Siropul de gutui – util în tulburările digestive și tuberculoză
√ Articol documentat
Siropul de gutui este util în tulburări digestive, tuberculoză și afecțiuni ale gâtului.
La prepararea acestui remediu se pot folosi gutui proaspete – când sunt în sezon, sau fructele uscate.
Cuprins
Ce proprietăți au gutuile
Gutuile sunt bogate în apă (până la 86%). Conținutul de zaharuri este de 6-13%. Dintre vitamine, se remarcă provitamina A, vitamina C, vitamina B6 și vitamina PP.
În gutui se găsesc acizi, fibre (pectine) și săruri minerale și oligoelemente (seleniu, cupru, fosfor, potasiu, fier).
Au proprietăți astringente, hemostatice, tonice la nivel hepatic și emoliente la nivelul mucoaselor digestive.
Citește și – Gutuile – leacuri pentru afecțiuni respiratorii, digestive și cardiace (+ rețete)
În ce boli ajută gutuile
Consumul de gutui poate ajuta în diferite probleme de sănătate:
- diaree, vărsături
- salivație excesivă
- dizenterie
- enterită, enterocolită
- colită ulcerativă
- reflux de acid gastroesofagian
- ulcer stomacal
- catar, infecții respiratorii
- boli de ficat
Citește și – Ceaiul de gutui reface celulele ficatului, susține sănătatea stomacului și pancreasului
Datorită conținutului de fier, cupru și zinc, gutuile ajută la producția de celule roșii de sânge, îmbunătățirea circulației și stimularea creșterii părului.
La fel ca alte fructe bogate în fibre alimentare, gutuile susțin funcțiile tractului gastrointestinal, previn constipația și ajută la scăderea în greutate.
Gutuile chinezești sunt bogate în compuși fenolici care s-au dovedit utili în ulcerele gastrice. Ajută îndeosebi la calmarea simptomelor cauzate de ulcerul peptic.
Totodată, catechinele și epicatechinele din gutui pot preveni bolile inflamatorii intestinale, diverticulita și cancerul de colon.
Alți antioxidanți – quercetina și kaempferolul reduc inflamațiile și pot preveni bolile de inimă. Antioxidanții pe care îi conțin
Potasiul – regăsit în cantități însemnate în gutui, are de asemenea efecte relaxante asupra vaselor de sânge și contribuie la scăderea riscului de ateroscleroză, boli coronariene, atac de cord și accidente vasculare cerebrale.
Gutuile coapte sunt o sursă bună de vitamina C, un antioxidant important pentru creșterea imunității, combaterea alergiilor și a bolilor inflamatorii.
Testele în eprubetă au dezvăluit că gutuile au proprietăți antibacteriene și pot combate patogeni cunoscuți, precum E. coli sau Stafilococul auriu.
Sirop de gutui – rețetă
Ingrediente
- 1 gutuie proaspătă
- 1 litru de apă
- 70 g de miere
Mod de preparare
Gutuia se spală, se taie cubulețe și se pune la fiert. Se lasă să fiarbă până când scade la jumătate.
Se pasează fructele iar în piureul obținut (răcorit) se adaugă mierea.
Siropul rezultat se consumă în decursul unei zile.
Dacă aveți gutui uscate, puteți folosi 40 g de gutuie într-un litru de apă timp de 10 minute.
Moduri de utilizare
Ajută în tuberculoză, enterită acută și digestie dificilă.
Acest preparat poate fi întrebuințat și extern, sub formă de gargară în caz de răgușeală (laringită), faringită, amigdalită sau stomatită. De asemenea, se poate utiliza la spălături în prolaps rectal.
Citește și – Gutui cu miere și propolis – leac mănăstiresc pentru tusea agresivă
Surse articol:
1. Health Benefits Times, Quince facts and health benefits: https://www.healthbenefitstimes.com/quince/
2. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Gutuile, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 166-167
3. Yasunori Hamauzu, Takanori Inno, Chihiro Kume, Miho Irie, Kohzy Hiramatsu, Antioxidant and antiulcerative properties of phenolics from Chinese quince, quince, and apple fruits, J Agric Food Chem. 2006 Feb 8;54(3):765-72. doi: 10.1021/jf052236y: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16448180/
4. Ansley Hill, Adda Bjarnadottir, 8 Emerging Health Benefits of Quince (And How to Eat It), Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit#7.-May-protect-against-certain-allergic-reactions