Sirop din rădăcină de țelină cu miere și lămâie – efecte tonice, întineritoare

Siropul din rădăcină de țelină cu miere și lămâie este un tonic natural pentru organism în perioada rece a anului.

Datorită faptului că stimulează glandele suprarenale, țelina are efect întineritor. Efectele sale revigorante și remineralizante sunt de altfel bine știute.

Sirop de telina cu miere si lamaie

Sirop de telina cu miere si lamaie: Jcomp – Freepik.com

În combinație cu lămâie și miere dă un preparat extraordinar pentru persoanele vârstnice sau obosite. Este totodată un adjuvant binevenit în curele de slăbire și diabet.

Citește și – Țelină cu lămâie – tonică, antireumatică, diuretică

Sirop din țelină cu miere și lămâie – rețetă

Ingrediente

  • 300 g de rădăcină de țelină
  • 2 cepe
  • 100 g de miere
  • 1 lămâie

Mod de preparare

Rădăcina de țelină se curăță de coajă și se spală. Se dă prin mașina de carne pentru a o face pastă. La fel se procedează și cu cepele și lămâia.

Amestecați cele trei ingrediente într-un bol, apoi transferați pasta într-un borcan de sticlă. Puneți borcanul în frigider și lăsați-l să stea 24 de ore.

Stoarceți apoi pasta printr-un tifon des, pentru a extrage tot sucul.

Amestecați sucul obținut cu mierea de albine, până la deplina omogenizare.

Transferați siropul obținut într-o sticlă sau într-un borcan și păstrați-l în frigider.

Se poate consuma câte 1 lingură de sirop, de 2-3 ori pe zi, cu minim 20 de minute înainte de masă.

Citește și – Sirop de țelină și scorțișoară pentru balonare

Ce beneficii are rădăcina de țelină

Rădăcina de țelină are un conținut nutrițional impresionant. Este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina C, vitamina B6, vitamina B5 și fibre.

Conține multe săruri minerale, precum calciu, fosfor și fier și microelemnte, precum cupru, mangan, iod ș magneziu.

Beneficiile sale sunt nenumărate.

Rădăcina de țelină este una din cele mai bune surse de vitamina K (53% per 156 g). Această vitamină întărește oasele și protejează împotriva osteoporozei.

Țelina ne oferă de asemenea cantități bune de calciu și fosfor – minerale care contribuie la rândul lor la menținerea rezistenței și structurii osoase.

Datorită vitaminei B6, țelina protejează împotriva declinului cognitiv și ajută la întărirea imunității la persoanele vârstnice. Această vitamină este necesară pentru producția de neurotransmițători și poate fi utilă în depresie, artrită, sindromul premenstrual și sindromul de tunel carpian.

Ajută de asemenea la prevenirea bolii Parkinson.

Diverși nutrienți din țelină susțin sănătatea inimii prin faptul că ajută la scăderea colesterolului, prevenirea creșterii tensiunii arteriale, menținerea circulației sangvine și a vaselor de sânge.

Aceștia sunt vitamina K, vitamina C, vitamina E, seleniul, luteina, zeaxantina și Omega-3.

Citește și – Macerat de țelină, hrean și lămâie pentru curățarea ficatului

Consumul de țelină îmbunătățește digestia, datorită fibrelor solubile și insolubile pe care le conține.

Este de asemenea benefică pentru persoanele anemice, grație conținutului de fier care contribuie la producerea de celule roșii de sânge și hemoglobină.

Cuprul și potasiul din țelină pot diminua durerile articulare.

Țelina are proprietăți diuretice și totodată depurativă. Ajută în afecțiunile renale și reumatismale. Contribuie de asemenea la eliminarea excesului de lichide din țesuturi, fiind recomandată în obezitate.

Alte beneficii se referă la efectele sale expectorante și hipoglicemiante.

Persoanele care vor să slăbească pot consuma, la recomandarea academicianului Ovidiu Bojor, câte 100 de grame de suc de țelină, înainte de micul-dejun.

Citește și – Sucul de țelină – întărește nervii, elimină toxinele, protejează inima și oasele

Surse articol:

1. Sunt Gospodină.net, Rădăcină de țelină cu miere și lămâie – remediu pentru creșterea imunității, Rețete Gustoase: https://suntgospodina.net/radacina-de-telina-cu-miere-si-lamaie-remediu-pentru-cresterea-imunitatii/
2. Health Benefits Times, Celeriac – Apium graveolens var. rapaceum: https://www.healthbenefitstimes.com/celeriac/
3. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Sănătate prin Semințe, Fructe și Legume, Țelina, Editura Fiat Lux, București, pp. 89-90

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.