Puneți câteva semințe de chia în iaurtul de dimineață – cresc sațietatea, reduc apetitul pentru dulciuri și vă ajută să slăbiți
Adăugați 1-2 lingurițe de semințe de chia în iaurtul de la micul-dejun.
Este o strategie simplă de creștere a sațietății.
Semințele de chia sunt utilizate de milenii. Aztecii și mayașii le foloseau ca sursă de hrană și ca medicament.
În culturile pre-columbieni aveau o importanță deosebită, fiind a doua cultură principală după cea de fasole.
Semințele de chia intrat într-un con de umbră până prin secolul 20.
Au fost redescoperite de curând, în urma studiilor realizate pe profilul lor nutrițional și terapeutic.
Cuprins
SEMINȚELE DE IN – VALOARE NUTRIȚIONALĂ RIDICATĂ
Semințele de chia se remarcă prin conținutul bogat în grăsimi benefice.
În ciuda dimensiunii lor mici, aceste semințe adăpostesc nutrienți prețioși, precum:
• fibre (23-41%)
• acizi grași acid alfa-linoleic și linoleic (20 – 34%)
• proteine (16-26%)
• vitamine (A, B, K, E, D)
• minerale (calciu, fosfor, magneziu)
• antioxidanți (acid clorogenic, acid cafeic, acid rozmarinic, miricetină, quercetină, kaempferol)
AU BENEFICII URIAȘE
Avantajele includerii lor în dietă sunt enorme, susțin cercetătorii.
Au beneficii nenumărate. Susțin sistemul digestiv, oasele, mușchii și pielea.
Reduc riscul de diabet și boli de inimă.
Studiile clinice confirmă potențialul lor terapeutic uriaș:
→ reduc semnificativ greutatea corporală și indicele de masă corporală
→ scad circumferința taliei
→ blochează disfuncțiile canalelor de calciu și sodiu care pot duce la hipertensiune arterială
→ reduc tensiunea arterială la persoanele hipertensive
→ scad nivelul de zahăr din sânge
→ previn formarea de depozite grase în artere
→ reduc nivelul proteinei C-reactive (un marker inflamator)
→ ajută la dezoltarea retinei și creierului fetusului în sarcină
Iată doar câteva motive să introduceți sau să includeți mai des semințele de chia în alimentația noastră.
Mai ales dacă aveți probleme cu greutatea corporală sau afecțiuni cardiometabolice.
ALIMENTUL IDEAL PENTRU SLĂBIT
Chiar dacă sunt foarte mici, aceste semințe măresc gradul de sațietate.
Sunt mai eficiente în această privință decât semințele de in, datorită vâscozității crescute a fibrelor pe care le conțin.
Pot fi considerate alimentul ideal pentru slăbit.
Cercetătorii turci de la Universitatea Hacettepe din Ankara au testat efectele semințelor de chia asupra sațietății de scurtă durată.
Au recrutat 24 de femei sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 19 și 25 de ani.
Fiecare participantă a primit 3 tipuri de tratament în 3 zile diferite.
La ora 8:30 femeile au servit micul-dejun, constituit din pâine albă cu brânză și ceai.
Ulterior, au primit una din aceste 3 gustări:
– iaurt simplu
– iaurt cu 4 g de semințe de chia
– iaurt cu 7 g de semințe de chia
După 2 ore, li s-a îngăduit să consume orice vor, până la săturare.
Autorii au vrut să vadă dacă semințele de chia servite ca gustare reduc senzația de foame și aportul de alimente la masa următoare.
IAURTUL CU SEMINȚE DE CHIA SUPRIMĂ APETITUL
În ziua în care au consumat semințe de chia, participantele au raportat:
– un nivel scăzut al foamei
– un scor crescut al sațietății
– o dorință mai mică de a consuma dulciuri
– un consum mai mic de alimente pe durata zilei
Mai mult decât atât, aportul de calorii de la masa de prânz a fost redus cu 25%.
Consumul de iaurt simplu, fără semințe de chia, nu a produs aceste rezultate.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în jurnalul „Nutrition Research and Practice”.
Ele arată că semințele de chia induc senzația de sațietate și reduc apetitul.
Din acest punct de vedere, ar putea fi un aliment funcțional eficient pentru scăderea în greutate și menținerea unei greutăți corporale optime.
ALTE BENEFICII IMPORTANTE
Semințele de chia pot ameliora constipația și boala celiacă.
Acizii Omega-3 pe care îi conțin combat inflamația cronică. Îmbunătățesc performanța cognitivă și scad nivelul colesterolului.
Optimizează dilatarea vaselor de sânge și previn afecțiunile coronariene.
Reduc riscul unui atac de cord, riscul de diabet, maladiile Alzheimer și Parkinson, cancerul și tulburările renale.
Includeți-le în dietă dacă suferiți de diabet, boli cardiovasculare sau sindrom metabolic, dacă aveți probleme cu greutatea sau dacă sunteți atleți.
REȚETE CU SEMINȚE DE CHIA
Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu semințe de chia:
Biscuiți uscați din 2 ingrediente: banane și semințe de chia
Budincă de kiwi și semințe de chia
Înlocuitor de ou din în rețetele de post din semințe de chia
Salată de “icre” din semințe de chiar – rețetă cu beneficii
Semințele de chia sunt foarte versatile. Pot fi adăugate în tot felul de preparate, inclusiv în salate sau smoothie-uri.
Dacă le puneți în iaurt sau în lapte, veți obține o budincă fără multe calorii, cu o textură inedită.
Citește și – Cine nu are voie să consume semințe de chia (contraindicații și precauții)
Surse articol:
1. Knez Hrnčič M, Ivanovski M, Cör D, Knez Ž. Chia Seeds (Salvia hispanica L.): An Overview-Phytochemical Profile, Isolation Methods, and Application. Molecules. 2019 Dec 18;25(1):11: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6994964/
2. Melo D , Machado TB , Oliveira MBPP . Chia seeds: an ancient grain trending in modern human diets. Food Funct. 2019 Jun 19;10(6):3068-3089: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31086922/
3. Agata P., Snacking on chia seeds may induce satiety, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/snacking-on-chia-seeds-may-induce-satiety