prin râșnița electrică de cafea, pentru a le transforma într-o pulbere fină.

Această se pune într-un borcănel de sticlă și se păstrează într-un loc ferit de umezeală.

Mod de administrare

Se poate lua câte ½ linguriță de pulbere de semințe de gutui pe zi. La fel ca alte pulberi din plante, se ține câteva minute sub limbă, după care se înghite cu apă.

Un alt mod de administrare – mai plăcut, este amestecarea pulberii cu miere de albine. Acea jumătate de linguriță de pudră de semințe de gutui se combină cu 2 lingurițe de miere.

Pasta obținută se consumă ca atare, sau se poate adăuga într-o cană cu ceai călduț (nu fierbinte sau clocotit).

Indicații terapeutice

Cura cu pulbere de semințe de gutui se poate ține 14 zile.

Are efect bun în afecțiunile gâtului, precum:

  • laringită
  • traheită
  • bronșită
  • inflamația mucoaselor gâtului
  • gât iritat

Totodată, acest remediu contribuie la întărirea imunității. Gutuile sunt bogate în antioxidanți care stimulează producția de celule albe de sânge – prima linie de apărare împotriva virusurilor, bacteriilor și a altor patogeni.

Pulberea din semințe de gutui poate stopa sângerările sau hemoragiile puternice (ex. metroragii).

Semințele de gutui sunt comercializate în India și țările din Orientul Mijlociu. Inclusiv în medicina tradițională persană aceste semințe se folosesc în scop terapeutic.

Din ele se poate obține un ceai calmant pentru tuse și durerile în gât. Se pune 1 lingură de semințe la infuzat într-o cană cu apă cu apă clocotită. După ceva timp de infuzare semințele capătă o textură gelatinoasă.

Acest mucilagiu este cel care calmează gâtul iritat, inflamat și dureros.

Precauții și contraindicații

Unii spun că semințele de gutuie conțin cantități de cianură, la fel ca merele. Consumul lor în cantități mari poate cauza intoxicații.

Cianura poate fi fatală în doze orale de 1-2 mg/kg. Ar fi nevoie de aproximativ 200 de semințe de măr pentru a primi o doză letală.

Surse articol:

1. Nutrition and You, Quince fruit nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/quince-fruit.html
2. John Staughton, 8 Surprising Benefits Of Quince, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/quince.html
3. My Persian Kitchen, Quince Seeds: Persians’ Remedy To Soar Throat And Cough: http://www.mypersiankitchen.com/quince-seeds-persians-remedy-to-soar-throat-and-cough/
4. Summer Fanous, Natalie Olsen, Are Apple Seeds Poisonous? Healthline: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-apple-seeds-poisonous#how-cyanide-works
5. Mariana Borloveanu, Gutuile detoxifică natural organismul, Revista „Leacuri & Rețete Mănăstirești”, Nr. 13, 10 decembrie– 10 februarie, Editura Lumea Credinței, București, 2017, p. 15

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.