Compotul din cotoare de gutui – leac de casă pentru tuse, viroze, constipație
Gutuile au atât de multe beneficii, încât nu trebuie să treacă toamna fără a gusta măcar frugal din ele! Sub formă de ceai sau compot cald sunt ideale în zilele friguroase sau chiar la vreme de răceală sau gripă.
De altfel, gutuile au proprietăți antivirale și imuno-tonice importante.
Cuprins
Gutuile – fructe bogate în nutrienți
Atât fructul în sine, cât și coaja și cotoarele cu semințe sunt comestibile și chiar benefice, acestea din urmă având proprietăți medicinale remarcabile.
Gutuile conțin nutrienți și compuși care susțin activitatea sistemului imunitar. Sunt o sursă bună de vitamina C, fibre, antioxidanți și minerale precum magneziu, potasiu, cupru.
Cei mai valoroși antioxidanți descoperiți în gutui sunt taninurile, carotenoidele și fenolii.
Cumpără nectar de gutuie cu măr
Beneficiile consumului de gutui
Consumul de gutui întărește apărarea imunitară. Vitamina C și ceilalți antioxidanți susțin producția de celule albe imunitare care contribuie la combaterea infecțiilor.
Îmbunătățesc digestia și funcția intestinelor. Pectina din coajă are efect laxativ și prebiotic, ajutând la hrănirea bacteriilor bune din intestin.
Fiind slabe în calorii, ajută la scăderea în greutate dacă sunt consumate în cadrul unei diete de slăbit. Fibrele lor mențin un grad mai mare de sațietate, prevenind astfel consumul excesiv de alimente.
Gutuile susțin sistemul cardiovascular, contribuie la reglarea scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, grație fibrelor, respectiv mineralelor conținute. Stimulează producția de colagen și mențin sănătatea pielii.
Cumpără nectar de gutuie cu măr
Au și efecte antiinflamatoare și de aceea pot aduce beneficii în multe boli care au la bază o inflamație cronică. Mențin densitatea osoasă și rezistența oaselor.
Gutuile sunt recomandate și diabeticilor, deoarece fibrele încetinesc absorbția glucozei în sânge și previn vârfurile glicemice.
Moduri de consum
Gutuile sunt savuroase în stare crudă, dar pot fi de asemenea preparate sub formă de suc, dulceață, jeleu, gem, peltea sau compoturi.
La ceaiul și compotul de gutui se pot pune și cotoarele. De exemplu, dacă faceți gem, nu aruncați cotoarele, nici semințele. Fierbeți-le cu apă și adăugați puțină miere.
Semințele conțin mucilagii care acționează ca un balsam pentru gâtul iritat, ajutând la ameliorarea tusei.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pe bază de gutui, pe care vă recomand să le încercați:
Ceaiul de gutui reface celulele ficatului, susține sănătatea stomacului și pancreasului
Gutuile – leacuri pentru afecțiuni respiratorii, digestive și cardiace (+ rețete)
Siropul de gutui – util în tulburările digestive și tuberculoză
Ceaiul de gutui reface celulele ficatului, susține sănătatea stomacului și pancreasului
Surse articol:
1. Najman K, Adrian S, Sadowska A, Świąder K, Hallmann E, Buczak K, Waszkiewicz-Robak B, Szterk A. Changes in Physicochemical and Bioactive Properties of Quince (Cydonia oblonga) and Its Products. Molecules. 2023 Mar 29;28(7):3066. doi: 10.3390/molecules28073066. PMID: 37049829; PMCID: PMC10096434.
2. Mehak Shah, Healthyfy Me: https://www.healthifyme.com/blog/quince-fruit/