Ai dovleac în casă? Fă acest desert simplu fără zahăr și făină!

Dacă aveți dovleac în casă și nu știți ce să faceți cu el, transformați-l într-un desert savuros urmând rețeta de mai jos!

Acest fruct tomnatic abundă în fibre, vitamine și antioxidanți.

Prajitura din dovleac si seminte de in - reteta fara zahar, faina, ulei

Prajitura din dovleac si seminte de in – reteta fara zahar, faina, ulei: Kramran Aydinov

Dovleacul poate fi fiert în apă sau la aburi, poate fi copt în cuptor cu diverse mirodenii. Gospodinele îl folosesc uneori și la plăcinte, prăjituri, tarte sau supe și piureuri.

Rețeta de mai jos este diferită de deserturile tradiționale prin aceea că nu conține făină, zahăr sau ulei.

Prăjitură de dovleac fără zahăr și făină – rețetă

Ingrediente

  • 400 g de dovleac gătit
  • 100 g de lapte de cocos (partea solidă din conservă)
  • 90 g de curmale
  • 50 g de semințe de in măcinate
  • 1 linguriță de mirodenii (scorțișoară, cuișoare, nucșoară)
  • 1 vârf de cuțit de sare

Mod de preparare

Începeți cu hidratarea curmalelor. Puneți-le într-un bol și turnați peste ele apă fierbinte. Lăsați-le la înmuiat 10-20 de minute.

Dovleacul folosit la această rețetă trebuie să fie gătit, nu crud. Îl puteți fierbe sau coace în cuptor, după preferință. Tăiați-l cuburi și puneți-l în vasul robotului/blenderului. Adăugați curmalele și laptele de cocos.

Mixați până când curmalele se mărunțesc complet. Compoziția trebuie să fie fină și omogenă, fără bucăți de fruct.

Transferați-o într-un bol. Adăugați un praf de sare, semințele de in măcinate (prin râșnița electrică ese cafea). Puneți tot acum și mirodeiile. Amestecați totul foarte bine, cu o lingură din lemn. Trebuie să rezulte o pastă grosuță.

Transferați-o într-o tavă rotundă sau pătrată. Autoarea rețetei a optat pentru un inel culinar de 16 cm., pe care l-a tapetat cu hârtie de copt. Ungeți fundul și pereții cu puțin ulei sau cu lapte de cocos.

Nivelați frumos compoziția la suprafață. Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Prăjitura este gata când a devenit fermă deasupra și s-a rumenit frumos.

Este un preparat simplu, rapid și foarte sănătos. Prăjitura cu dovleac și lapte de cocos este cât se poate de hrănitoare și sățioasă. O puteți servi ca atare sau ca desert.

Recomandări

Dat fiind ingredientele pe care le conține, recomandăm această prăjitură cu dovleac tuturor, inclusiv celor care au anumite intoleranțe sau restricții:

  • intoleranță la lactoză
  • intoleranță la gluten
  • diabet
  • cură de slăbire
  • boli autoimune
  • boli inflamatorii
  • dieta keto
  • dieta paleo
  • dieta fără zahăr

Pont: Dovleacul poate fi înlocuit cu cartof dulce!

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu dovleac pe care le puteți încerca:

Tartă cu dovleac și ciocolată – doar 2 ingrediente
Cheesecake cu dovleac fără zahăr – bun și pentru diabetici
Tartă de post cu dovleac, fără coacere în cuptor
Clătite cu dovleac, fără zahăr și făină
Crackers din dovleac și semințe – de post, fără gluten

Sursă rețetă: Healthy Vegan Kitchen: https://www.youtube.com/watch?v=W9-50RimiUk&ab_channel=HealthyVeganKitchen

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.