De ce ar trebui să bei apă cu semințe de chia – o armă terapeutică în lupta cu bolile secolului
Semințele de chia sunt numărate între cele mai sănătoase alimente din lume. După cum se spune că esențele tari se țin în sticluțe mici, tot așa și aceste semințe minuscule sunt pline de putere vindecătoare.
Nutrienții și compușii fitochimici pe care îi conțin au beneficii importante pentru corp și creier.
Dieta noastră este mult mai săracă în substanțe nutritive decât a fost vreodată.
Iată de ce trebuie să exploatăm la maximum alimentele care au o valoare nutrițională ridicată și să le includem în mod regulat în alimentație.
Semințele de chia pot fi adăugate în diverse preparate, dar și în apă. Fibrele și mucilagiile pe care le conțin formează o masă gelatinoasă în contact cu lichidele.
Dacă adăugăm câteva lingurițe de semințe de chia în apa pe care o consumăm în mod obișnuit obținem o băutură nutritivă și curativă.
Cuprins
Conținut nutrițional impresionant
Semințele de chia abundă în fibre, proteine, acizi grași Omega-3, vitamine, minerale, carbohidrați, peptide, polifenoli și alți antioxidanți.
Conțin vitaminele A, D, E și K și cantități mari de vitamine din grupul B, precum B1, B2, B3 și acid folic.
Furnizează calciu, fosfor, cupru, mangan, seleniu, fier și magneziu. Aceste minerale sunt importante pentru oase, nervi, hormoni, ritm cardiac și multe alte activități din corp.
Rezultatele studiilor converg asupra faptului că semințele de chia și compușii lor au un rol important în combaterea bolilor cronice.
Compușii lor previn și ajută la remedierea maladiilor specifice omului zilelor noastre, mai cu seamă a bolilor cardiometabolice.
Previn bolile secolului
Semințele de chia sunt utile în afecțiunile cardiovasculare. Reduc tensiunea arterială, agregarea plachetară și nivelul colesterolului. Îmbunătățesc profilul lipidelor și previn oxidarea grăsimilor din sânge.
Fibrele pe care le conțin sunt benefice în afecțiunile asociate cu tractul gastrointestinal, precum constipație.
Prin faptul că încetinesc digestia, glucoza intră în celule într-un ritm mai lent. Acest lucru se traduce printr-o creștere atenuată a glicemiei. Semințele de chia nu doar că previn vârfurile glicemice, ci scad și rezistența la insulină.
Polifenolii protejează celulele beta-pancreatice împotriva inflamației. Antioxidanții au în general un efect protector împotriva daunelor celulare în diferite zone ale corpului.
De aceea semințele de chia sunt utile inclusiv în prevenirea cancerelor, precum a cancerului colorectal, hepatic, pancreatic și mamar.
Fiind slabe în calorii și bogate în fibre și acizi grași, semințele de chia sunt ideale în curele de slăbire și în dietele low-carb, precum dieta ketogenică.
Acestea prelungesc sațietatea și reduc senzația de foame. Totodată, stimulează metabolismul. Fibrele mai au un beneficiu: reduc riscul de formare a pietrelor la bilă.
Nu mai puțin important este efectul lor detoxifiant. Fibrele dau volum, astfel încât mușchii intestinali împing deșeurile din corp.
Fibrele, împreună cu antioxidanții și acidul alfa-linoleic ajută la tratarea steatozei hepatice non-alcoolice.
Semințele de chia au de asemenea proprietăți imunostimulatoare și antimicrobiene.
Beneficii evidențiate de studiile științifice
Studiile au arătat efectele terapeutice ale diferitelor componente ale semințelor de chia.
Fibrele din tărâța semințelor de chia au beneficii în constipație, diabet și bolile cardiovasculare.
Antioxidanții din semințele întregi luptă împotriva cancerului și diabetului.
Polifenolii combat cancerul și maladia Alzheiemer.
Vitamina E din semințele întregi contribuie de asemenea la prevenirea cancerului.
Acizii grași Omega-3 prezenți în endosperm scad colesterolul și trigliceridele.
Tărâța, bogată în minerale, scade tensiunea arterială.
Compușii fitochimici – acidul clorogenic, acidul cafeic, quercetina și kaempferolul combat obezitatea, protejează ficatul și inima și reduc șansele apariției cancerului.
Acizii grași Omega-3 au un rol antiinflamator important împotriva multor boli.
Aceste grăsimi optimizează sănătatea mentală și reduc riscul de inflamații, umflături și infecții în corp. Au de asemenea un rol protector împotriva decesului prematur.
Semințele de chia au efect prebiotic. Acest lucru înseamnă că hrănesc bacteriile bune din intestin și ajută microbiomul.
Un intestin și un microbiom sănătos înseamnă o sănătatea generală mai bună.
Apă cu semințe de chia – rețetă
Apa cu semințe de chia se prepară foarte ușor. Este un mijloc excelent și simplu de a beneficia de toate calitățile lor nutriționale și terapeutice.
Puneți 1-2 linguri de semințe de chia într-un pahar cu apă, ceai, iaurt etc.
Puneți adăuga și suc de lămâie sau puțin scorțișoară. Lăsați-le la hidratat 20-30 de minute, cât să se umfle și să elibereze substanțele gelatinoase.
Apa cu chia oferă o sațietate uriașă, ceea ce înseamnă că vă ajută să mâncați mai puțin și să slăbiți.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre semințele de chia:
Lipii din ovăz și semințe de chia (fără gluten) – o rețetă genială!
2 linguri de semințe de chia pe zi vă ajută să reduceți zahărul din sânge după masă
Biscuiți uscați din 2 ingrediente: banane și semințe de chia
Surse articol:
1. Motivationaldoc, The miracle seed water, Healing starts within 24 hours, Dr. Mandell: https://www.youtube.com/watch?v=DoxjxX91Qlo&ab_channel=motivationaldoc
2. Khalid W, Arshad MS, Aziz A, Rahim MA, Qaisrani TB, Afzal F, Ali A, Ranjha MMAN, Khalid MZ, Anjum FM. Chia seeds (Salvia hispanica): A therapeutic weapon in metabolic disorders. Food Sci Nutr. 2022 Dec 15;11(1):3-16. doi: 10.1002/fsn3.3035. PMID: 36655089; PMCID: PMC9834868.