Semințele de aur sau alimentul secolului 21 – scad tensiunea, colesterolul, glicemia, greutatea
√ Articol bazat pe studii științifice
Semințele de chia au o compoziție nutrițională impresionantă, care vine la pachet cu beneficii medicinale importante.
Pentru mezoamericani, aceste semințe minuscule erau o sursă de hrană de bază. Potrivit cercetărilor recente, chia ar putea îmbunătăți și dieta omului de azi, care este tot mai săracă în nutrienți.
Cuprins
Chia – sursă de hrană și energie pentru mayași
Chia (Salvia hispanica) este o plantă membră a familiei Lamiaciae. Este înrudită cu menta, cimbrul, busuiocul și salvia, însă nu crește la noi. Chia este originară din America de Sud.
Semințele sale se găsesc astăzi peste tot, în magazinele cu plante sau cu profil naturist. Au fost prețuite pentru potențialul lor nutrițional și terapeutic încă de pe vremea mayașilor. Pentru civilizațiile aztece, cultura de chia era la fel de valoroasă ca și cultura de porumb.
Locuitorii Mexicului pre-columbian prăjeau și măcinau semințele de chia pentru a obține o făină care se numea „chianpinolli”. Această făină era folosită la prepararea de tortilla și băuturi – „chianatoles”. Semințele de chia erau pentru ei o sursă naturală de energie.
Bombă nutrițională – proteine complete, fibre, grăsimi, vitamine, minerale, antioxidanți
Realmente, aceste micuțe semințe abundă în nutrienți:
- grăsimi (20-34%);
- proteine (16-26%);
- fibre alimentare (23-41%);
- complexul B
- minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, mangan, fier, zinc)
- antioxidanți (compuși fenolici, acid clorogenic, acid cafeic, quercetină, kamepferol).
Semințele de chia au de 2 ori mai multe fibre decât tărâțele de cereale și de 4-5 ori mai multe decât migdalele, soia și quinoa.
Sunt o sursă excelentă de grăsimi. Conțin acizi grași polinesaturați (acid alfa-lineoleic (60%) și acid linoleic (20%).
Sunt considerate o proteină completă. Conțin toți aminoacizii esențiali, globulină, albumină, prolamină și fracții de glutelină.
Dat fiind conținutul tot mai scăzut de nutrienți din sol și din alimente, includerea acestor semințe în dietă ar putea crește semnificativ aportul de micro- și macronutrienți. Un avantaj important este că nu conțin gluten și au foarte puține calorii.
Beneficii medicinale
Compușii din chia au deopotrivă activități medicinale: antiinflamatoare, antidiabetice, cardioprotectoare, neuroprotectoare.
Studiile au arătat că semințele de chia ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a zahărului din sânge.
Fibrele pe care le conțin încetinesc digestia și previn vârfurile glicemice. Dau sațietate și reduc nevoia de gustări între mese. Sunt, așadar, indicate în curele de slăbire.
Au de asemenea efecte benefice asupra creierului. Îmbunătățesc memoria, concentrarea și dispoziția. Cresc nivelul de energie. Reduc durerile de artrită.
Nutrienții pe care îi conțin susțin sănătatea pielii, părului, unghiilor și oaselor.
Moduri de utilizare
Semințele de chia pot fi roințăite ca atare, însă este mai ușor să le adăugăm în diverse preparate și băuturi.
Deseori sunt amestecate în iaurt și în terciuri de cereale. Sunt adăugate în salate, în pâine și alte produse coapte în cuptor.
Din ele se pot face budinci delicioase, cu lapte și cacao sau fructe. Având proprietarea de a absorbi lichidele, dau o masă gelatinoasă similară budincilor cu amidon sau gelatină.
Datorită mucilagiilor conținute, sunt utilizate și ca înlocuitor de ou în rețete. Pot fi folosite în compozițiile și aluaturile fără gluten, dar și în gemuri fără fierbere.
În Mexic există o băutură populară pe bază de chia, care se numește „chia fresca”. Aceasta se face din apă, semințe de chia, suc de lămâie/lime și miere sau zahăr. Această limonadă este deopotrivă hidratantă și hrănitoare.
Precauții și contraindicații
Citește și – Cine nu are voie să consume semințe de chia (contraindicații și precauții)
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre semințele de chia:
Budincă de ciocolată din semințe de chia – oprește rapid pofta de dulce
2 linguri de semințe de chia pe zi vă ajută să reduceți zahărul din sânge după masă
Lipii din ovăz și semințe de chia (fără gluten) – o rețetă genială!
Puneți câteva semințe de chia în iaurtul de dimineață – cresc sațietatea, reduc apetitul pentru dulciuri și vă ajută să slăbiți
Biscuiți uscați din 2 ingrediente: banane și semințe de chia
Surse articol:
1. Lori Glenn, Chia – Nutrition in a tiny seed, American Botanical Council: https://www.herbalgram.org/resources/herbclip/herbclip-news/2013/chia-nutrition-in-a-tiny-seed/
2. Melo D , Machado TB , Oliveira MBPP . Chia seeds: an ancient grain trending in modern human diets. Food Funct. 2019 Jun 19;10(6):3068-3089. doi: 10.1039/c9fo00239a. PMID: 31086922.
3. Ángeles Valdivia-López, Alberto Tecante, Chapter Two – Chia (Salvia hispanica): A Review of Native Mexican Seed and its Nutritional and Functional Properties, Editor(s): Jeyakumar Henry, Advances in Food and Nutrition Research, Academic Press, Volume 75, 2015, Pages 53-75, ISSN 1043-4526, ISBN 9780128022276, https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2015.06.002 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043452615000510)
4. Yolanda B. Lombardo, Agustina Creus, María Eugenia Oliva, Adriana Chicco, Effects of dietary Salba (Salvia hispanica L.) on glucose metabolism in an experimental model of dyslipidemia and insulin resistance, Molecular Nutrition, Chapter 18 – Carbohydrates, 2019, Pages 303-318: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128498866000082
5. Orona-Tamayo, M.E. Valverde, O. Paredes-López, Chia—The New Golden Seed for the 21st Century: Nutraceutical Properties and Technological Uses, Sustainable Protein Sources, Chapter 17, 2017, Pages 265-281: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128027783000172
6. Tacer-Caba, Chapter 3 – The concept of superfoods in diet, The Role of Alternative and Innovative Food Ingredients and Products in Consumer Wellness, 2019, Pages 73-101: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128164532000036