Dulceață de gutui cu nuci – o delicatesă cu gust unic!

Ați mâncat vreodată dulceață de gutui cu nuci? Sau v-ați gândit măcar la această combinație delicioasă?

Nucile sunt un adaos inedit la magiunul de prune. Dar se pretează la fel de bine și la alte dulcețuri sau gemuri, precum cel de mere, de pere, de dovleac sau de gutui.

Dulceata de gutui cu nuci

Dulceata de gutui cu nuci: Wirestock /Racool studio

Dulceață de gutui cu nuci – rețetă

Nu rata sezonul gutuilor! Fă gem sau marmeladă din ele și te vei bucura la iarnă să ai o asemenea delicatesă în casă.

Adaugă la final câteva nuci și vei obține o textură și un gust unic!

Ingrediente

  • 3-4 gutui mari
  • 750 g de zahăr
  • 200 g de miez de nucă (sau după gust)
  • apă

Mod de preparare

Gutuile se spală bine de puf și impurități. Se taie apoi în patru și se scot cotoarele cu semințe din mijloc .

Luați fiecare bucată de gutuie și tăiați-o cubulețe potrivit de mari.

Căutați o strecurătoare mare care să se potrivească pe gura unei cratițe încăpătoare. Strecurătoarea trebuie să stea fixă pe cratiță.

Umpleți o cratiță pe jumătate cu apă și puneți-o pe foc. Când începe să fiarbă, așezați strecurătoarea pe gura cratiței și adăugați bucățile de gutuie. Acoperiți sita cu un capac și lăsați gutuile la opărit.

Între timp, pregătiți un bol mare cu apă rece. După 10 minute, luați strecurătoarea cu gutui de pe oală și puneți-o în apa rece.

Rezervați un pahar din apa pe care ați folosit-o la opărirea gutuilor. Puneți-l din nou în cratiță și adăugați zahărul. Lăsați amestecul pe foc până când se transformă într-un sirop.

Adăugați la final gutuile scurse de apă și fierbeți dulceața la foc redus circa o oră.

Dulceața este gata când fructele s-au înmuiat bine și au căpătat un aspect translucid.

Spre finalul preparării, adăugați miezul de nucă zdrobit grosier. Sau puteți folosi migdale. Mai lăsați dulceața 10 minute pe foc, apoi turnați-o cu un polonic în borcane sterilizate.

Puneți capacele și strângeți-le cât de bine puteți. Dați dulceața în cămară după ce s-a răcit complet.

La dulceața de gutui se mai pot pune – pentru aromă – coji de lămâi sau portocale.

Vă propunem și alte rețete inedite din gutui, pe care le puteți încerca sezonul acesta:

Siropul de gutui – util în tulburările digestive și tuberculoză
Lichior de gutui – parfumat, suav, cu iz tomnatic
Peltea de gutui – fină și delicioasă ca mierea
Dulceață terapeutică de gutui cu miere și ghimbir (fără fierbere)
Gutui coapte la cuptor cu nuci și mirodenii
Gem dietetic de gutui fără zahăr 
Gutui cu miere și propolis – leac mănăstiresc pentru tusea persistentă
Pastă de gutui
Băutură caldă de gutui cu mere și ghimbir (rețetă video)

Sursă articol: Rețete Ușoare, Dulceață deosebită de gutui – gustul și aroma desăvârșite: https://retete-usoare.info/dulceata-deosebita-de-gutui-gustul-si-aroma-desavarsite/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.