Dulceață de Gutui, Jeleu și Peltea de Gutui – Rețete de Toamnă
Gutuile sunt fructe ideale pentru dulcețuri, jeleuri și alte delicatese de toamnă, mai ales pentru gusturile fine, care preferă aromele proaspete de sezon. Gutuile fac o pereche ideală cu merele sau ananasul, de aceea se pot folosi și aceste combinații pentru un gem și mai delicios.
Citește și despre beneficiile gutuilor pentru sănătate!
Rețetă Dulceață de Gutui
Ingrediente:
• 5 căni de gutui tăiate mărunt sau rase
• 1 kg de zahăr
• 3 căni de apă
• o lămâie
Mod de preparare:
Se spală gutuile de puf și se curăță de coajă. Se taie cubulețe, sau se dau prin răzătoare, după preferința fiecăruia.
Pentru a evita oxidarea gutuilor, se pot stropi cu puțină zeamă de lămâie. Astfel dulceața va ieși galbenă la culoare.
Se pune apa cu zahărul la fiert într-o cratiță mare. Când s-a legat ca un sirop, se adaugă gutuile și se lasă să fiarbă la foc îngăduit. Focul se micșorează spre final, pentru a obține o dulceață bine închegată. Se stoarce lămâia și se adaugă sucul extras.
Când e gata, dulceața trebuie să se prindă de lingură. Sau se poate da la frigider o lingură cu gem, pentru a vedea dacă se întărește sau dacă mai trebuie fiartă.
Între timp se pregătesc borcanele pentru dulceața de gutui. Se spală bine și se pun la sterilizat 20 de minute în cuptor. Se scot cu un prosop pentru că vor fi extrem de fierbinți. Se toarnă imediat dulceața fierbinte în borcane și se pun capacele. Se întorc cu fundul în sus, și se acoperă cu câteva pături groase. Se lasă așa la răcit 1-2 zile, apoi se depozitează în cămara personală.
Gemul de gutui se poate servi cu o felie de pâine prăjită cu unt și un ceai de fructe dimineața.
Rețetă Jeleu de gutui
Ingrediente:
• 2 kg de gutui
• 2 lămâi
• 800 g de zahăr
Mod de preparare:
Se spală bine fructele pentru a îndepărta tot puful de pe coaja gutuilor. Se șterg cu un prosop de hârtie, se taie mai întâi în patru, se scot semințele și partea lemnoasă, și apoi se taie în cubulețele dorite. Se spală și lămâile cu apă caldă și se storc de zeamă.
Într-o cratiță mare, se pun pe foc cu 2 litri de apă gutuile, zeama de lămâie și cojile de lămâie rămase după stoarcere. Se lasă la foc mic să fiarbă aproximativ 2 ore. Când gutuile s-au înmuiat și au început să se sfărâme, se scot lămâile. Piureul obținut se trece printr-o sită peste care s-a așezat un tifon, și se lasă la scurs. Nu se apasă pe gutui, pentru a obține un lichid curat.
Se cântărește un litru de lichid și se pune la fiert la foc mic cu zahărul. Se lasă 15-20 de minute, până când preparatul se îngroașă. Pentru a verifica dacă jeleul este suficient de închegat, se pune puțin pe o farfurie rece și se lasă la răcit. Dacă se încheagă, înseamnă că este gata. Se ia spuma și se toarnă în borcanele spălate înainte cu apă fierbinte. Se pune capacul și se țin 20 de minute cu gura în jos.
Rețetă Peltea de Gutui
Ingrediente:
• coajă și cotoare de gutui (rămase de la gem)
• 1 kg de zahăr
Mod de preparare:
Se folosesc cotoarele și cojile de la 3 kg de gutui. Acestea se pun în apă cât să le cuprindă, și se lasă la fiert până se înmoaie cotoarele și se pot pătrunde cu furculița.
Se strecoară printr-un tifon și lichidul obținut (1 litru) se pune la fiert cu un kilogram de zahăr. Se lasă până la obținerea unui sirop bine legat. Pelteaua se toarnă cât este fierbinte în borcane și se lasă la răcit. Este o alternativă economică pentru un jeleu de gutui extrem de delicios.
MULTUMESC DE RETETA
merci
DA !!! Sunt minunate, nu am mai facut de multi ani, pe aici nu sunt gutui, nici pe unde am mai fost nu am gasit….