Salată de țelină cu nuci și maioneză de post – bogată în fibre și antioxidanți

Dacă vara este sezonul fructelor, toamna este sezonul legumelor. Anotimpul rece ne pune înainte o masă plină de legume care abundă în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Acestea hrănesc organismul și îl protejează de boli.

Țelina este una din cele mai hrănitoare legume pe care le putem include în dieta noastră. Din ea putem prepara diverse salate gustoase și sățioase.

Salata de telina cu nuci si maioneza de post - bogata in fibre si antioxidanti

Salata de telina cu nuci si maioneza de post – bogata in fibre si antioxidanti

Salată de țelină cu nuci și maioneză de post – rețetă

Ingrediente

  • 1 rădăcină de țelină (650 g)
  • 1 morcov mare
  • 7 linguri de maioneză de post
  • 3 linguri de muștar dulce
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1 mână de nuci

Mod de preparare

Curățați țelina și morcovul de coajă. Dați-le prin răzătoare într-un bol încăpător. Dacă nu puteți mesteca bine legumele crude, este bine să folosiți partea cu găuri mari a răzătoarei. Adăugați sare și amestecați bine sau masați legumele cu mâna.

Într-un bol separat, amestecați maioneza cu muștarul și sucul de lămâie. Turnați sosul obținut peste legume și amestecați. Se poate adăuga și puțin piper. La final se incorporează nucile tocate grosier cu cuțitul.

Note și sugestii

Puteți folosi o maioneză vegetală făcută din lapte de soia sau din apa de la năut. Dacă vreți o salată mai dietetică și puțin ulei, înlocuiți maioneza cu iaurt de cocos neîndulcit (se găsește la Ldl).

Iar dacă nu vreți neapărat o salată de post, folosiți maioneză din ou sau iaurt de vacă. De asemenea, se poate adăuga somon afumat sau piept de pui fiert/prăjit în această salată.

Beneficiile consumului de țelină

Atât rădăcina, cât și frunzele și tuplinile de țelină sunt folosite în scop culinar și medicinal.

Rădăcina este considerată o mină de nutrienți. Conține fibre, minerale (fosfor, potasiu, mangan), vitamine (B6, C, K) și antioxidanți.

Consumați-o în stare crudă dacă vreți să beneficiați de valoarea ei nutrițională. Salata și sucul sunt două forme ideale de administrare în acest sens.

Consumul acestei legume îmbunătățește digestia. Țelina conține multe fibre care stimulează tranzitul intestinal și hrănește microbiomul. Din aceste considerente este un aliment benefic pentru combaterea diabetului și obezității.

Antioxidanții din rădăcină au efect antiinflamator și protector împotriva stresului oxidativ. Acești compuși previn daunele celulare și bolile asociate, precum boli cardio-metabolice, neurologice și oncologice.

Țelina este o legumă „prietenoasă cu inima”. Oferă doze generoase de vitamina K și potasiu. Vitamina K împiedică depunerile de calciu în vasele de sânge.

Potasiul menține tensiunea arterială în limite normale și scade riscul de accidente vasculare cerebrale.

Vitamina C este de asemenea importantă pentru sănătatea vaselor sangvine, mai ales la diabetici.

Vitamina K, împreună cu fosforul din țelină sunt importanți pentru sănătatea oaselor. Vitamina K reduce șansele producerii de fracturi, iar fosforul riscul de osteoporoză.

Nu în ultimul rând, țelina are proprietăți anti-cancerigene.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole despre țelină sau rețete cu țelină:

Salata de țelină ar trebui consumată tot anul deoarece ridică imunitatea
Salată de morcov, țelină, măr și avocado – fără ulei și sare
Salată de țelină și gulie – benefică pentru inimă, ficat și digestie
Țelina stimulează tiroida și metabolismul și te ajută să slăbești
Țelina merită clasificată drept un medicament natural

Surse articol:

1. Barney Desmazery, Quick celeriac remoulade, Good Food: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/quick-celeriac-remoulade
2. Jane Brown, What is celeriac? A root vegetable with surprising benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/celeriac

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.