Țelina – antiinflamatorul nr. 1 și protector al intestinului

Toate legumele din oferta sezonului rece sunt benefice sănătății. Țelina se remarcă prin efectele sale revigorante și tonice general.

Nutriționistul Bianca Tamburello consideră țelina cea mai bună legumă pentru sănătatea intestinală.

Telina – antiinflamatorul nr. 1 si protector al intestinului

Telina – antiinflamatorul nr. 1 si protector al intestinului: Eden, Janine and Jim

Rădăcina de țelină conține nutrienți care susțin sănătatea intestinală. Egiptenii, grecii și romanii o foloseau atât ca aliment, cât și în scop terapeutic.

În medicina tradițională chineză și indiană țelina era consumată pentru detoxifierea corpului, scăderea tensiunii arteriale și ca diuretic.

Rădăcina de țelină – 6 beneficii uimitoare

Beneficiile rădăcinii de țelină se datorează diversității de nutrienți și antioxidanți.

Scade inflamația sistemică

Cei mai importanți compuși pentru combaterea inflamației cronice și a bolilor care decurg din aceasta sunt antioxidanții.

Țelina conține două vitamine antioxidante (A și C), precum și polifenoli, carotenoide, terpeni, ftalide și clorofilă.

Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi care cauzează afecțiuni cronice, inclusiv cancer și boli neurodegenerative.

Prin scăderea inflamației, țelina sprijină și activitatea sistemului imunitar.

Susține sănătatea inimii

Toate legumele sunt „prietenoase” cu inima. Țelina nu este o excepție. Conține Vitamina C, vitamina K, fibre și potasiu – nutrienți care scad riscul de hipertensiune arterială și cheaguri sangvine, reduc colesterolul și mențin ritmul cardiac normal.

Benefică pentru intestin

Țelina este campioană la capitolul sănătate intestinală. Conținutul de fibre solubile și insolubile ajută la prevenirea tulburărilor digestive, precum constipație și diaree.

Țelina previne crampele și balonarea. Acționează de asemenea ca un prebiotic pentru bacteriile bune din intestin.

Un microbiom divers și sănătos înseamnă o stare generală de sănătate mai bună.

Menține sănătatea oaselor

Spre deosebire de produsele lactate, țelina nu conține doar calciu, ci și fosfor și mangan. Toate aceste minerale contribuie la formarea și menținerea densității osoase.

Consumul de țelină poate ajuta la prevenirea ostepeniei și osteoporozei.

O legumă benefică pentru diabetici

Fibrele din rădăcina de țelină previn creșterea bruscă a zahărului din sânge și mențin energia la un nivel stabil.

Țelina ajută nu doar la controlul diabetului, ci și la scăderea în greutate. Mai mulți autori o recomandă în curele de slăbire. Pe lângă faptul că are puține calorii, stimulează digestia și metabolismul. Crește arderea caloriilor și reduce retenția de apă.

O sursă naturală de vitamine B

Rădăcina de țelină conține vitamina B6, care susține activitatea creierului, a sistemului nervos și imunitar.

Vitamina B6 este de asemenea importantă pentru combaterea anemiei și depresiei.

Sugestii de consum

Rădăcina de țelină poate fi consumată în stare crudă – sub formă de salate sau sucuri, sau poate fi folosită la gătit (tocănițe, supe, piureuri).

Rețete cu țelină

Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu țelină:

Salată de țelină cu nuci și maioneză de post – bogată în fibre și antioxidanți
Mâncare de post cu țelină, morcovi și portocale
Sirop din rădăcină de țelină cu miere și lămâie – efecte tonice, întineritoare
Macerat de țelină, hrean și lămâie pentru curățarea ficatului

Traducere din: Christina Manian, Celeriac is the no. 1 anti-inflammatory veggie gut health, Well and Good: https://www.wellandgood.com/what-is-celeriac/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.