Sirop de țelină și scorțișoară pentru balonare

Acest sirop de țelină și scorțișoară este bun de avut în casă pentru ameliorarea neplăcerilor digestive provocate de consumul excesiv de mâncare.

Este util și pentru cei care se confruntă deseori cu flatulență, gaze și balonare și au nevoie de ceva pentru stimularea digestiei.

Sirop de telina si scortisoara pentru balonare

Sirop de telina si scortisoara pentru balonare: Rawpixel Dashu83  – www.freepik.com

Se folosesc tijele verzi de apio, cunoscute și sub numele de tulpini dulci de țelină. Se găsesc în supermarketuri și au o aromă puternică.

Apio este folosită din vechime pentru tulburările vezicii biliare, pentru infecțiile urinare și probleme ale tractului gastrointestinal.

Este bogată în fibre – substanțe benefice pentru digestie. Fibrele fac scaunul moale, previn constipația și mențin regularitatea tranzitului intestinal.

Totodată, acestea împiedică apariția diverticulitei, hemoroizilor și cancerului colorectal.

Citește și – Plante bune pentru balonare

Sănătatea tractului digestiv depinde și de un aport adecvat de vitamine B. Acestea sunt importante pentru utilizarea optimă a grăsimilor și proteinelor.

Apio conține vitamina B3, de care corpul are nevoie pentru metabolizarea alimentelor, producția de sucuri gastrice și secreția bilei.

În tulpinile de țelină apio se găsește și vitamina B6, o altă vitamină necesară pentru sistemul digestiv. Iar Vitamina B2 ajută la descompunerea proteinelor, carbohidraților și grăsimilor.

Consumul de apio poate ajuta și la combaterea inflamațiilor asociate cu colita ulcerativă sau ulcerele stomacale, datorită antioxidanților pe care aceasta îi conține.

Sirop de țelină și scorțișoară – rețetă

Ingrediente

  • 4 tije de apio
  • 3 batoane de scorțișoară
  • 1 cană de zahăr
  • 2 pahare de apă

Preparare

Puneți apa într-o crăticioară. Tăiați tulpinile de apio bucățele mici și puneți-le la fiert. Adăugați batoanele de scorțișoară. Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 25 de minute.

Strecurați lichidul și turnați-l din nou în vas. În ceaiul rezultat puneți zahărul și fierbeți încă 10 minute, sau până când scade la jumătate.

Lăsați să se răcească și transferați siropul într-o sticlă. Păstrați-l la frigider.

Citește și – 8 alimente care reduc gazele și balonarea

Mod de administrare

Luați câte 1 lingură de sirop după fiecare masă, în special după mesele copioase.

Acest sirop poate fi util în situațiile în care ați mâncat prea mult la o masă și a apărut senzația de balonare.

Scorțișoara are proprietăți carminative, iar țelina este diuretică. Prin aceste proprietăți, siropul ajută la reducerea gazelor, stimulează secreția de acid.

Accelerarea digestiei poate reduce mai rapid disconfortul provocat de consumul unei cantități mari de mâncare.

Citește și – Mă balonez din orice – cauze și remedii pentru balonare

Surse articol:

1. Gord Kerr, Jill Corleone, The Effects of Celery on Your Digestive System, Live Strong: https://www.livestrong.com/article/467082-the-effects-of-celery-on-your-digestive-system/
2. Herba Zest, Celery and Cinnamon Anti-Bloating Syrup: https://www.herbazest.com/remedies/celery-and-cinnamon-anti-bloating-syrup

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.