Sucul de ȚELINĂ – detoxifiant și tonifiant de excepție al organismului

Rădăcina de țelină este un aliment foarte hrănitor și benefic sănătății. Pentru a ne bucura de calitățile ei curative, este indicat să o consumăm crudă, în salate de legume și verdețuri sau sub formă de suc.

Țelina conține minerale (potasiu, cupru, fosfor, calciu, fier, mangan, fosfor) și vitamine din complexul B. Este bogată în vitamina K, importantă pentru mineralizarea osoasă și reducerea daunelor neuronale la nivelul creierului.

Suc de Țelină

Suc de Țelină

Are puține calorii, și conține antioxidanți puternici (flacarinol, falcarindiol, panaxidol și metil-falcarindiol), regăsiți de asemenea și în morovi, care au demonstrat proprietăți anticancerigene.

Indicații terapeutice 

Profesorul Constantin Milică spune că sucul din rădăcini de țelină are efecte tonifiante asupra organismului. Sucul se poate obține cu ajutorul unui blender/mixer sau storcător. Se pot consuma câte 50-100 ml de suc. Cantitatea se împarte în trei rații, care se beau pe parcursul zilei. Cura durează 15-20 de zile.

– surmenaj psihic și fizic
– astenie
– convalescență
– oboseală
– nervozitate
– reumatism, gută
– tuse, catar bronșic
– obezitate
– febră

Sucul de țelină este totodată un bun detoxifiant și drenor pentru plămâni și ficat. Are efecte remineralizante. Ajută la eliminarea substanțelor toxice din corp, fiind util îndeosebi persoanelor care lucrează într-un mediu poluat, celor care consumă carne în cantități mari și produse procesate sau aditivate (cu E-uri), celor care iau multe medicamente într-o zi și celor care fumează. În aceste cazuri, se iau câte 10-15 linguri de suc de rădăcină de țelină pe zi, timp de 2-3 săptămâni.

În reumatism, artroză, gută și dureri de spate, se bea câte 1 pahar de țelină combinat cu morcov pe zi, timp de 3-4 săptămâni, pe stomacul gol. Sucul de țelină are efecte antiinflamatoare și calmante. Este benefic îndeosebi pentru persoanele vârstnice care se plâng de dureri articulare.

Se poate folosi și extern sub formă de compres, în:

– ulcere
– plăgi
– ulcerații bucale
– afecțiuni ale ochilor
– cancerul pielii (prevenire)

Asociat cu morcov, sucul de țelină contribuie la îmbunătățirea sănătății și aspectului pielii, datorită proprietăților sale cicatrizante și antiseptice, și regenerante asupra țesuturilor ale sucului de morcov.

Se consumă câte 1 pahar de suc, de 2 ori pe zi, dimineața și seara, în cure de 2-3 săptămâni, pentru următoarele afecțiuni:

– răni, ulcerații
– degerături
– contuzii, vânătăi
– sclerodermie
– dermatoză alergică
– acnee
– psoriazis
– vitiligo (se consumă 2-3 linguri pe zi înainte de masă)

Atenție, țelina poate cauza foto-toxicitate la persoanele sensibile. Nu trebuie consumată în cantități mari pe perioada sarcinii. Trebuie consumată cu precauție și moderație de persoanele care iau medicamente diuretice sau anticoagulante.

Surse articol:
1. http://www.nutrition-and-you.com/celeriac.html
2. http://ziarullumina.ro/sucul-din-telina-cel-mai-bun-detoxifiant-al-organismului-47981.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.