Gutuiata (lichior de gutui) – rețetă și beneficii

Această rețetă de lichior de gutui este preluată de la Mănăstirea Sfânta Maria din Techiorghiol. Gutuiata se face ușor în casă și poate fi consumată pe parcursul sezonului rece.

Macerarea în alcool este o metodă bună de păstrare a proprietăților plantelor și fructelor.

Gutuiata (lichior de gutui) – reteta si beneficii

Gutuiata (lichior de gutui) – reteta si beneficii

Lichior de gutui – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de gutui curățate
• 1 kg de zahăr
• 1 litru de alcool natural
• 7 sâmburi de migdale
• 3 miezi de nucă
• 1 lămâie
• 4 fire de mentă verde
• 1 baton de scorțișoară

Mod de preparare

Spălați și curățați gutuile. Înlăturați cotoarele cu semințele. Tăiați pulpa cubulețe și puneți-le într-un borcan mare de sticlă.

Decojiți lămâia și tăiați-o felii sau cubulețe. Adăugați-le peste gutui. Puneți apoi migdalele, nucile, scorțișoara și vârfurile de mentă.

Deasupra turnați zahărul. Acoperiți vasul și lăsați ingredientele la macerat timp de 3-5 zile. Agitați conținutul zilnic sau amestecați în borcan cu o lingură lungă de lemn.

Duppă această perioadă, turnați alcoolul și amestecați bine. Închideți borcanul și lăsați ingredientele la macerat alte 2-3 săptămâni.

Strecurați preparatul și depozitați lichiorul de gutui în sticle mici, într-un loc răcoros.

Lichiorul de gutui se administrează în cantități mici, câte 1 păhărel (50 ml) pe zi.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu gutui:

Dulceață de gutui cu nuci – o delicatesă cu gust unic!
Dulceață de gutui fără zahăr – potrivită și pentru diabetici
Ceai din cotoare și coji de gutui pentru durerile în gât

Gutuile – proprietăți și beneficii

Gutuile sunt tonice, stimulente, vitaminizante. Au un conținut valoros de vitamine, minerale, fibre, pectine, taninuri și antioxidanți.

Sunt cunoscute pentru efectele lor terapeutice diverse:

→ antioxidante
→ antiinflamatoare
→ antimicrobiene
→ anti-ulceroase
→ anticancerigene

Se remarcă prin cantități mari de compuși fenolici și capacitatea antioxidantă care o depășește pe cea a merelor.

Gutuile au doze mari de flavonoide, procianidine, derivați de acid shikimic și acid quinic. Cei mai mulți polifenoli se găsesc în coji.

Oamenii de știință sunt de părere că din gutuie pot fi extrași compuși cu potențial terapeutic. Acest fruct ar trebui exploatat mai mult în domeniul sănătății.

Acidul shikimic este folosit ca materie primă pentru sinteza industrială a medicamentului antiviral Oseltamivir.

Citește și – Gutuile au efecte antivirale și antiinflamatoare – utile în gripă, artrită, gută, reumatism

Gutuile întăresc sistemul imunitar. Fortifică organismele slăbite din cauza unei boli (convalescență).

Atenuează simptomele de răceală și gripă. Susțin funcția ficatului. Înlătură starea de oboseală.

Contribuie la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.  

Surse articol:

1. Laura Aivăncesei, Gutuiată de casă, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 46, 14 octombrie – 15 decembrie, Editura Lumea Credinței, pp. 12-13
2. Al-Zughbi I, Krayem M. Quince fruit Cydonia oblonga Mill nutritional composition, antioxidative properties, health benefits and consumers preferences towards some industrial quince products: A review. Food Chem. 2022 Nov 1;393:133362. doi: 10.1016/j.foodchem.2022.133362. Epub 2022 May 31. PMID: 35661598.
3. Sut S, Dall’Acqua S, Poloniato G, Maggi F, Malagoli M. Preliminary evaluation of quince (Cydonia oblonga Mill.) fruit as extraction source of antioxidant phytoconstituents for nutraceutical and functional food applications. J Sci Food Agric. 2019 Feb;99(3):1046-1054. doi: 10.1002/jsfa.9271. Epub 2018 Oct 4. PMID: 30014572.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.