DULCEAȚĂ de GUTUI, cu GHIMBIR si SCORȚIȘOARĂ

Vă prezentăm una din cele mai aromate dulcețuri de sezon. Adaosul de ghimbir și scorțișoară dă și mai multă splendoare gutuilor. Este potrivită pentru clătite, tartine cu unt și prăjituri.

Ajustați cantitatea de ghimbir, după gust. 

Dulceață de Gutui

Dulceață de gutui cu ghimbir – rețetă

Ingrediente

• 4 gutui mari
• 1 kg de zahăr
• 200 g de rădăcină de ghimbir
• 2 lămâi
• 750 ml de apă
• 1 baton de scorțișoară Ceylon

Preparare

Puneți apa cu zahărul la fiert într-o cratiță. Amestecați cu o lingură de lemn și lăsați să fiarbă circa 30 de minute, pentru a se transforma într-un sirop.

Între timp, pregătiți ingredientele.

Spălați gutuile, tăiați-le în jumătate, apoi în sferturi, și scoateți cotorul cu semințe. Înlăturați părțile viermănoase sau alterate. Tăiați gutuile felii lungi și apoi cubulețe.

Dați gutuile pe răzătoare dacă doriți să obțineți o dulceață mai fină.

Curățați ghimbirul de coajă răzuindu-l cu o linguriță. Astfel veți putea înlătura coaja și de pe părțile curbate ale rădăcinilor, mai puțin accesibile lamei drepte a cuțitului.

Tăiați ghimbirul fâșii, apoi cubulețe mici.

Spălați lămâile cu apă și bicarbonat, pentru a înlătura pesticidele și dați-le pe răzătoare. Păstrați coaja.

Când amestecul de apă și zahăr de pe foc s-a legat, adăugați cubulețele de gutui și de ghimbir, batonul de scorțișoară și coaja rasă de lămâie. Amestecați bine, cu lingura de lemn, apoi adăugați și sucul proaspăt stors de la 1 lămâie.

Se lasă totul la fiert circa o oră, amestecând ocazional. În această dulceață se pot adăuga și nuci zdrobite grosier, circa 150 de grame, cu 10 minute înainte de final.

Când gutuile s-au înmuiat și au devenit portocalii, iar zeama s-a legat ca un sirop, se stinge focul.

Se poate testa punând câteva picături de dulceață pe o farfurie. Dacă nu se împrăștie, înseamnă că este gata.

Se lasă să se răcorească 5 minute, apoi se pune în borcane de sticlă cu ajutorul unui polonic. Puteți folosi borcane de 400 de grame.

Închideți borcanele ermetic cu capacele și întoarceți-le invers. Lăsați-le la răcit la temperatura camerei peste noapte. Se păstrează în cămară și se scoate câte un borcan la nevoie.

Borcanele desfăcute se țin în frigider.

____________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Food Time, Dulceata de gutui cu ghimbir: https://www.youtube.com/watch?v=G1kdihxq2kI

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.