Dulceață de gutui fără zahăr – potrivită și pentru diabetici
Învață din acest articol cum să faci dulceață de gutui fără zahăr. Rețeta pe care v-o prezentăm este cât se poate de simplă și convenabilă.
Deloc sofisticată, deloc costisitoare. Potrivită și pentru diabetici.
Cuprins
Conținut nutrițional gutui
Gutuile conțin vitamina C, cupru, fier și antioxidanți puternici:
→ taninuri
→ catechine
→ epicatechine
→ compuși fenolici
Sunt bogate în pectină, de aceea le putem folosi cu succes la rețetele de gem sau dulceață fără zahăr.
Gutuie calorii
Aceste fructe au un conținut redus de calorii și grăsimi. De aceea sunt recomandate în curele de slăbire.
100 g de gutui crude au în jur de 56 de kilocalorii.
Citește și – Gem de pere fără zahăr pentru diabetici
Dacă vă întrebați câte calorii are dulceața de gutui, țineți cont de faptul că 100 g de gutui gătite au circa 41 de kilocalorii.
Ce beneficii au gutuile?
Consumul de gutui ajută la întărirea sistemului imunitar.
Protejează mucoasa intestinală, previn inflamațiile intestinale, diverticulita și cancerele.
Ajută la scăderea colesterolului LDL. Sunt antialergice și antiinflamatoare.
Dulceață de gutui fără zahăr – rețetă
Ingrediente dulceață de gutui
• 1,3 kg de gutui
• suc de mere
Mod de preparare
Pentru această rețetă de dulceață de gutui trebuie să folosiți fructe organice, nestropite. Asta deoarece cojile nu se înlătură.
Spălați-le bine și tăiați-le în patru. Eliminați cotorul cu semințe și tăiați fiecare bucată de gutuie în cuburi mai mici sau mai mari, după preferință.
Puneți cubulețele de gutuie într-o cratiță mare, cu pereții groși. Turnați peste ele puțină apă, ca să nu se prindă de fundul vasului. Amestecați și puneți capacul.
Cât fierb dulceața de gutui?
Fierbeți fructele la foc mic până se înmoaie complet. Acest proces poate dura 30-40 de minute.
Introduceți blenderul manual (vertical) și pasați gutuile până se transformă într-o pastă fină.
Adăugați suc de mere, suficient cât să obțineți o compoziție ușor lichidă. Amestecați cu o lingură de lemn.
Puneți capacul și fierbeți dulceața de gutui fără zahăr la foc mic pentru încă 30 de minute. Amestecați ocazional.
După cele 30 de minute, stingeți focul. Gemul arată ca o pastă.
Luați câte un polonic din dulceața de gutuie și turnați în borcane. Umpleți-le până sus.
Autoarea rețetei ne sfătuiește să folosim borcane mici. Acest gem de gutui cu mere fără zahăr nu are conservanți și trebuie consumat în scurt timp de la deschiderea borcanului.
Puneți capacele și strângeți-le strâns. Întoarceți borcanele cu gura în jos și acoperiți-le cu pături groase. Lăsați-le să se răcească la temperatura camerei.
Borcanele se păstrează la frigider. Dacă vreți să reziste mai mult, fierbeți-le la bain-marie într-o cratiță cu apă pentru 30 de minute.
Sugestii de servire
Serviți dulceața pe pâine prăjită. Vă veți bucura atât de gustul ei parfumat, cât și de beneficiile aduse sănătății.
Este cel mai bun gem de gutui fără zahăr pentru diabetici și pentru cei care țin cură de slăbire.
Dulceața de gutuie poate fi folosită și la clătite, gogoși sau la prepararea de deserturi. Câteva sugestii:
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de dulceață de gutui:
Dulceață de gutui cu nuci – o delicatesă cu gust unic!
Dulceață de gutui cu scorțișoară și ghimbir
Dulceață de gutui fără fierbere – cu miere
Surse articol:
1. Natural Remedies, Quince jam, sugar free and rich in antioxidants: https://www.youtube.com/watch?v=Kj3ADqJobXw&ab_channel=NaturalRemedies
2. Nutrition Facts, Quince fruit: https://www.nutrition-and-you.com/quince-fruit.html
3. Abbas Jahangir, Quince nutritional value: how many calories in quince, Fooodstrend: https://foodstrend.com/quince-nutritional-value-how-many-calories-in-quince/