GUTUILE – leacuri pentru afecțiuni respiratorii, digestive și cardiace (+ rețete)
Beneficiile consumului de gutui a fost asociat cu stimularea imunității, prevenirea bolilor gastrointestinale, reducerea colesterolului, scăderea în greutate și prevenirea cancerului.
Gutuia (Cydonia vulgaris) este utilă în reducerea presiunii arteriale, prevenirea reacțiilor alergice, stimularea circulației și reducerea inflamațiilor.
Conține cantități însemnate de vitamina C și minerale – zinc, potasiu, magneziu, fosfor, fier, cupru. Este de asemenea o sursă bună de fitonutrienți valoroși din punct de vedere farmacologic, precum catechine, epicatechine, limonen și taninuri.
Gutuia este benefică în dieta cardiacilor și a supraponderalilor, datorită efectului remineralizant și a conținutului scăzut de calorii.
Cuprins
MACERAT DE GUTUI
Fitoterapeutul Constantin Milică spune despre acest fruct că este în mod deosebit benefic în alimentația copiilor, vârstnicilor, convalescenților și a bolnavilor, datorită efectelor sale fortifiante.
Persoanele care suferă de anemie pot consuma macerat de gutui cu scorușe. Se pune un pumn de cotoare și coji de gutuie tăiate mărunt într-un borcan cu apă. Se adaugă și o mână de scorușe de munte, tocate mărunt.
Se pune capacul și se lasă 12 ore la macerat într-un loc umbros din casă. Se strecoară și se păstrează într-o sticlă brună, la rece. Se bea pe parcursul zilei, în loc de apă.
SIROP DE GUTUIE
Datorită conținutului de taninuri și pectine (fibre), gutuia exercită efecte astringente și emoliente la nivel digestiv, ajutând la tratarea diareii și a dizenteriei.
Siropul se prepară din 50-100 g de gutuie tăiată mărunt (cu tot cu coajă) și 1 litru de apă. Se lasă la fiert până ce lichidul scade la jumătate. După strecurare se adaugă 50 g de zahăr brut.
Indicații terapeutice:
– vărsături
– salivație abundentă
– enterită acută
– digestie dificilă
– tuberculoză pulmonară
Atât în vomă, cât și în guturai, siropul se poate administra diluat cu infuzie de mentă sau de salvie.
Vezi și rețeta de gem dietetic de GUTUI, fără zahăr
CEAI DE GUTUI
Diareea la copii și infecțiile respiratorii pot fi combătute cu un decoct de gutui. Se pun câteva bucăți de gutuie la fiert cu 1 cană (250 ml) de apă timp de 5 minute. Ceaiul de gutui rezultat se bea cald.
LOȚIUNE PENTRU TEN CU GUTUIE
Se pun câteva coji de gutuie la macerat într-un borcan cu rachiu tare, timp de 2 săptămâni. Se strecoară și se folosește la tamponarea tenului, de 2 ori pe săptămână. Loțiunea se aplică după ce pielea a fost spălată.
Ajută la prevenirea formării ridurilor și la reducerea aspectului acestora.
Gutuia are leac și pentru pielea crăpată. Din cojile și frunzele sale se prepară o infuzie care se aplică extern sub formă de comprese.
_____________________________
Surse:
1. Organic Facts, 8 Surprising Benefits Of Quince: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/quince.html
2. Farmacia Verde, Gutuia – un leac miraculos: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/07/gutuia-un-leac-miraculos/